T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Özkan: Yargının sorunu bağımsızlık ve parasızlık

Yargıtay Başkanı Özkaya, yargının en önemli sorunlarının bağımsızlık, ödeneksizlik, mevzuat ve gizlilik olduğunu belirterek "yolsuzluklar sıradanlaştı" dedi.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, göreve geldikten sonra kıt kanaat imkânlarla Yargıtay'ın bir çok sorununu çözdüğünü anlatırken, iktidarların yargıya karşı ilgisizliğinden yakındı. Yargının en önemli sorunlarının, "bağımsızlık, ödeneksizlik, mevzuat ve gizlilik" olduğunu belirten Eraslan Özkaya, şeffaflık sağlanmadığı sürece ülkenin en önemli problemi olan yolsuzluğa karşı mücadele edilemeyeceğini belirtti.

Yolsuzlukla mücadele konusunda "milletvevkili dokunulmazlığı"nın da yargının önünde büyük engel teşkil ettiğini belirten Yargıtay Başkanı Özkaya, şunları söyledi:

Yolsuzluk sıradanlaştı

"Yolsuzluk öyle bir kötü bir şey ki, bireyin ve toplumun sahip olduğu bütün güzel değerleri yok ediyor. Türkiye'de artık yolsuzluk olağan hale geldi. Yolsuzlukla mücadele edebilecek ve onu açığa çıkaracak olan kurum yargıdır. Onun için Meclis'in yargının önünü açması gerekir. Meclis'e çağrıda bulunuyorum: 'Yolsuzlukla savaşabilmek için önümüzü açın. Bir an önce gerekli tüm yasaları çıkarın. Milletvekillerini yasama zırhından kurtarın. Memurin Muhakematı Kanunu da çeşitli engeller çıkarıyor önümüze. Bunları yok edin. Yolsuzluğu yok etmek için öncelikle yargıyı çok sağlamlaştırmak lazım. Aynı zamanda şeffaflık da gerekli. İhtisas mahkemeleri mutlaka kurulmalıdır."

Bankalar iyi örnek

İhtisas mahkemelerinin eksikliğine banklardaki yolsuzları gösteren Eraslan, "Örneğin, banka yolsuzluklarında bunun sıkıntısı hayli yaşandı. Bankacılık mevzuatını bilen hakim ve savcı yeterince bulunamadı. Onun için bir an önce ihtisas mahkemeleri kurulmalıdır. Yolsuzluğu açığa çıkaracak olan yargıdır. Yargının elini kolunu bağlamamak gerekir" dedi.

Yolsuzluk birinci tehdit

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, Türkiye'yi şu anda en fazla tehdit eden tehlikenin "yolsuzluk" olduğunu vurgularken, "bölücülük" tehlikesinin şimdilik bertaraf edildiğini, ancak Irak'ta bir Kürt devleti kurulması halinde bu durumdan en çok etkilenen ülkenin Türkiye olacağını kaydetti.

Özkaya, "Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulursa mutlaka biz de parçalanırız. Oradaki bölünmüşlük Türkiye'ye de sirayet eder" diye konuştu.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

  •  
    Aziz: Üsler açılırsa dostluğumuz biter
    Irak Başbakan Yardımcısı Aziz, Irak'a saldırı için Türkiye'nin üsleri ABD'nin kullanımına açması durumunda, "Türkiye'yi kesinlikle dost bir ülke olarak göremeyeceklerini" söyledi.
    30 trilyonluk vurgun
    Kamu bankalarından kullandığı yaklaşık 100 milyon dolarlık krediyi geri ödemeyen Ege Metal şirketinin, TEDAŞ'a da 30 trilyonluk elektrik borcu olduğu öğrenildi.
    Desteğe polis engeli
    Kadıköy Anadolu İHL öğrencilerinin seslerini duyurmak için başlattığı ve vatandaşların büyük destek verdiği imza kampanyasına polis engel oldu.
    11 Eylül, Amerikalıları İslam'a yöneltti
    'İspanya ile ilişkiler geliştirilecek'
    Transit yolcu karmaşası
    Yurtdışından gelen transit yolculara, pasaport işlemlerini havalimanında tamamladıktan sonra, iç hat yolcusu diye, dış hatlardaki mağazalardan alışveriş ettirilmiyor.
    İki ilacın ruhsatı askıya alındı
    Sağlık Bakanlığı, "Zyban" ve "Vermidon Şurup" adlı ilaçların, ilaç tanıtım yönetmeliğine aykırı şekilde bazı yayın organlarında tanıtımlarının yapılması nedeniyle ruhsatlarını askıya aldı.
    2 Ekim 2002
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED