T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD'de, federasyon ve Kerkük tartışması

IKDP temsilcisi Zebari, Irak'ta bağımsız Kürt devleti değil, federasyon istediklerini söyledi. Zebari: Türkiye Irak'a müdahale etmemeli.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi Uluslararası İlişkiler sorumlusu Hoşyar Zebari, Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti değil, federasyon istediklerini söyledi. Zebari, Washington'da, Amerikan Üniversitesi'ne bağlı Global Barış Merkezi ile Mustafa Barzani Global Kürt Etüdleri tarafından düzenlenen "Iraklı Kürtler: Irak'ta istikrarın kilidi" konulu konferansa katıldı. Hoşyar Zebari, Kuzey Irak'ta oluşturulan yapıyı bir "başarı hikayesi" olarak nitelendirirken, "belki en harika demokrasiyi yarattık demiyoruz ama işliyor ve biz memnunuz" dedi. Zebari, zor günlerde Iraklı Kürtlere yardım eden ABD, İngiltere ve Türkiye'ye de teşekkür etti.

Konferansa pek çok Iraklı muhalefet temsilcisinin katıldığını belirten Zebari, "bu konferans, Iraklı muhalefetin büyük çoğunluğunun biraraya gelebileceğini gösteren bir mesaj. Bizi bölen şeylerden daha fazla ortak noktamız var. Irak bizim ülkemiz. Kuzey Irak'taki model, bütün Irak için bir model olabilir" dedi.

"Rejim değişikliğine evet"

Hoşyar Zebari, Iraklı Kürtlerin geleceğinin Irak'ta olduğunu ve IKDP ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) birlikte çalıştığını, farklılıklara rağmen iki partinin birarada yaşadığını kaydetti. Zebari, "Bizim ilgimiz daha çok Bağdat üzerinde. Bağdat'taki siyasi sistemi demokratik olarak yeniden yapılandırmalıyız. Rejim değişikliğine evet. Kesinlikle daha iyi bir gelecek için buna hazırız. Şu anda sahip olduklarımızı ise riske atmayacağız" diye konuştu.

ABD'den istenen garantiler

Oturumun sorular kısmında, Irak'a askeri operasyon durumunda Iraklı Kürtlerin ABD'den ne gibi garantiler istediğine ilişkin bir soruya karşılık Zebari, en önemli maddenin, sivil halkın Saddam'ın ordusuna karşı korunması olduğunu söyledi. IKDP temsilcisi, Irak'a askeri operasyon durumunda Türkiye veya İran'ın da müdahale edebileceği yolundaki bir soruya da "Bölgedeki herhangi bir ülke tarafından herhangi bir müdahale gerçek bir kaos yaratacaktır. Bu durumda bütün oyuncular, farklı şekillerde müdahale edecektir. Irak'a bölgesel bir müdahale olmamalı" dedi. Zebari, bağımsız bir Kürt devletinin, ne IKDP'nin ne de IKYB'-nin politikası olduğunu söyledi.

Iraklı Kürtler Kerkük'ü de istiyor

Washington Institute adlı düşünce kuruluşunda Türkiye uzmanı olarak çalışan Alan Makovsky'nin, "Federasyon yapısında Kerkük'ün Kürt bölgesine dahil edilmesine istekli misiniz?" sorusu ise salondaki Irak'ı Kürtlerin alkışlarıyla karşılandı. Iraklı Kürt yetkililerin ve Washington'da konuyla ilgili çevrelerin, "bir süredir Iraklı Kürtlerin, Kerkük'ün de Kürt bölgesine dahil edilmesi yönünde ABD nezdinde lobi girişiminde bulunduğunu" kaydedildi.

TÜRKMENLER KAYGILI

Irak Türkmen Cephesi Washington Temsilcisi Orhan Ketene, Washington'da bazı çevrelerde dile getirilen, Kerkük'ün Iraklı Kürt bölgesine dahil edilmesine yönelik çabaları değerlendirdi. Ketene, "Kerkük, Türkmenlerin başkentidir ve öyle kalacaktır. Kürtler, istedikleri kadar tarih, coğrafya uydursunlar, bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir şey" diye konuştu. Ketene, Washington'daki bu konferansa konuşmacı olarak katılmaya çalıştığını, ancak bir ay önce başvurmasına karşın, "yer olmadığı" gerekçesiyle geri çevrildiğini de söyledi. Panele katılan, Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi Profesörü, Büyükelçi Peter Galbraith de bir soru üzerine, bağımsız bir Kürt devletine dünyada kimsenin olur vermeyeceğini söyledi. Türk Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı ve emekli Büyükelçi Özdem Sanberk de, Iraklı Kürtleri bağımsızlık peşinde koşmamaları yönünde uyardı. Sanberk, "Irak içinde etnik olarak ayrı bölgeler veya birimler yaratmaya yönelik herhangi bir girişim olursa Türkiye'nin, diğerleriyle eşit koşullara sahip bir Türkmen bölgesinin oluşturulduğunu görmek isteyeceği beklenebilir" diye konuştu.

 
Fransa'da seçim heyecanı
Genel seçimlerin ilk turu için dün sandık başına giden Fransa'da, sağın zafer kazanması bekleniyor.
AB ülkeleri e-mailleri kontrol edecek
İngiltere'de yayınlanan pazar gazetesi The Observer, Avrupa Birliği'nde, polise vatandaşların elektronik posta yazışmalarına bile girme hakkı tanıyan yasal değişiklik konusunda gizli hazırlık bulunduğunu iddia etti.
İngiltere, olası Asya savaşına hazır
İngiliz Hükümeti'nin Pakistan ile Hindistan arasında bir savaşın kaçınılmaz olabileceğine her geçen gün biraz daha fazla inandığına dikkat çeken The Sunday Telegraph gazetesi, bu nedenle bölgeden gelebilecek mülteciler için kamplar hazırlandığını öne sürdü. Gazete haberinde, İngiltere'nin kırsal bölgelerinde artık kullanılmayan 3 askeri üssün, Pakistan ile Hindistan arasında çıkabilecek bir savaşın ardından mültecileri kabul etmek üzere hazırlandığı belirtilirken, ülkenin kuzeyinde bulunan bu kampların 5 bin kişiyi misafir edebilecek durumda olduğu bildirildi. İçişleri Bakanlığı'nın da muhtemel bir çatışmayla ortaya çıkacak akını göz önünde tutarak, hazırlıklarını bu yönde yoğunlaştırdığına işaret eden Sunday Telegraph, durumun daha büyük bir aciliyet arz etmesi halinde, hükümetin 10 bina ve kampusü de mülteci kampına dönüştüreceğini öne sürdü. İçişleri Bakanlığı savaşla birlikte İngiltere'ye 150 bin ile 1 milyon arasında mültecinin akın edebileceğini belirtti.
El-Kaide: 11 Eylül saldırısı başlangıç
Usame Bin Ladin'in el-Kaide örgütünün sözcüsü, ABD'de 11 Eylül'de düzenlenen saldırının "sadece başlangıç" olduğunu söyledi. Londra'da yayımlanan eş-Şark ul-Evsat gazetesinin haberine göre, sözcü Süleyman Ebu Geyt, yaptığı açıklamada, "Eylül saldırıları sadece bir başlangıçtır" dedi. Geyt, örgütün ABD karşıtı olmasının "ABD'nin İslam dünyasının değişik bölgelerindeki hareketlerinden" kaynaklandığını söyledi.
10 Haziran 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED