T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Türkiye'de interneti kadınlar coşturacak

Türkiye, internet ağlarında çalışan kadın profesyonel oranıyla, 2004 yılında İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkeleri geride bırakarak 3. sıraya yerleşecek.

Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre, yeni dünya ekonomisine büyük bir hızla giren Türkiye, internet ağları (network) alanında çalışan kadın profesyonel oranıyla, 2004 yılında İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkeleri geride bırakarak Avrupa'da 3. sırada yer alacak. Cisco Systems tarafından bağımsız araştırma şirketi International Data Corporation'a (IDC) yaptırılan "Internet Sektöründe Profesyonel Kadın Çalışan İstihdamı" araştırması, bugün Türkiye'de internet ağları alanında çalışan kadın profesyonellerin erkeklere oranın yüzde 10.7'ye yaklaştığını ve 2004'te bu oranın yüzde 16.1'e ulaşacağını ortaya koydu.

Türkiye 2004 yılında üçüncü olacak

Rusya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Türkiye, Romanya, İsrail, Belçika, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, İsviçre ve İngiltere ülkelerini kapsayan araştırmada, Türkiye'nin 2004 yılında internet ağı alanında kadın profesyonel istihdamı oranında 3. ülke olacağını belirtiyor. Araştırmaya göre, Türkiye, internet işgücü pazarında 2001 yılında sahip olduğu yüzde 10.7'lik kadın profesyonel oranı ile, Avusturya (yüzde 4.3), İngiltere (yüzde 6.5), Almanya (yüzde 5.3), İsviçre (yüzde 4.9), İspanya, (yüzde 7.2), İtalya (yüzde 5.2), Rusya (yüzde 4.5) ve Fransa'yı (yüzde 9.1) geride bırakıyor. Yüzde 14.2 ile Yunanistan, Avrupa'nın internet ağları alanında en çok kadın profesyonel çalıştıran ülkesi konumunda bulunuyor.

İNTERNET AVRUPA'DA YAVAŞ İLERLİYOR

Kadın çalışan sayısı Orta ve Doğu Avrupa'da hızla artarken, geleneksel olarak kadın ve erkeklere eşit fırsatlar sunan politikalara sahip olduğu bilinen Batı ve Kuzey Avrupa'da, sanılanın aksine kadın çalışan sayısı daha yavaş bir gelişme gösteriyor. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde internet ağları alanında çalışan kadın profesyonel sayısının, internetin daha yoğun kullanıldığı Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olmasının nedeni, bu bölgedeki eski demir perde ülkelerinden miras kalan merkezi planlama, istihdamda kadın-erkek çalışan eşitliği, teknik okul ve üniversitelerin çokluğu olarak açıklanıyor. Araştırmada, 2001'de 22 bin 728 olan ağ uzmanı açığının 2004'te yaklaşık 84 bin olacağı da belirtildi.


Afganistan'ın GSM şebekesini Ericsson kuruyor

Ericsson, Birleşmiş Milletler ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Dünya Gıda Programı için Ericsson Türkiye'nin desteği ile Afganistan'ın GSM altyapısını kuruyor. Ericsson Türkiye tarafından görevlendirilen beş Türk mühendis, Kabil'deki GSM sisteminin kurulmasında önemli rol oynadı. Ericsson, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ile işbirliği yaparak yardım görevlilerinin iletişimini sağlıyor ve bu sayede gelecekte Afgnistan'daki ticari anlamda cep telefonu kullanımı için gerekli GSM sistemini kuruyor.

Şu sıralarda kısmen hizmete açılmış olan sistem, önümüzdeki birkaç gün içerisinde tamamen çalışabilir hale gelecek ve yeni Afganistan hükümeti ile Kabil'deki diğer yerel otoriteler de bu altyapıdan yararlanabilecek. Bu proje Ericsson ile Birleşmiş Milletler arasındaki uzun dönemli taahhüt ve ortaklık çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Ericsson Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Direktörü Kurt Hellström, telekomünikasyon alanındaki donanım ve uzmanlıklarının BM'in yardım operasyonlarını destekleyerek verimliliğini ve kalitesini artırmasından dolayı gurur duyduklarını dile getirdi.

Ericsson'un Kabil'in merkezindeki bir tepeye yerleştirdiği GSM sistemi eksiksiz olarak hizmet verecek. GSM sistemi ilk olarak 200 kullanıcının, daha sonra da 5000 abonenin iletişimini sağlayacak. Ayrıca, Ericsson bu proje kapsamında yüzlerce Ericsson R520 model cep telefonunu bu proje kapsamında bağışlayacak.


WEB GEZGİNİ

Selçuk İlahiyat sanal âleme geldi

Konya Selçuk Üniveristesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan site, yaşanan başörtüsü sorununu ifade etmek ve tartışmak üzere kurulmuş. Sitede, Hak Arayışı, Ayın Röportajı, Düşünceler bölümlerinin yanısıra, basında yer alan haberlerin derlendiği Netkritik adında bir bölüm daha bulunuyor. Site bünyesinde bir e-posta grubunun ise yakında açılacağını öğreniyoruz siteden.
http://www.berceste.com

Sivilce ile mücadele başladı

Gençleri başta akne olmak üzere cilt sağlığı ve bakımı konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan Sivilcelerim.com'da, mini testler gençlerin akne ve tedavisi konusundaki bilgilerini ölçmelerini ve cilt türlerini belirlemelerini sağlarken, cilt bakımı konusunda da ipuçları sunuyor. Sitede akneyi önleme ve cilt sağlığını koruma konusundaki öneriler Amazonların ve Gladyatörlerin temsilcisi iki kahraman tarafından sunuluyor.
http://www.sivilcelerim.com


ADRES ÇUBUĞU

http://www.freewebz.com/istanbul
http://www.ayvakti.com
http://www.f1turkey.com
http://www.minikcaner.com
http://ames4lzsu.multimania.com
http://www.pansiyonhara.8m.com
http://www.phpdosyasi.com
http://www.turksporfoto.com
http://www.hikayeyarat.8m.com
http://www.journeyturkey.net
http://medya.trgold.net
http://aypro.trgold.net


 
TEKNOLOJİ VİTRİNİ
Hem bilgi ilet, hem de konuş!
Exim A.Ş.'nin sunduğu NetVision Phone ile, hem veri aktarımı hem de sesli görüşmeler yapılabiliyor. VoIP teknoloji kullanan cihaz, Symbol tarafından geliştirilmiş. Cihaz, analog sesleri, sıkıştırılmış sayısal paketlere dönüştürerek, TCP/IP protokolü üzerinden veri ağlarına transfer ediyor. NetVision Phone TCP/IP üzerinden bir dahili numaraya veya isme adresleme yapabiliyor. Cihaz, aynı anda gelen 2 çağrıyı da tutma özelliğine de sahip. teknoloji
SEKTÖRDEN
AA'DAN İNTERNET MEDYASINA DESTEK
Anadolu Ajansı internet siteleri için "İnternet Özel Bülteni" servisi oluşturdu. Bu serviste günlük 600-700 haber içerisinden en önemlileri seçilerek, hazırlanacak ve aylık 100 dolar abonelik ücreti ile sunulacak. AA'nin tüm haberleri içinse sitelerin 500 dolarlık pakete abone olmaları gerekiyor.
BMC EXPAND İLE İŞBİRLİĞİ YAPTI
BMC Software ve Expand Beyond şirketleri veri tabanı yönetimini avuç içi bilgisayarlara taşıdı. Freebird, Windows'la güçlendirilmiş cep bilgisayarları vasıtasıyla, oldukça hassas şirket verilerinin yönetilmesi ve işletilmesini sağlayarak, müşterilerine sınırsız kurumsal veritabanı yönetimözgürlüğü getiriyor.
SUPERONLINE, HUSHES'LE ÇALIŞIYOR
Superonline, Avrupa'da uydu hizmetleri pazarında büyük paya sahip olan Hughes Network Systems Europe'un Türkiye'deki uygulayıcısı oldu. Hughes'in dünya çapında General Motors'a sunduğu özel uydu çözümünü, Superonline Türkiye'de Opel Türkiye için uyguladı. Sistemle Opel'in 50 bayisi uydu üzerinden veri alışverişi yapabilecek.
NET KİTAP
Hızlı Çözümler Access 2002
Arkadaş Yayınevi'nin Microsoft Press işbirliğiyle yayınladığı "Hızlı Çözümler" serisinden, "Access 2002" adlı bir kitap daha yayınlandı. Microsoft'un veritabanı uygulamaları için öneriği Access 2002, daha önceki sürümünün aksine daha fazla geliştirilmiş ve yeni özellikler eklenmiş bir yazılım. Bu yazılımı, verimli kullanabilmek ise, yazılıma tamamiyle hakim olmaktan geçiyor. "Hızlı Çözümler Access 2002" kitabındaki konu başlıklarından bir kaçı şöyle: "Microsoft Access 2002'yi tanımak", "Yeni bir veritabanı yaratmak", "Bir veritabanına bilgi girmek ve veritabanından bilgi almak".
arkadas
20 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED