T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Irak'ta aslan, İsrail'de kuzu

BM Silah denetçilerini kabul etmediği için Irak'ı istila etmeye hazırlanan ABD, Cenin katliamını soruşturacak BM heyetini ise İsrail'le birlikte engelliyor. Ortada iki BM kararı var: Biri Irak'ın toptan imhası için kullanılırken diğerinde katliamcı İsrail korunuyor.

Bugüne kadar hiçbir BM kararına uymayan İsrail yönetimi, ABD ile birlikte Cenin'de işlediği savaş suçlarının tespit edilmesinden endişe ederek BM heyetinin bölgeye gelişini dün yine reddetti. ABD-İsrail ortak operasyonu sonucu bütün Batı Şeria'yı işgal eden, yüzlerce insanı öldüren, evleri-dükkanları yağmalayan, binlerce insanı esir alıp çölde kurduğu toplama kamplarına götüren İsrail, Cenin katliamını da yine Amerika ile birlikte gizlemeye çalışıyor. Irak'ın BM silah denetçilerini kabul etmemesini savaş sesebi sayan ve önümüzdeki sonbaharda bu ülkeyi istila etmek için bölgeye 250 bin asker göndermeye hazırlanan Amerika da, İsrail'le birlikte Filistin'deki savaş suçlarına iştirak ediyor ve BM heyetinin bölgeye girmesine izin vermiyor. Silah denetçilerini gerekçe göstererek Irak'a ambargoyu sürdüren, daha önce bu ülkeye askeri harekat düzenleyen Washıngton, şimdi İsrail'in savaş suçlarını gizlemek için BM heyetinin bölgeye gitmesine kendisi engel oluyor.

İsrail dün, Cenin mülteci kampında inceleme yapmak üzere bölgeye gitmek isteyen BM heyetinin gelişine izin vermeyen tavrını sürdürme kararı aldı. Heyet, Cenevre'de bölgeye hareket etmek üzere İsrail'den haber bekliyordu.

Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo ise, İsrail kabinesinin kararını kınayarak, Güvenlik Konseyi'nden İsrail'e yaptırım uygulamasını isteyeceklerini söyledi. Filistinli Bakan, "Bu karar bile Filistin halkına karşı işlenen bir savaş suçudur" diyerek, kararın, "İsrail'in Cenin kampında katliam yaptığını doğruladığını" belirtti.

Irak'a saldırı, İsrail'e koruma

İsrail BM heyetine izin vermezken ve uluslararası statüko bunu yadırgamazken Irak üzerindeki baskılar daha da artırılıyor. Irak ile BM arasında doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasına bir gün kala, Irak dışişleri bakanı başkanlığında bir heyet Moskova'yı ziyaret ediyor. Irak'a yıllardır yaptırım uygulanmasına yol açan silah denetçileri konusundaki anlaşmazlıkla şu sıralarda, İsrail ile BM arasında Cenin'de olup bitenleri araştırmak üzere gönderilecek heyet konusundaki anlaşmazlık arasındaki benzerliklerin Irak tarafından BM ile pazarlıklarında öne sürülecek. BM, ABD'nin elinde oyuncak oldu

BM heyetinin nasıl çalışacağını tamamen denetleme isteğine dayalı bu talepleriyle İsrail'in tutumu, Irak'ın silah denetim heyetiyle ilgili tutumuna çok benziyor. Irak'taki silah denetim heyeti, Irak'ın artık işbirliği yapmayacağını bildirmesi üzerine 1998 yılında bu ülkeden ayrılmıştı. Silah denetim heyetine katılacak müfettişleri önceden araştırıp veto etme hakkı isteyen Irak'ın diğer talepleri de inceleme yapılması planlanan tesislerin listesini görmek ve buralarda yapılacak denetimlerin zaman olarak sınırlanmasını sağlamak.

BM, bu tür koşullar kabul edilirse, denetimin zaten bir anlamı kalmayacağını savunuyor. ABD de, silah denetim heyetinin engellenmesini, Irak'a karşı, yaptırımların devamı ve hatta askeri müdahele için temel gerekçelerden biri olarak öne sürüyor. Ama şimdi İsrail'in hemen aynı türden itirazlarla Cenin'e BM araştırma heyetinin gidişini engellemesiyle, Amerika'nın bu gerekçesi, iyice zayıflamış görünüyor. Irak böyle bir gerekçeyle askeri saldırı tehdidiyle karşı karşıya gelirken, eğer İsrail Cenin'e gönderilecek BM heyeti konusunda istediğini elde ederse, Arap dünyasında zaten yaygın olan "Washington'un, İsrail söz konusu olduğunda farklı ölçütler ve yöntemler kullandığı" yolundaki inanç daha da pekişmiş olacak.

İSRAİL'DEN YAĞMA VE ŞİDDET İTİRAFI

İsrail askerlerinin işgalettikleri Filistin topraklarında yağma ve hırsızlık yaptıkları bizzat İsrail ordu kaynakları tarafından da itiraf edildi. Batı Şeria'daki saldırı ve cinayetlere katılan 10 İsrail askeri, "yağmalama yapmak ve şiddet uygulamakla" suçlandı. Ordu sözcüsü general Ron Kitrey, askeri radyoya yaptığı açıklamada, "bu askerlerin, kuralları küstahça ihlal ettiğini" belirterek, "Bize iletilen şikayetler, ne yazık ki doğru. Bu, gerçekten üzücü. Sonuç olarak, birkaç kişinin eylemi, kamuyu ve İsrail ordu birliklerini lekeler" dedi. Beytüllahim'de bir park yerindeki araçlara verilen zararı gördüğünü, bu tür eylemler yapan 10 askerle "ciddi şekilde ilgileneceğini" belirten Kitrey, askerlerin çoğunun bu tür davranışlar sergilemediğini iddia etti. Filistinliler, İsrail askerlerinin kişisel eşya, büro malzemesi ve dükkanlardan bazı ürünleri çaldıklarını, bazı askerlerin de gözetleme noktası olarak kullandıkları ya da uyumak için girdikleri evlere zarar vererek, mücevher ve para çaldıklarını bildirmişti.

İSRAİL TERÖRÜ DEVAM EDİYOR

İsrail tankları ve zırhlı araçları dün Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınlarındaki Şavara köyünü işgal etti. Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin, köyde sokağa çıkma yasağı uyguladıklarını, evleri aradıklarını ve birçok kişiyi tutukladıklarını söylediler. İsrail birliklerinin, Şavara köyüne iki hafta içinde ikinci kez girdikleri belirtildi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Deir al-Balah yakınlarında ise İsrail askerlerinin bir Filistinli'yi vurarak öldürdüğü bildirildi. Filistin hastane kaynakları 30 yaşındaki Filistinli'nin evine gitmekte iken vurulduğunu belirttiler. Han Yunus'ta İsrail tankından açılan ateşte 1 Filistinli'nin öldüğü bildirildi. Filistinli hastane kaynakları, 25 yaşındaki Kadir Barabak'ın, Han Yunus mülteci kampı yakınlarında tanktan açılan ateşte karın bölgesinden vurularak öldüğünü açıkladılar. Aynı kaynaklar, tanktan açılan ateşte yaşlı bir adamın da yaralandığını belirttiler. İsrail el-Halil'de şiddet'e devam ediyor. Kentte 200 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

 
Sonucu belli referandum
Pakistan halkı General Müşerref'in görev süresini uzatmak için dün referanduma gitti. Siyasi partilerin boykot ettiği seçimler neredeyse açık oy, gizli sayım esasına göre yapıldı.
Çeçen aslanı öldürüldü mü?
Rus General Anatoli Kvaşnin, Çeçen mücahidlerin lideri Şamil Basayev'in öldürüldüğünü belirtirken, Çeçen kaynakları haberi yalanladı.
SUUDİ REKLAMINA BUSH SANSÜRÜ
ABD'nin 9 ulusal televizyon kanalının, Suudi Arabistan hükümetinin "Suudi Arabistan halkı... Terörizme karşı müttefik" sloganını taşıyan reklamını yayınlamayı reddettiği ortaya çıktı. Basının haberlerine göre, reklamı yayınlamayı reddeden kanallar arasında History, Lifetime, USA Network, Bravo, AMC, A&E ve Hava Durumu bulunuyor. Suudi hükümetinin 30 saniyelik reklam filminde, ABD Başkanı George W. Bush da, önce Suudi Arabistan'ın terörle mücadelede çok az işbirliği yaptığı anlamına gelen sözleri duyuluyor, ancak bu tümce de ikinci karede tamamlanıyor ve Bush'un gerçekte Suudiler'in işbirliğini övdüğü anlaşılıyor. Bunun ardından, "Suudi Arabistan halkı... Terörizme karşı müttefik" ifadesi beliriyor.
IRAK, İRAN'DAN 148 UÇAĞINI GERİ İSTİYOR
Irak, İran'dan 148 uçağını geri vermesini istedi. Irak Havayolları şirketinden bir yetkili, Bağdat'ta yayınlanan haftalık Errafideyn dergisine verdiği demecinde, "İran'dan uçaklarımızın geri verilmesini istemek, bizim meşru hakkımızdır. Uzun süredir İran'da yatan uçaklarımız, büyük zarara uğradı. Çünkü bu süre içerisinde bakımları yapılmadı" dedi. Iraklı yetkili, İran'daki uçakların kapılarının da açık bırakıldığını ve bu yüzden uçakların iç kısmında da yıpranma olduğunu söyledi. Irak'a ait Ürdün ve Tunus'taki uçakların bakımı Iraklı teknisyenler tarafından yapılırken, İran bugüne kadar Iraklı teknisyenlere bakım ve onarım için izin vermedi.
ABD ASKERLERİ GÜRCİSTAN'DA
Kafkaslar'ı denetim altında tutmak için Gürcistan'da kurulan Amerikan üssüne, ABD askeri uzmanları gelmeye başladı. Kafkas petrolleri ve boru hatları güzergahlarını denetim altına alacak ve başta Çeçenler olmak üzere bölgedeki İslamcı gruplarla savaşacak olan Amerikan askerlerinin ilk bölümü olan 20 kadar Amerikan askeri dün bölgeye geldi. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Binbaşı Tim Blair, askerlerin, Gürcü askerler ve yetkililere askeri taktikler öğretmek üzere bu ülkeye gelecek 150 ile 200 Amerikan özel harekat askerinin ilk grubunu oluşturduğunu belirtti. ABD birlikleri Gürcü güçleri ile birlikte, Pankisi Geçidi'nde bulunan Çeçenler'e karşı savaşacak.
1 Mayıs 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED