T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Siyaset borsasına Bayar hareketi

Merkez sağ ve soldaki yeni arayışlarla birlikte milletvekili transferlerinin de önümüzdeki ay itibarı ile hızlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Mehmet Ali Bayar'ın Türkiye'ye gelerek DTP'nin başına geçmeye karar vermesi, 28 Şubat Sürecinde kendi deyimleri ile "toplama" bir parti kuran DTP'lileri oldukça heyecanlandırdı. Hem de öyle heyecanlandırdı ki, Bayar'ın bazı işadamlarının desteği ile partisine 40 ila 50 milletvekili çekebileceğini bile ifade ediyorlar. DSP-MHP-ANAP iktidarında canı yanan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e yakın işadamlarının, yola çıkması için Bayar'a 200 milyon dolara yakın bir olanak sağladıkları ifade ediliyor. Paranın konuşulduğu ortamlarda ise transferler doğal olarak gündemdeki yerini alıyor. Adı bizde saklı bir kaç milletvekiline teklif edilen rakamları da duyunca insanın "pes" diyesi geliyor.


BAYKAL: POLİTİK FİSKOS'U OKUYORUM
Geçen hafta CHP Lideri Deniz Baykal'ın etrafındaki Mehmetlerin sayını vermiştik. Baykal, Politik Fis Kos'u okuduğunu belirterek,"Hepsi doğru da birini eksik yazmışsınız. Torunum Mehmet 6 aylık olduktan bu yana bizim yanımızda kalıyor. Mehmet bizim evladımız" dedi. Ardından da, Bilkent Koleji'nde öğrenimine devam den Mehmet'in, annesi Aslı Hanım'ı sömestr ve yaz tatillerinde Ankara'ya geldiğinde gördüğünü anlattı.


İlk Meclis'te 72 'Mehmet' vardı
TBMM'nin kuruluşunun 82. yıldönümü törenlerle kutlandı. 82 yıl önce açılan ilk Meclis'le ilgili ilginç anektodları AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç anlattı. Arınç, "Birinci Mecliste, seçilmiş 437 milletvekili vardı, ancak fiili olarak başlayan 403 oldu. Bunların 88'i Osmanlı Mebusan Meclisi'nden intikal etti. 66 seçim çevresinden geldiler" dedi. Arınç, ilk Meclis'te görev yapan mebuslardan 157'sinin yüksekokul, 44'ünün idadi, 78'inin medrese, 102'sinin rüştiye, 5'nin ilkokul mezunu olduğunu anlattı. Arınç, "72'sinin adı Mehmet, 31'nin adı Ahmet, 30'nun adı Mustafa, 19'u Ali, 17'si Hasan, 16'sı da Hüseyin idi" dedi. Arınç, iki noktanın dikkatini çektiğini belirterek, "Yaşı 30'un altında olan 11 milletvekili var. En genci 25 yaşındaki Oltu Mebusu Yasin Efendi. Seçilme yaşını hâlâ 25'e indiremeyen Meclisimiz için çok önemli bir anekdot" dedi. Arınç, ilk Meclis'te 12 mebusun devamsızlıktan dolayı üyeliğinin düşürüldüğünü de hatırlattı.


İTİNA İLE ÇAM DEVRİLİR!
Başbakan Bülent Ecevit, geçen hafta valileri gülmekten kırdı geçirdi. Mülki İdare Şurası'nda konuşan Ecevit, önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e "Sayın Başbakanım" diye hitap etti, valilere ise "Sayın milletvekilleri" diye seslendi. Ardından mülki idare amirlerinin mali kaynaklarının arttırılması gerektiğini anlatmak için tarihi bir anektot anlatmak istedi. Osmanlı valisi Mithat Paşa örneğini verecekti ama yine gaf yaptı. "Abdulhamit, Mithat Paşa'nın başarısız olması için çok fakir bölgelere gönderdi ve kaynaklarını bilerek esirgedi. Ama paşa kaynak bularak inanılmazı başardı" diyen Ecevit, tarihi bilgisinde yanılmıştı. Çünkü, Mithat Paşa'yı Abdulhamit değil, Abdulmecit göndermişti. Ecevit konuşmasını sürdürürken, Valiler birbirini "Dikkat, Ecevit yine çamları deviriyor" diye uyardı.


Adalet Bakanlığı hafiye çalıştırıyor
Adalet Bakanlığı'ndaki bir uygulama tüm çalışanları tedirgin ediyor. Mesaiden sonra çalışanların masaları birileri tarafından kontrol edildikten sonra, sigara içen memurların sigara tablalarına "Lüften sigara içmeyiniz. İçmek zorundayım diyorsanız, daha az içiniz" notu bırakılıyor. Çöp tenekelerini de gözden geçiren kişiler, kağıt kullanımı fazla olan memurların masalarına da uyarı notları bırakıyorlar. Adalet Bakanlığı çalışanları uygulamanın bizzat Bakan Hikmet Sami Türk tarafından başlatıldığından kuşku duyarken, bakanlık personeli özel eşyasını da masasına bırakamıyor.


'Satıcı, dilenci ve yönetici giremez!'
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu üyeleri ile Kamu Bankaları Çalışanları Platformu arasında amansız bir mücadele yaşanıyor. Yönetim, şube şube dolaşarak, banka personelini "sözleşme imzalamaya" ikna etmek için çalışırken, çalışanlar da, sözleşme imzalatmamak için mücadele ediyor. Çalışanlar, son olarak çok ilginç bir bildiri yayınladı. Sözleşme imzalatmak için şubelere gelen banka yöneticilerinin şubelere sokulmaması istenen bildiride, şube kapılarına, "Satıcı, dilenci ve yönetici giremez" tabelası asılması önerildi.


'Kulaksavar' cihazı satışı patladı
Ekonomik kriz ve yolsuzluk operasyonları, 2001 yılına damgasını vurdu. Kriz nedeniyle vatandaş fakirleşti, ancak bankaların batması ve yolsuzluk operasyonları iki sektörün yüzünü güldürdü. Bunlardan ilki, çelik kasa üreticileri oldu. ATO'nun yaptığı ankete göre, geçen yıl işlerinin iyi gittiğini söyleyen tek üretici kesim, çelik kasa üreticileri oldu. Yolsuzluk operasyonları ise kulaksavar olarak nitelendirilen ve dinleme cihazı olup olmadığını tespit eden cihaz satıcılarını sevindirdi. Özellikle kamu kurumları ve bankalar, bu cihazlara yoğun ilgi gösterdi.


Fırat, Menderes için 7 yıl yaşlandı
Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Abdülmelik Fırat'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatında önemli anıları var. Tecrübeli siyasetçiye kaç yaşında olduğunu sorduğumuzda, "Gerçekte 67 yaşındayım ancak nüfus cüzdanıma göre 74 yaşındayım" dedi. Şaşkınlığımızın farkına varan Fırat, durumu özetledi: "1957 seçimleri öncesi rahmetli Adnan Menderes bana milletvekilliği teklifinde bulundu. 23 olan yaşımı 7 yaş büyüterek milletvekili seçildim. İki buçuk yıl sonra 27 Mayıs Darbesi oldu ve Menderes'le birlikte Yassıada'da idamla yargılandım." Bu arada Fırat'ın oğlu Abdülkadir Fırat espiriyi patlattı: "Yani Yassıada'ya gitmek için yaşını 7 yıl büyüttü."


ERCAN YAVUZ
BİLAL ÇETİN
FARUK MANGIRCI
VELİ TOPRAK
NEVZAT DEMİRKOL
HAKAN GÖKTEPE


29 Nisan 2002
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED