T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Doğalgazda zam oyunu

Botaş'ın ekim ve kasım aylarında yüzde 8 oranında zam yapması gerekiyor. Bu zam askıya alındı. 3 kasımda yapılacak seçimden sonra vatandaşları yüzde 14'lük bir doğalgaz zammı bekliyor!

Hükümet, yeni hükümete doğalgazda zam golü atmaya hazırlanıyor. Hükümetin küçük ortağı ANAP'ın yönetiminde bulunan Enerji Bakanlığı, doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 oranında indirim yaptı. Ayrıca, Botaş'ın ekim ve kasım aylarında petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı yüzde 8 oranında zam yapması gerekiyor. Bu zam da askıya alındı. Şimdi, seçimlerden sonra vatandaşları yüzde 14'lük bir doğalgaz zammı bekliyor.

Botaş Genel Müdürlüğü, halen Rusyadan batı hattından iki kontrata göre gaz alıyor. Bunlardan birisi 6 milyar metreküplük batı hattı, diğeri de 8 milyar metreküplük Turusgaz hattı. İlk kontratın fiyatından 3 dolar düşülüyor ve fiyat bin metreküpte 120 dolara geliyor.

Turusgaz kontratında ise bu 120 dolarlık fiyata 10 dolar daha eklenerek ödeme yapılıyordu. Botaş, indirimden sonra Turusgaz şirketinden gelen gaza 10 dolar yerine 4 dolar fazladan ödeme yapacak. Ancak, Turuzgaza fazladan ödenen 10 doların yüzde 49'u kurumlar vergisi olarak yıl sonunda Hazine'ye geri dönüyor. Bu nedenle, Botaş'ın yüzde 10'luk indiriminin, 6 dolarlık kısmı Hazine'nin, 1 dolarlık kısmı ise Botaş'ın payından kaynaklanıyor.

Hazine karşı çıktı

IMF'ye verilen taahhütlere Botaş'ın aylık olarak tutturması gereken finansman hedefleri var. Bu hedeflerin tutturulması için, petrol fiyatlarının yükselişi nedeniyle doğalgaz fiyatlarına ekim ve kasım aylarında yüzde 8 oranında zam yapılması gerekiyor. Hazine gaz fiyatlarında indirim yapılmasına karşı çıktı.

Botaş yüzde 8'lik zammı yapmadığı gibi, yüzde 6'lık bir indirim yaptı. IMF'ye verilen sözlere göre seçimden sonra her iki zammında yapılması gerekiyor. Bu durumda, seçimden sonra vatandaşları doğalgazda yüzde 14'lük bir zam bekliyor.

20 bin liralık indirim

Yüzde 6'lık indirimin satış fiyatlarına yansıtılmasıyla Ankara'da doğalgaz fiyatları 24 milyon 616 bin lira, İstanbul'da da 20 bin 861 lira ucuzladı.

Ankara'da EGO, doğalgazın metreküp fiyatını, yüzde 6 oranında ucuzlatarak 416 bin 663 liradan 392 bin 47 liraya düşürdü.

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) da İstanbul`da daha önce KDV hariç 354 bin 731 liradan satılan doğalgazın metreküp fiyatının, dünden itibaren 20 bin 861 lira ucuzlayarak 333 bin 870 liraya indiğini açıkladı.

  • HÜSEYİN ÖZAY –ANKARA

  •  
    Piyasalara erken seçim dopingi
    Para piyasaları meclisten çıkan karar ile çıkışa geçti. Borsa hızla yükselerek 9 bin puanın üstüne çıkarken, dövizde de düşüş başladı. ABD doları 1 milyon 656 bin liraya gerilerken, Euro da 1 milyon 632 bin liraya kadar indi.
    Türkiye uçurumdan döndü
    Mecliste alınan erken seçim kararı piyasaların yanında işadamlarını da rahatlattı.
    KOBİ'lerin gövde gösterisi
    9'ncu MÜSİAD Uluslararası Fuarı, 33 ülkenin katılımıyla CNR' de yarın başlıyor.
    İhracat Eylül'de kriz rekoru kırdı
    Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracat eylül ayında 3,3 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı.
    Türk inekleri 2003'de doğacak
    Esmer sığır soyundan en yüksek et ve süt verimi elde edecek ırkı elde etmeyi amaçlayan "Anadolu Esmeri Projesi"nin hayata geçirilmesi için altyapı çalışmalarına hız verildi. Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasan İkiz şöyle dedi: "Montofon cinsi en iyi 32 inek seçilerek bu ineklerden yumurtalar alınacak. Dünyadaki en iyi 20 boğadan alınacak spermler, embriyo oluşumu için yapay bir ortamda yumurtalara tohumlanacak. Bu embriyolar daha sonra da yine son derece yüksek verimli 500 taşıyıcı ineğe nakledilecek." İkiz, projenin yaklaşık 6 trilyon liraya mal alacağını sözlerine ekledi.
    2 Ekim 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED