T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Tek kazanç 'komisyon'

Başbakan Ecevit, ABD gezisinde en büyük kazancın, "Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu" olduğunu, bunun da gelecek yıl "meyve vereceğini" söyledi.

Başbakan Ecevit, ABD ile Türkiye'nin stratejik ortak olduğunu hatırlatarak, bu ortaklığı sürdürmenin, ekonomik reform programını başarıyla uygulanmasına imkan vereceğini söyledi

ABD'deki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye dönen Ecevit, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında ABD'de yaptığı görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini söyledi. "TBMM'nin yasama çalışmalarını" da anlattığını belirten Ecevit, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun mali destek vermesindeki rolü için ABD'ye teşekkür ettiklerini ve "bu desteğin sürmesinin önemini" vurguladığını söyledi.

Önceki gezilerde sadece ikili ilişkilerde bulunulduğunu ancak, Türkiye'nin konumu nedeniyle artık bunun değiştiğini ifade eden Ecevit, "Türkiye artık bütün dünya konumları ile ilgileniyor. ABD'de yaptığımız görüşmelerde de Orta Asya'dan Ortadoğu'ya, Uzak- doğu'dan Avrupa Birliği'ne kadar, Bosna'dan Kafkasya'dan Afganistan'a kadar bütün dünya Washington görüşmelerimizin gündemindeydi" diye konuştu.

Ecevit yine 'umuyor'

Ecevit, ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliği olanakları üzerinde de durduklarını ifade ederek, "ABD ile ortaklığımız siyasal ve güvenlik ağırlıklıydı. Biz, bu stratejik ortaklığın ekonomik altyapısının zayıf olduğunu vurguladık. Bunun sonucu olarak 'Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu' kurulmasını kararlaştırmış bulunuyoruz. Komisyon ilk toplantısını, 26-27 Şubat 2002'de Türkiye'de yapacak" dedi.

Ecevit, "Türkiye'nin bu geziden en büyük kazancı ne oldu" sorusu üzerine de Ecevit, "Özelikle ekonomik konularda bir kurumlaşmış örgütlenme meydana getiriyoruz. Bunun meyvelerini önümüzdeki yıl içinde toplayabileceğimizi umuyorum" diye konuştu

Ecevit, gezide, Afganistan'ın imar ve inşasına Türk firmalarının katılması yönünde ortak bir görüş birliği sağlandığını ifade ederek, "Dünya Bankası Başkanı ve Hazine Bakanı ile yaptığım görüşmelerde bu konuda oluşturulan Dünya Bankası uzman heyetine Türk Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin katılmasını da kolaylaştırdık" diye konuştu.

Irak'a saldırı iması olmadı

Başbakan Ecevit, bir soru üzerine, Irak konusunu Başkan Bush'un gündeme getirdiğini belirterek, "Bush, 'Saddam Hüseyin yönetimindeki bir Irak ile uyum sağlamalarının mümkün olmadığını, mutlaka bu konuda birtakım adımlar atılması gerektiğini' söyledi. Fakat bir askeri harekattan, hele şu aşamada kesinlikle ve ima yoluyla da olsa söz etmedi. Herhangi bir adım attıkları takdirde mutlaka bize danışacaklarını özellikle vurguladı" dedi.

Ecevit'e sürpriz ziyaretçi

Başbakan Bülent Ecevit'e New York'ta beklemediği bir kişi, sürpriz bir ziyarette bulundu. Bu kişinin 1978 yılında Waldorf Astoria Oteli'nde kendisine karşı yapılan silahlı saldırı girişiminde hayatını kurtarmış olan Bernard Johnson adlı gizli servis ajanı olduğu öğrenildi.

Ecevit Johnson'u New York'taki Türkevi binasında, vatandaşlara hitap etmeden önce kabul ederek bir süre görüştü. Johnson, 1978 yılındaki saldırı sırasında, hayatını riske atarak Rum saldırganın üzerine atlamış ve suikastçinin tabancasının horozu baş parmağını delmişti.

Saldırıdan sonra Başbakan Ecevit Johnson'u Türkiye'ye davet etmiş ve Johnson Türkiye'de vatandaşlardan büyük ilgi görmüştü. Halen aktif hizmette olan Bernard Johnson, ABD Dışişleri Bakanlığının New York'taki güvenlik bölümünün başkanlığını yapıyor.

Başbakan Ecevit'e bir de plaket sunan Johnson, daha sonra duygularını şu şekilde anlattı: "Yıllar sonra Başbakan Ecevit'i yeniden görmek benim için büyük bir zevk oldu. Kendisi çok iyi görünüyor. Onun çok sıcak ve hassas bir insan olduğunu biliyorum. Saldırı olayından sonra beni Türkiye'ye davet etmiş ve bana karşı çok nazik davranmıştı. O dönemde Türkiye'yi yaklaşık bir hafta süreyle gezmiş, çok sayıda Türk'le tanışma fırsatı bulmuştum. Hatta o tarihte 'Türk-Amerikan Dostluk Mağazası' adlı bir de mağaza vardı. Umarım halen açıktır. Sayın Ecevit ile yeniden karşılaşmaktan büyük onur duydum."

 
Çiller: Tarihî fırsat kullanılamadı
DYP lideri Çiller, "Terör mücadelesi yapmış Türkiye, AB'den NATO zirvesine kadar PKK terörünü anlatamadı" dedi
'312. madde belirsiz' Uyum yasalarında suç unsurlarının muğlak bırakıldığını belirten AK Parti lideri Erdoğan, hakimlerin "konjonktür hazretlerinin" baskısı altına alınmamasını istedi.
Sokrat'ın başını da 'sözleri' yaktı
Doç. Dr. Gökçen, Sokrates'in "fikirleriyle gençliği baştan çıkarıp yoldan ayırmakla" suçlandığını ve cezalandırıldığını belirtti.
Yılmaz: 2002 AB için kritik yıl
Kutan: Evren'e Cumhurbaşkanı olmasını teklif ettim
SP lideri Kutan, 12 Eylül öncesinde Cumhurbaşkanı seçimi krizini önlemek için Kenan Evren'e adaylık teklif ettiğini açıkladı.
BBP: BİZİ BORÇLA BAĞIMLI YAPTILAR
Memleketi Sivas'ta çalışmalarını sürdüren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Selçuklu Öğrenci Yurdu idari binasında partililer ve basın mensupları ile bir araya geldi. Yazıcıoğlu, "Türkiye, kaptansız motorsuz sürüklenen Varyag gemisine benziyor" dedi. "11 Eylül'den sonra Türkiye'nin öneminin anlaşıldığı" inancının doğru olmadığını anlatan Yazıcıoğlu, "Avrasya bölgesindeki enerji kaynaklarına sahip olmak isteyen çağdaş emperyalistler Türkiye'nin konumunu zaten biliyorlar ve bildikleri için Türkiye'yi borç çarmıhı içerisine sokarak önce ekonomi anlamında bağımlı hale getirip sonra siyasi olarak bağımlılığını artırmak için her türlü planı projeyi hayata geçiriyorlar. Şimdi 'yeni kaynak' dedikleri yeni borçtur" diye konuştu.
CHP: ECEVİT 'S' HARFİ GİBİ EĞİK
Malatya'da CHP Gençlik Kolları tarafından gazeteci Uğur Mumcu'nun ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan CHP Parti Meclisi üyesi Berhan Şimşek, Başbakan Bülent Ecevit'in ABD Başkanı Bush karşısında 'S' gibi eğik durduğunu söyledi. Ecevit'in ABD ziyaretini eleştiren Şimşek, "Ecevit yeni raporlar getirdi. Ecevit, Bush'un karşısında 'S' gibi büklüm duruyordu" dedi. Berhan Şimşek, "Minyeli Abdullah filmine devam etme şansım olsaydı, Minyeli tarikatını kurma şansım vardı" dedi. Bu arada konferansın gerçekleştirildiği Renkli Düğün Salonu'na bomba bırakılacağı şeklinde bir yerel televizyon kanalına ihbarda bulunulması üzerine polis salonda arama yaptı. Ancak aramalarda herhangi bir şeye rastlanmadı.
20 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED