T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Kral Midas'ın sofrası yeniden kuruluyor

Polatlı'da belediyenin çalışmaları ile lokantaların mönüsünde 2500 yıl önce yaşamış Firigya Kralı Midas'ın en sevdiği yemekler yer alacak.

Frigya Kralı "Eşek Kulaklı Midas"ın en sevdiği yiyecekler, 2 bin 500 yıl sonra Ankara'nın Polatlı İlçesi'ndeki lokantaların mönüsünde yer alacak. Kral Midas'ın, Gordion'daki mezarındaki kalıntılardan bulunmuş ve çeşitli laboratuvarlarda analiz edilerek tarifi çıkarılan yemekler, tatlıları Polatlı'ya yolu düşen herkes, tatma imkanı bulacak. Polatlı Belediye Başkanı Sami Çay, Kral Midas'ın mezarının yeraldığı Gordion'un tanıtımına yönelik çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Çay, ilk kez geçen yıl düzenlenen Gordion Kültür Turizm Tarım Şenlikleri'nin sürekli olmasının sağlanacağını belirterek, şöyle konuştu: "Kral Midas'ın en sevdiği yiyeceklerin lokantaların mönüsünde yer alması için işletmecilerle görüşmeler yaptık.

Kral Midas'ın damak zevkinin çok iyi olduğu belirlendi. Bundan böyle Polatlı'dan geçen yolcular lokantalarımızda Kral Midas'ın sevdiği yiyecekleri bulabilecekler. Yine Polatlı'nın yöresel yemekleri arasında ilk sırada gelen tarhana çorbasını içmeden geçmeyecekler. Yemeklere Gordion adı verilecek. Yani Midas'ın en sevdiği yiyecekler arasında bulunan bakladan ezilerek yapılan ekşili garnitür olan (Fava)nın adı (Gordion Fava), pekmez ve tahin karışımından yapılan humusun adı Gordion humus olacak. Yolcular, Kral Midas'ın binlerce yıl önce yediği yemekleri tatma şansını yakalayacaklar."

İŞTE FRİG KRALI'NIN MÖNÜSÜ

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Gökmen, M.Ö 995 yılında yaşayan Frig Kralı Midas'ın mönüsünün bol kalorili yiyeceklerden oluştuğunu açıklamıştı. Gökmen, Polatlı Gordion Kültür Turizm Tarım Şenlikleri kapsamında düzenlenen panelde, Kral Midas'ın yemek kaplarındaki toksitlenmede yapılan incelemede, ünlü kralın mönüsünün, zengin ve kalorisi bol yiyeceklerden oluştuğunu belirtmişti. Panelde kralın ana yemeğinin, kuzu, keçi eti şiş ve baharat soslu mercimekten oluştuğu ifade edildi.

EŞEK KULAKLI MİDAS'IN SOFRASI HERKESE AÇIK

Polatlı Belediye Başkanı Çay, şenliklerden önce Polatlı'nın yöresel yemeklerinin tanıtımı için yemek yarışması düzenleneceğini, bu yarışmada dereceye girecek yemeklerin de lokantaların mönüsüne konulacağını bildirdi. Başkan Çay, şöyle devam etti: "Kral Midas'ın en sevdiği yiyeceklerin lokantaların mönüsünde yer alması için işletmecilerle görüşmeler yaptık.Yemek yarışmasının duyurulması ve köylere ulaşabilmek için bir broşür hazırlayacağız. Yarışmada ilk 3 dereceye giren yemekleri yapanlara ödül vereceğiz. Şenliklerde vatandaşlara açık olacak bir masa kurulacak ve Kral Midas'ın sevdiği yemeklerle Polatlı'nın yöresel yemekleri konuklara ikram edilecek."

 
YİĞİT NAMIYLA ANILIR
Lakaplar, Anadolu'da bir insanın nüfus cüzdanından daha önemlidir. Kişilerin isim ve soyisimleri hiçbir zaman ön plana çıkmazken, hep lakaplar anılır.
Çeçen mülteciler kaderlerine terkedildi
Samandıra Belediye Başkanı Abdullah Bayram, Kadıköy'deki Devlet Demir Yolları (DDY) Sosyal Tesisleri barakalarında yaşam savaşı veren 181 Çeçen mülteciyi ziyaret ederek gıda yardımında bulundu. Aralarında 87 çocuğun da bulunduğu ve gayri sıhhi şartlarda yaşayan Çeçen mülteciler, Başkan Bayram'a, "Odun kömürümüz yok. Çocuklarımız soğuktan uyuyamıyor. barakaların elektiriklerini de kestiler. Kampta adeta ölümü bekliyoruz" diyerek Başkan'dan yardım istediler. Samandıra Belediye Başkanı ile birlikte kampı ziyaret eden Kafkas Çeçen Dayanışma ve Kültür Derneği yöneticisi Av. Muktedir İlhan ise Kadıköy, Ümraniye ve Beykoz'da barınan 600 Çeçen mültecinin yardım beklediğini, bu mültecilerin kış koşullarında yaşamaya terk edildiklerini belirtti.
20 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED