T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Yasak sanata yöneltti

Örtününce işinden olan Ruhan hanım, önce sanata yönelmiş, ardından kumaş ve ahşap boyama konusunda ders vermeye başlamış. Ruhan Hanım şimdi öğrencileriyle sergi açmanın keyfini yaşıyor.

Bundan yaklaşık 10 yıl önce örtünmeye karar verince işini kaybeden Ruhan hanım, lise yıllarında öğrendiği kumaş boyama, folyo ve ahşap boyama işini önce meslek edindi, ardından da evini kursa çevirerek, boş vakitlerini bu sanat dallarını öğrenerek geçirmek isteyen ev hanımlarına, öğrencilere ve özürlü gençlere açtı. Bugüne kadar ev hanımlarının büyük ilgi gösterdiği kursa artık İmam Hatip Lisesi'ndeki eğitimlerini başörtüsü sorunu yüzünden yarım bırakmak zorunda kalan öğrenciler de katılıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptıkları ahşap ve kumaş boyamalarla bir sergi açan kursiyerler, şu günlerde turistik bölgelerden aldıkları ahşap siparişlerini yetiştirmek için harıl harıl çalışıyorlar.

Klasiği modernle birleştirdi

Topkapı Sarayı'nda tezhip öğrenmek için kurs almaya başlayan ve burada Osmanlı sanatı terbiyesinden geçen Ruhan hanım, daha sonra yurt dışındaki bir akrabası sayesinde kumaş boyama işini öğrendiğini ve tezhip süslemelerini kumaş boyama üzerinde yaptığını ifade ediyor. Ancak son birkaç yıldır artık kimsenin kumaş boyamaya ilgi göstermediğini ifade eden Ruhan hanım, bu yüzden ahşap boyama işine ağırlık verdiklerini, kumaş boyama işini sadece el becerisi kazanmak için ilk aşama olarak kullandıklarını anlatıyor.

Hem boş zamanlarını değerlendirmek, hem de üretimde bulunmak isteyen ev hanımlarının renklerin dünyasını keşfederek gerginlikten uzaklaştıklarını söyleyen Ruhan hanım, son dönemde başörtüsü yasağı yüzünden okullarından atılan kız öğrencilerin de bu sanat dallarına ilgi duyduklarını, böylece yaşadıkları sıkıntıyı bir nebze olsun bu şekilde hafifletmeğe çalıştıklarını ifade ediyor.

Yalnızlıktan sanata yöneldim

Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi son sınıfta iken başörtüsü yasağı yüzünden eğitimini yarım bırakmak zorunda kalan Şule Çetinkaya, "En azından bir lise diplomam olur. Başörtüsü yasağı çözüldüğü zaman da üniversiteye girerim diye düşünüyordum. Ancak ikinci dönem okullarımızda uygulamaya konan başörtüsü yasağı yüzünden okula devam edemedim. Yaşadığım sıkıntıyı biraz olsun atmak için uğraşlar aramaya başladım. Bu kursu duyunca ben de katıldım ve kısa sürede büyük mesafe katettim. Geçtiğimiz günlerde kumaş boyamadan yaptığım takımlarla sergiye katıldım. Şimdi ise ahşap boyama yapıyorum" diyor.

RENKLERİN DÜNYASINI KEŞFETTİM

Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi birinci sınıfta iken okulunu yine başörtüsü yasağı yüzünden bırakmak zorunda kalan Şule'nin kardeşi Zeynep, renklerin dünyasını keşfetmenin çok farklı bir duygu olduğunu söylüyor. Başörtüsü yasağı yüzünden bir yıl eğitimine ara veren Zeynep, bu yıl ablasının eğitim gördüğü

Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi'ne gelmiş; ancak bir dönem eğitim gördüğü okuldan başörtüsü yasağı yüzünden ayrılmak zorunda kalmış; içine düştüğü sıkıntıdan kurtulmak için bu kursa yazılmış. Zeynep, şimdi ablasıyla birlikte şehir dışından aldıkları siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

  • AYŞE OLGUN / İSTANBUL

  •  
    Depreme karşı kaydırak ve yumurta
    Depremden korunmak konusunda "büyüklerin ihmali" bulunduğunu belirten çocuklar, depreme karşı korunma projeleri geliştirdi.
    Gönül gözüyle sema yapıyorlar
    Konya'da bir süre önce sema yapmaya başlayan üç görme engelli, sayılarını artırarak bir topluluk kurmak için kendileri gibi görme özürlü arkadaşlarına sema dersi vermeye başladı. Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubu tarafından verilen eğitim sonunda sema yapmayı öğrenen görme engelli Yalçın Akpak, Mevlüt Şimşek ve Mehmet Çınar, ilk defa profesyonel semazenlerle sahneye çıkarak özürlülerin bu alanda da başarılı olabileceğini göstermişti. Her gün düzenli olarak sema dönerek bu konuda iyice ustalaşan üç görme engelli, şimdi de kendileri gibi görme özürlü olan arkadaşlarına sema öğretmek için kolları sıvadı.
    Kraliçe Beatrix büyükanne oldu
    Hollanda Kraliçesi Beatrix, büyükanne oldu. Kraliyet yetkilileri, Beatrix'in en küçük oğlu Prens Constantin'in (32) eşi Prenses Laurentien'in (36), önceki gece bir kız çocuğu dünyaya getirdiği bildirdiler. Eloise Sophie Beatrix Laurence adı verilen küçük prensesin, 3,7 kilo ağırlığında ve 51 santimetre boyunda doğduğu, anneyle bebeğin durumlarının iyi olduğu belirtildi.
    Times İstanbul'un iki yüzünü işledi
    New York Times gazetesi, "Seyahat" ekinde, "İstanbul'un İki Yüzünü" irdeledi. Douglas Frantz imzasıyla yayınlanan yazıda, "İki İstanbul var: Biri, Bizans kiliseleri ve Osmanlı yapıtlarıyla ziyaretçiye, bu kentin büyük Osmanlı imparatorluğunun başkenti olduğunu hatırlatan tarihi İstanbul, diğeri ise metropol görünümünü yansıtan moder" görüşüne yer verildi.

    10 Haziran 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED