T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
3 asırdır beklenen liman

Yapımına 19. yüzyılda başlanan İnebolu Limanı hâlâ bitirilemedi. İnebolulular ilçelerindeki ekonomik hayatı canlandıracağına inandıkları limanın hizmete gireceği günü büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.

Türkiye'de Guinness Rekorlar Kitabı'na girecek binlerce olay yaşanıyor. Yapımına 1882 yılında başlanılan İnebolu Limanı, 200 yılda bitirilemedi. İlçelerinde ekonomik hayatın canlanacağı ümidiyle yüzyıllardır limanın bitirilmesi için Ankara'ya seslerini duyurmaya çalışan İnebolulular, siyasi bir kararla Gümrük Müdürlüğü'nün Sinop'a taşınmasıyla bir hayal kırıklığı daha yaşadılar.

Araştırmacı gazeteci Kamil Tunoğlu'nun bu ay piyasaya çıkan "Bol Unvanlı, İstiklal Madalyalı Yatırım Yoksunu Bir Şehrin Hikayisi İNEBOLU" isimli kitabında da yer verdiği ilginç olay ibret levhası olarak kütüphanelerdeki yerini aldı.

Çalışmalar hâlâ sürüyor ama

Liman için 1945 yılında 750 bin lira, 1946 yılında ise 3 milyon lira ödenek ayrılmış, Mayıs ayında 400 işçi 60 kamyonla çalışmalara başlamış, ancak şirketle Bayındırlık Bakanlığı arasında problem çıkması üzerine bakanlık işi tasfiye etmiş. 1946 yılından 1976'ya kadar muhtelif zamanlarda 590 metrelik ana mendirek, 300 metrelik tali mendirek, 90 metrelik rıhtım, 100 metrelik balıkçı rıhtımı yapılmış.

1980 yılında 30 milyon keşif bedeli ile mendirek duvarı ve fener kulesi, 1985 yılında 109 milyon lira keşif bedeliyle eksik işler, balıkçı barınağı ve saha betonlama çalışması yapılmış, 1993 yılı fiyatları ile 17 milyar lira keşif bedelle başlanan liman kapasite arttırımı çalışmaları günümüzde de devam ediyor. 1997 yılında limanın genişletilmesi için 3 trilyon 539 milyar lira keşif bedeliyle yeni bir proje hazırlanmış.

AĞIR-AKSAK DEVAM ETTİ

İnebolu Limanı'nın yapımına zamanın Kastamonu Valisi Sırrı Paşa'nın, sadaret makamından aldığı tahsisatla 1882 yılında başlandı. Yapımı için malzemeleri İstanbul'dan gönderilen liman tamamlanamadan Sırrı Paşa, görevi Abdurrahman Paşa'ya devretti. Vali Abdurrahman Paşa, 1888 yılında limanın bitirilebilmesi için sadaret makamından 1 romorkör vapuru, 6 duba, 3 vinç istedi. İstenen araçlar gönderilmeyince eski imkanlarla limanın bitirilmesine karar verildi. Abdurrahman Paşa'nın görevden ayrılmasından sonra liman çalışmaları uzun süre durduruldu.

1912 yılına gelindiğinde liman için yeniden keşif yapıldı ancak 1. Dünya Savaşı'nın çıkması ile çalışmalar başlamadan durduruldu. 1929 yılında ise liman için 500 bin lira ödenek ayrılmasına rağmen bir türlü çalışma başlatılamadı.

21. yüzyılda biter inşaallah

Yapımına 19. asırda başlanan, 20. yüzyıl boyunca devam edilen ve 21. yüzyılda bitirilmesi beklenen İnebolu Limanı'nı hükümetler entegre bir proje olarak düşünmüşler. Zonguldak'tan Sinop'a bir sahil yolu ve Ankara-İnebolu arasında yol kısaltılması çalışması yapılmadığı için limana yapılan masraflar adeta boşa gitmiş gözüküyor. Yine de inşaat ağır-aksak devam ediyor.



30 Aralık 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED