T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Türk kadını makina kullanmayı bilmiyor

Kaynamadan çamaşırın temizlenmediğini düşünen kadınlar, makinelerini 90 derecede çalıştırınca hem ceplerini hem de bütçelerini yıpratıyorlar. 40 derece yıkanan çamaşır hem yıpranmıyor hem de elektrik tasarrufu sağlıyor.

Çamaşırlar kaynatılmadan temizlenmez, kiri çıkmaz. Böyle düşünerek çamaşır makinelerini 90 derecede çalıştıran Türk kadınları bir yandan çamaşırların yıpranmasına neden olurken, diğer yandan da bütçelerine büyük zarar veriyorlar. Oysa, 40 ya da 60 derecede yıkanan çamaşır hem yıpratmıyor hem de elektrik tasarrufu sağlıyor. Ancak Türk kadınlarının ancak yüzde 5'i makinelerini düşük ısıda çalıştırıyor. Bu arada, 90 derecede çalıştırılan makinenin 40 derecede çalıştırılan makineden dört kat daha fazla elektrik tükettiği de tespit edilmiş durumda.

ARAŞTIRMANIN İLGİNÇ SONUÇLARI

Bilişim Şirketi tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir'de Türk kadınının çamaşır yıkama alışkanlıkları ve elektrik tasarrufu konusunda yapılan araştırmada ilginç ortaya çıktı. İşte birbirinden ilginç sonuçları:

BU FATURALAR NEDEN KABARIYOR!

Çamaşır yıkama alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla otomatik çamaşır makinesi sahibi ev hanımları ile yapılan araştırmaya göre, ev hanımları, evdeki elektrikli araçların tükettiği enerji miktarı ve aile bütçesine yükü konusunda tam bilgi sahibi değiller. Ancak her zamdan sonra biraz daha kabaran elektrik faturaları ile ilgili endişe duyuyorlar.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞMEDİ

Ekonomik krizden sonra, hanımlar evle ilgili harcamalarına dikkat etmeye başlamış, giysi, kozmetik ve kuaför masraflarını azaltmış ancak makinede çamaşır yıkamayı ve deterjanı bırakmamışlar. Her dört hanımdan sadece biri son bir yıl içinde ekonomik kaygılardan dolayı çamaşır yıkama alışkanlıklarında değişiklik yapmış.

YAŞASIN ÇAMAŞIR MAKİNESİ!

Yüzde 69 oranında kadınlar artık elde çamaşır yıkamıyorlar. Bu durum da çok geniş bir kesimin çamaşır makinesine yöneldiğini gösteriyor. Araştırma sonucu, özellikle sabah saatlerinde ağırlıklı olarak çamaşır yıkanırken, pazartesi gününün çamaşır günü olduğu tespit edildi.

KİRLERİ VE LEKELERİ NASIL ÇIKARIRIZ?

Makinelerde ağırlık olarak renkli çamaşırlar yıkanırken (yüzde 75 oranında), makineyi yüksek ısıda kullanmanın hala tercih edildiği, çünkü araştırmaya katılan belli bir bölümünün kir ve lekelerin böylece çıkacağına inandıklarını ortaya koydu. Oysa uzmanlar düşük ısıda gerçekleştirilen çamaşır makinesi kullanımın hem temizliği sağladığını, hem de çamaşırın yıpranmasını engellediğinin altını çiziyorlar.

Kaynatılmadan bakteri mi ölür?

Araştırmaya göre, yüksek ısıda çamaşırın daha iyi temizlendiğini düşünenlerin oranı yüzde 58 iken, sebepleri gene yüzdelerle açıklanmış: Yüksek ısının bakteri öldürdüğü düşüncesinde olanların oranı yüzde 73 iken, yüksek ısının çamaşırları düşük ısıya göre daha çok yıprattığı düşüncesine inanan kadınların oranı yüzde 72.



2 Ekim 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED