T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kudüs'e ABD tuzağı

Irak'a saldırıya hazırlanan ve Şaron'la birlikte Filistinlilere karşı açık bir savaş yürüten Bush, son olarak Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını imzaladı.

11 Eylül saldırılarından sonra bütün İslam dünyasını hedef ilan eden, İngiltere ve İsrail ile birlikte Irak'a saldırmaya hazırlanan ve İsrail Başbakanı Ariel Şaron'la birlikte Filistinlilere karşı açık bir savaş yürüten ABD Başkanı George Bush ve yönetimi, dünya müslümanlarına yönelik son saldırısını Kudüs konusunda yaptı.

Bush, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasının istendiği yasa tasarısını imzaladı. Bush, Dışişleri'nin yurtdışındaki harcamaları için 8,6 milyar dolarlık kaynağın verilmesine de imkan tanıyan Dış İlişkiler Yetki Yasası'na imzasını koydu. Bush, Kongre'nin çıkardığı yasada Kudüs'le ilgili maddenin 'tavsiye niteliğinde' olduğunu söyledi. Amerika'nın bu kararından sonra ABD'yi izleyen bir çok ülkenin de aynı yönde karar alabileceği belirtiliyor.

ABD'ye öfke derinleşecek

Bush, imzaya karşın, ABD'nin Kudüs ile ilgili politikasının değişmediğini iddia ederek, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının tavsiye edildiği maddeyi, "Başkan'ın dış ilişkileri yürütme anayasal yetkisine müdahale" olarak nitelendirerek eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher da Kudüs'ün statüsüne İsrailliler ile Filistinliler arasındaki "daimi statü" görüşmelerinde karar verilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Boucher, "Bölgedeki çıkarlarımızı geliştirmede ve acil, kalıcı bir barış sağlamada Başkan'ın imtiyazını engelleyen yasamaya her zaman karşıyız" dedi. Arap Amerikan Enstitüsü, cuma günü Bush'a gönderdiği mektupta, Başkan'dan yasa tasarısını veto etmesini istemiş ve "Yasa çıkarsa bunun Arapların ve Arap devletlerinin ABD'ye duydukları kızgınlığı derinleştireceğini" belirtmişti.

'Bush imzasını geri çeksin'

Filistinliler, ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşımasını öngören ve Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını dolaylı olarak sağlayacak olan ABD yasa tasarısına tepki gösterdi. Filistin lideri Yaser Arafat'ın ofisinde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Filistinli Arabulucu Saib Erekat, "Bu, İsraillilerle Filistinliler arasında imzalanan tüm anlaşmaların açık bir ihlalidir. Kudüs'ün geleceğine karar verecek olan, ABD Kongresi değil, Filistin halkıdır" dedi. Erekat, "Bush'un yasa tasarısını imzalamasının barış sürecini canlandırmak ve yeniden raya oturtmak için gösterilen tüm çabaları mahvedeceğini" söyledi. Erekat, imzanın, Kudüs'ün statüsünün görüşülmesi için ABD ve İsrail'in imzaladığı anlaşmaların açıkça ihlali olduğunu belirtti.

 
Bush Avrupa'yı endişelendiriyor
Bush yönetiminin yeni dünya düzenininden Avrupa'ya pay vermemesinden ve 'dediğim dedik' tavrından rahatsız olan Avrupa ile ABD arasındaki çatlak büyüyor. Avrupa, ABD dış politikasının askerileşmesinden endişeli.
Rumlar gövde gösterisi yaptı
Müslümanlara parmak izi uygulaması başladı
S. Arabistan ve Mısır'dan ABD'ye gizli destek
Mısır ve Suudi Arabistan gibi Müslüman ülkelerin, "kamuoyu önünde aksini savunsalar da" Irak'a yönelik olarak ABD tarafından girişilecek operasyona el altından destek verdikleri öne sürüldü. İsrail istihbaratına bağlı "Debka File" adlı istihbarat sitesinde yer alan habere göre, Mısır bu amaçla Kahire yakınlarındaki büyük bir hava üssünü ABD uçaklarının iniş ve kalkışına açtı. Bu alan ABD tarafından harekatta en önemli destek üssü olarak kullanılacak. Haberde, S. Arabistan'ın başkenti Riyad'ın kuzeydoğusundaki Sultan hava üssünün de Irak'a yönelik hava saldırıları sırasında ABD tarafından ileri üs olarak kullanılacağı iddia edildi. ABD'ye destek anlamında yüzlerce İranlı askerin, 10 gün önce Kuzey Irak'a sevk edildiği bildirildi.
2 Ekim 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED