T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Hükümet değişikliği reformları etkilemez

21 ana yapısal reformun parlamentodan geçtiğini belirten Bakan Derviş, "Parlamentoya hangi hükümet gelirse gelsin, geri dönüşe cesaret edemeyecek" dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye'nin 2001 yılı krizini iyi değerlendirdiğini ve 21 ana yapısal reformun parlamentodan geçtiğini belirterek, yapısal reformlar bu kadar derinden gerçekleştirilirse, geriye dönüşlerin olmasının o kadar da mümkün olmadığını söyledi. Derviş, "Parlamentoya hangi hükümet gelirse gelsin, mesela yeni bir hükümet (Merkez Bankası'nın durumunu değiştirmek istiyoruz) diyemeyecek. Hiçbir hükümet bu kadar yapısal reformdan sonra geri dönüşe cesaret edemeyecek" dedi.

Yüzde 3`lük büyümede arz ve talep dengesinin hassas bir konu olduğuna değinen Derviş, bu noktada yüzde 3'ü tutmak için talebin alevlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Derviş, "Enflasyonu artıracak herhangi bir politika gütmemek gerekiyor. Talebin canlandırılmasının ucuz bir yöntemle yapılması lüksüne sahip değiliz" dedi.

Yüzde 20 faizle yaşanmaz

Derviş, hiçbir ülkenin yüzde 20'nin üzerinde reel faizlerle yaşayamayacağını belirterek, bu sorunu aşmanın yolunun, enflasyonu indirmek olduğunu söyledi. Derviş, International Herald Tribune ve Financial Times tarafından düzenlenen "Türkiye'de Yatırım Olanakları" konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, önümüzdeki yıl eflasyon ve faizlerin yüzde 18-20 seviyesine inmesi durumunda, programın kredibilitesinin yükseleceğini anlattı. Derviş, yabancı sermayenin önemine de değinerek, "Ortalama bir performans gösterirsek 6, yıldız olursak 8-9 milyar dolar yabancı sermaye çekebiliriz" diye konuştu.

Vergi oranları çok yüksek

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber da uygulanan ekonomik programın çok iddialı ve agresif olduğunu belirterek, "Bu program, Türkiye'yi daha üst gelir grubu bir ülke haline getirecek" dedi. Chhibber, Türkiye'nin israf ortamında daha yüksek vergi oranlarıyla gelir sağlamak yoluna gittiğini belirterek, "Bu değişmesi gereken bir durum. Vergi oranlarını indirmek, ama vergiyi tabana yaymak... İsrafın da önlendiği ölçüde bunların ikisi paralel yürümesi gereken süreçler" dedi. Doğrudan yabancı yatırımları Türkiye'ye çekmek için yeni yollar bulunması gerektiğini vurgulayyan Chhibber, "Her yıl 6 ile 10 milyar dolar yeni yabancı yatırım nasıl çekilebilir? Türkiye yabancı sermaye kanununu, yatırımı buraya çekebilmek için revize etme yoluna gidiyor. IMF ile bu konuda 18 Temmuz`da bir tartışma olacak" dedi.

RUBİN: AB'Yİ KENDİNİZ İÇİN İSTEYİN

ABD Dışişleri Bakanlığı eski Sözcüsü James Rubin, Türkiye'nin AB üyeliğini kendisi için istemesi gerektiğini belirterek, "Bu yalnızca Türkiye'nin yararına olmaz Ortadoğu'daki korkunç krizlerle uğraşırken hepimizin yararına olur" dedi. Rubin, "AB'nin Türkiye için saptadığı hedefler hoşgörü, insan hakları, demokrasi ve Kürt halkının hakları gibi konularla bağlantılı" dedi.



1 Mayıs 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED