T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Yaşınıza göre beslenin!

Vücut, her yaşa göre uygun yiyeceklere ihtiyaç duyuyor. Uzmanlar, gençlik yıllarında besin değeri yüksek gıdalar, orta yaşlarda meyve, sebze ve lifli besinler alınmasını öneriyor.

Vücudun her yaşta farklı besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslenmek isteyen kişilere yaşlarına uygun yiyecekleri belirlemelerini ve mönülerini bu doğrultuda hazırlamalarını öneriyor. Sağlıklı beslenmenin her yaşta önemli olduğunu, ancak yiyecek seçimini yaparken yaşın da dikkate alınmasını gerektiğini belirten uzmanlar, hangi yaş dönemlerinde hangi besinlerin alınacağını şöyle sıralıyor:

Gençlikte rahat beslenin

Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde 'güzel bir vücut için güzel yemeklere paydos' demenize gerek yok. Akılcı ve yağ dengesi düşük gıdalar yiyerek formda kalmanız mümkün.

Kilo alıp vermenin en kolay olduğu gençlik yıllarında vücut daha çok kalori yakabilir. Kilo vermek kolay diye düşünerek uzun süreli ve çok kilo vermeye yönelik rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Kişi kendi kapasitesine uygun doğru hedefler seçmelidir. Aksi takdirde yarı yolda bırakılan diyetler yüzünden vücudun dengesi bozulur. Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak yerine yediklerinizin en az yüzde 80'inin besin değerinin yüksek olmasına dikkat edin. Alkol, sigara, kolalı içecekler ve abur-cuburun en çok tüketildiği bu dönemde aşırılıklar kişinin yaşlılığını sağlıksız geçirmesine neden olur.

Orta yaşta lifli gıdaya paydos

Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerinde durulmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır. Fast-food gıdalarda bol sostan, asitli içeceklerden, kahve ve sigaradan kaçınılmalıdır. Bu arada sebze ve meyve tüketimini mümkün olduğu kadar artırmalıdır.

İLERİ YAŞLARDA YAĞI AZALTIN

Kimileri elliye merdiven dayadığını düşünerek yaşlılık sendromuna girer. Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. Geçmiş senelerdeki beslenme alışkanlıklarının artı ve eksilerin ortaya çıktığı bir dönemdir. Vücudun en çok vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır. Yağ oranları kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha arttırır. Riskli hastalıklar baş göstermişse yeme alışkanlıklarından ve sigaradan acil olarak kurtulmak gerekir.

 
İlaç kullanmayı seviyoruz
Prof. Dr. İsmet Pekmezci, "Doktor reçeteye 2 ilaç yazarsa, hasta memnun olmuyor" dedi.
Hanımlar krizi yeniyor
Ülkede yaşanan ekonomik kriz yüzünden artık aile reisinin evine götürdüğü ekmek çocukların karnını doyurmaya yetmiyor...
Evcil hayvanların sağlık faturası kabarık
Evde beslenen sevimli dostların sağlık masrafları adeta insanlardan farksız. İstanbul'daki hayvan hastanelerinde çeşitli tedavi ücretleri, 7 milyon liradan başlayıp 255 milyon liraya kadar ulaşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile özel Animalya Hayvan Hastanesi'nden alınan bilgiye göre, hayvanlara yönelik sağlık hizmetlerinin ücretleri, kamu ve özel hastaneler arasında küçümsenmeyecek miktarlarda farklılık gösteriyor. Belediyeye ait hayvan hastanesinde bir köpeğin muayene ücreti 8 milyon lira olmasına karşın, özel hastanede bu ücret 25 milyon lira. Yine köpeğin fıtık operasyonu ücreti 70 ile 230, karma aşı 15 ile 20, diş çekimi de 25 ile 30 milyon lira arasında değişiyor. Veteriner hekim İlhan Gökgöl, hayvanların 2 haftalık kuluçka dönemi olan hastalıkları bulunduğunu belirtti.
1 Mayıs 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED