T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Sandık kazandı: 191 - 170

ANAP, YTP ve SP ile küskün milletvekillerinin seçimi erteletme girişimi TBMM'den döndü. Meclis'in tatile girmesi yönündeki önerge 21 oy farkla kabul edildi.

ANAP, YTP ve SP ile küskün milletvekillerinin seçimi erteletme girişimleri TBMM'den geri döndü. MHP, AK Parti ve DYP tarafından verilen "Meclis'in tatile girmesi" yönündeki önerge 170'e karşılık 191 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Meclis, 3 Kasım seçimlerinde seçilecek yeni milletvekilleri ile birlikte yeni dönem çalışmalarına başlayacak. ANAP, YTP ve SP ile küskün milletvekilleri, şimdi de seçimlerin erteletilmesi için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırıp çağırmamayı tartışıyorlar.

TBMM Genel Kurulu, İstiklal Marşı okunması ile açıldı. TBMM Başkanı Ömer İzgi'nin, açılış konuşmasında, seçim kararının "ulusun isteğinin bir göstergesi" olduğunu vurgulaması, "küskünlere uyarı" olarak değerlendirildi.

İzgi, oylamada katip üyeleri kendisi belirledi. Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'nün YTP'li Savaş Yazıcı'yı önermesine rağmen İzgi, DYP'li Sebahattin Karakelle ile DSP'li Şadan Şimşek'i tercih etti. Daha sonra, "TBMM'nin yeniden tatile girmesi" yolundaki önergeler birleştirildi.

YTP'liler sağ gösterip sol vurdu

TBMM Başkanı İzgi, önergenin "lehine" ve "aleyhine" konuşma yapmak üzere kur'a çekti. 2 lehte, 2 aleyhte olmak üzere 4 milletvekili için çekilen kur'adan YTP'li milletvekilleri çıktı. YTP Samsun Milletvekili Tarık Cengiz, adını hem lehte hem de aleyhte konuşmak isteyenlerin listesine yazdırdı. Lehte konuşma kur'asında adı çıkan Cengiz, söz hakkını Afyon Milletvekili Gaffar Yakın'a verdi. Ancak Yakın ile YTP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, "TBMM'nin tatile girmesi" önergesinin lehinde söz almalarına karşın, seçimin ertelenmesi yönünde konuştular. Daha sonra söz alan SP Grup Başkanvekili Veysel Candan da aynı yönde görüş bildirirken, YTP Bartın Milletvekili Cafer Yazıcıoğlu ise teşekkür etmekle yetindi.

İşari oylamada tartışma

TBMM Başkanı Ömer İzgi konuşmaların ardından AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un "Meclis'in talile girmesi" yönündeki önergesini oylamaya sundu. Önergenin işaret yoluyla oylanmasına SP Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu tepki gösterdi ve oylamanın elektronik cihazla yapılmasının istedi. Ancak TBMM Başkanı İzgi oylamayı işaret yoluyla yaptı. Öneriyi kabul edenler ile reddedenlerin katip üyeler tarafından sayılmasını bekleyen İzgi, önergenin kabul edildiğini ve Meclis'in tatile girdiğini açıkladı.

Tatil kararı alınmasına SP ile YTP sıralarından sert tepkiler geldi. YTP'li Turhan İmamoğlu'nun "adil değilsiniz" diye bağırdığı görüldü. İmamoğlu daha sonra MHP sıralarına dönerek tepkisini sürdürünce kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

İzgi'nin anlamlı temennisi

İzgi, birleşimi kapatırken, "Yüce Yaradan'dan, Anayasa'nın 78. maddesinin 1. ve 2. fıkrasındaki sebeplerle (savaş, yakın savaş), bu Meclis'in olağanüstü toplantısına bizi mecbur bırakmamasını diliyorum" temennisinde bulundu.

Cem, sonucu kabullendi

YTP Genel Başkanı İsmail Cem, TBMM'deki oylamanın ardından bazı milletvekilleri ve parti yöneticileriyle durum değerlendirmesi yaptı. Cem, seçimi erteletme girişimlerinin sona erdiğini belirterek, "Artık son sürat seçimlere gidiyoruz. Ben seçimlerin ertelenmesi için değil, seçim kanununun çıkması için oy kullandım" dedi. YTP Manisa Milletvekili Cihan Yazıcı ise, arkadaşlarıyla vedalaşarak, "Hakkınızı helal edin. Ben bölgeye gidiyorum. Bir gün bir gündür gidip çalışacağım. Zaten seçim olacaktı. Şimdi rahatladık" dedi. Yazıcı, Meclis'in olağanüstü toplanması için yeniden teklif vermeyeceklerini açıkladı.

Sezer törene katılmadı

TBMM'nin açılış törenine Cumhurbaşkanı Sezer katılmadı. Sezer, yerine Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu'nu gönderdi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu görüşmeleri locadan izledi. Erdoğan'ın, oylamadan sonra gülümsediği gözlendi.

Küskünler içinde adı geçen MHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Hanifi Tiryaki de, "Meclis'in tatile girmesi yönünde oy kullandım" dedi.

İzgi kendini savundu

TBMM Başkanı Ömer İzgi ise, Meclis'te yapılan oylamadaki tavrını savunarak, "İçtüzüğün emrettiği şekilde oylama yaptım"dedi. İzgi, TBMM'nin açılışı nedeniyle resepsiyon verdi. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Sezer, siyasi parti liderleri, milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı Özkök ile çok sayıda davetli katıldı. İzgi burada yaptığı açıklamada, oylama sırasındaki tutumunu savunarak, içtüzüğün verdiği yetkiyi kullandığını belirtti. Genelkurmay Orgeneral Başkanı Özkök ise, kararın meclis iradesiyle alındığını belirterek "hayırlı olsun" demekle yetindi.

 
Ortak dilek: Hayırlı olsun
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Siyasi parti lider ve yöneticileri, TBMM'nin tatile girmesinden sonra, alınan kararı değerlendirdiler.
Erdoğan'ın yasağı AB üyeliğine engel
AB'nin genişleme sorumlusu Verheugen, Türkiye'nin demokratik gelişmesini tamamlamadığını belirterek, AK Parti lideri Erdoğan'ın seçime sokulmamasını örnek gösterdi.
Hangi parti kaç kişi fire verdi?
Uzan: 4 yılda üniversite sayısını 4'e katlayacağım
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, "Dört yılda üniversite sayısını dörde katlayacağım" dedi. Uzan, Fethiye Cumhuriyet Meydanı'nda partisince düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, umutsuzluk ve yoksulluktan kurtulmak için seçmenlerin kendi partisine oy vermesini istedi. Genç Parti iktidara gelince ekonominin canlanıp üretimin artması ve halkın kurtulması için vergilerin düşürüleceğini belirten Uzan, SSK ve Bağ-Kur primlerinin yeniden ayarlanacağını kaydetti. Cem Uzan, başta gıda ve ilaç olmak üzere temel tüketim maddelerinden KDV'nin kaldırılacağını ve çiftçilerle esnafların kredi faizlerinin de indirileceğini dile getirdi. Uzan, üniversite konusundaki görüşlerini açıklarken, "Dört yılda üniversite sayısını dörde katlayacağım" dedi. Cem Uzan'ın mitinginde, Gökhan Özen, Atilla Taş ve Nadide Sultan konser verdi.
Gümrüklerde oy kullanımı başladı
3 Kasım Pazar günü yapılacak genel seçim için gümrük kapılarında oy verme işlemi bugün başladı. Yurtdışındaki Türk vatandaşları, bugün saat 07.00'den itibaren, Kapıkule ile Atatürk, Esenboğa, Antalya, Adnan Menderes ve Şakirpaşa hava limanları gümrük kapılarında 24 saat oy kullanabilecek. Oy verme işlemleri 3 Kasım Pazar günü saat 16.00'da sona erecek. Gümrük kapılarında, seçmen kütüğünde yazılı olmayan, yurtdışında 6 aydan fazla ikamet eden Türk vatandaşları yurda girer veya çıkarken pasaportla oy kullanabilecek.
2 Ekim 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED