T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Kılıçbalığı'nda rötar

Kılıçbalığı Operasyonu'nu 'rezalet' olarak nitelendiren hükümetin, usulsüzlükleri bir yaklaşık buçuk yıl önce tespit ettiği belirlendi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümeti karşı karşıya getiren Kılıçbalığı Operasyonu ile ilgili skandal büyüyor. Operasyonu "rezalet" olarak nitelendiren hükümetin, aynı usulsüzlükleri kendisinin de tespit ettiği ve usulsüzlüklerle ilgli dönemin yöneticilerini yargılanmasını istediği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun raporu üzerine başlatılan operasyonda bir buçuk yıllık gecikme olduğu tespit edildi.

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği Emlak Bankası Teftiş Kurulu raporlarına göre, Devlet Bakanı Faruk Bal, bankanın Teftiş Kurulu'na denizcilik sektörüne verilen kredilerin incelenmesi için, 14 Ağustos 2000 tarihinde talimat verdi. Teftiş Kurulu, kredileri araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi. Müfettiş çalışmaları bir ayda tamamlayarak, Bal'a kredilerle ile ilgili 7 Eylül 2000 tarihli ön inceleme raporunu gönderdi.

Yöneticiler bankayı zarara uğrattı

Raporda, "Denizcilik firmalarına bankamız aracılığı ile kullandırılan krediler dolayısıyla Hamburgische Landesbank'a karşı esas borçlunun krediyi kullanan firmalar, riski üstlenen tarafın ise bankamız olmasına rağmen, firmalara ait gemilerin Hamburgische Landesbank tarafından ipotek alındığı, bankamızın ise kefaletlerle yetindiği, bu durumda kredi ilişkisinde riski üstlenen bankamızın teminat yönünden zayıf bırakıldığı tespit edildi" denildi.

Raporun sonuç kısmında ise, kredilerle ilgili dönemin Genel Müdürü Erdin Arı, Yönetim Kurulu üyeleri Reha Abi, İsmail Heral, Yücel Alptekin, Kemal ünsal ile Genel Müdür Yardımcıları Turgay Bilgin, Alev Özkan ve Denizcilik Kredileri Daire Başkanı Kadri Çeltikçi'nin, görevlerini kötüye kullandıkları belirtildi. Emlak Bankası Genel Müdürü Kaplan Yıldız ile Teftiş Kurulu Başkanı Veysel Şahin, Eylül 2000 tarihinde Devlet Bakanı Faruk Bal'a, raporun özetini göndererek, sözkonusu yöneticilerle ilgili soruşturma açılmasını talep ettiler.

Yücelen: Görevimizi yaptık

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Emlak Bankası ile ilgili soruşturmada her zaman olduğu gibi hiçbir zanlıya suçlu muamelesi yapmadıklarını savundu. Bakan Yücelen İzmir Efes Oteli''nde düzenlenen "Yolsuzlukla Müacadele, Temiz Siyaset Çağdaş Devlet ve İç Güvenlik Yönetimi" toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Emlak Bankası soruşturması ile ilgili sorulara cevap veren Yücelen, konunun herkes tarafından farklı yorumlandığını belirterek, "Bu konuda Cumhurbaşkanlığı makamına yöneltilen bir tenkitte bulunmadık" dedi. Savcılıktan gelen istek doğrultusunda harekete geçtiklerini vurgulayan Yücelen, ifadesi alınmak üzere gözaltına alınacakların sabah saat 08.00'den önce polis tarafından evinden alınmamasına özen gösterdiklerini söyledi. Yücelen, "Benden önce Adalet Bakanı, savcılığın yanlış yaptığı yolunda beyanatlar verdi. Biz hiçbir zanlıya suçlu muamelesi yapmadık, yapmamaya devam edeceğiz. Türkiye bir hukuk devletidir, hiçbir zaman polis devleti olmadı, olmayacaktır" diye konuştu. Bu soruşturmada kendilerine düşen görevi yerine getirdiklerini kaydeden Yücelen, "Bu suçsa kabul ediyorum. Bunları bugün de yapmaya devam edeceğim. Ben İçişleri Bakanıyım. Bana bağlı polislere adli görev veriliyorsa onu da soruşturmakla sorumluyum" dedi.

 
Ziraat'te 4.5 trilyonluk vurgun çözülemiyor
Sumizer Çetinkaya'nın Ziraat Bankası'nın Tandoğan şubesinde gerçekleştirdiği 4.5 trilyonluk vurgunla ilgili soruşturmada henüz bir sonuca ulaşılamadı.
DSP'li başkanlar trilyonları bekliyor
DSP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina, yeni yasa ile 25 trilyon lira beklediğini söyledi.
Müstehcen yayınlarda patlama
Ekonomik ve sosyal çöküntü muzır yayınların patlamasına neden oldu. Muzır yayınların tirajı diğer yayınların trajını sollayarak 4 milyonun üzerine çıktı.
Eğitimciye tatil hayal!
Türk Eğitim-Sen'in yaptığı ankete göre, bir eğitim çalışanının Uludağ'da bir hafta tatil yapması için 117 gün süresince hiç harcama yapmaması gerekiyor. Eğitimcilerin yüzde 95'inin evine günlük gazete girmiyor.
Mavi göklerden hurdacıya
İlk kez 1972 yılında ABD'de bulutlarla kucaklaşan TC-DBB, taşıdığı bunca hatırlı yolcunun ardından, şimdi bir hurdacıda...
Sakal traşı eve kaldı
PLAZA TRİZM SAHİPLERİ SERBEST
Bursa'da "hayali ihracata" yönelik başlatılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Plaza Turizm'in sahipleri, çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nce düzenlenen operasyonla gözaltına alınan Plaza Turizm şirketinin sahipleri Serdal Can ve Ramazan Duran, Emniyet`te alınan ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildiler. Can ve Duran, savcılıkta da ifadelerinin alınmasının ardından, "hayali ihracat" yaptıkları iddiasıyla çıkarıldıkları nöbetçi mahkemede, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
20 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED