T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

KÜRESEL CADI AVI

Ladin'i bulamayan ABD, bütün dünyada Müslüman gençleri tutukluyor. Bosna'da mahkemenin serbest bıraktığı 6 kişinin ABD tarafından tutuklanması protesto edildi. Bu kişiler Küba'ya götürülecek.

ABD, Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütüne yönelik operasyonlarını dünya çapında yoğunlaştırıyor. Son olarak, Bosna'da yakalanan ancak mahkemenin serbest bıraktığı altı kişi, (5 Cezayirli ve bir Yemenli), Amerikan askerleri tarafından gözaltına alındı. Washingto'un bu kişileri Küba'daki ABD askeri üssünde kurulan esir kampına götüreceği belirtiliyor. İngiltere ve Filipinler'de de çok sayıda kişi El Kaide üyesi olabileceği gerekçesiyle tutuklandı. Filipinler'in güneyindeki Mindanao'da geniş çaplı tutuklamalar yapılıyor. Bölgeye 800 asker gönderen ABD, Müslüman özgürlük savaşçılarına karşı yeni bir savaş başlattı. El Kaide'nin dünyada 40-50 değişik ülkede faaliyet gösterdiğini iddia eden ABD, bu ülkelerde operasyonlar yapıyor. ABD Ladin'i ele geçiremeyince Müslüman gençleri sahte ithamlarla tutuklamaya başladı.

Filipinler'de tutuklamalar

İngiltere'de Leicester polisi 2 zanlıyı El Kaide üyesi olmakla suçlarken, 13 kişi de İslamcı güçlerle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Filipinler'de çok sayıda kişi tutuklandı. Pakistan'da 5 El Kaide üyesi, Afganistan sınırından ülkeye girmeye çalışırken yakalandı. Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'ya sevkedilen Taliban ve El Kaide mensuplarının sayısı 110'a ulaştı. El Kaide'yle ilgili yeni kasetler bulunduğunu açıklayan ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, bu kasetlerde görülen 5 El Kaide üyesinin potansiyel birer intihar komandosu olduğunu iddia etti. El Kaide'den yeni saldırılar beklediğini ifade eden ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ise dikkatlerin Somali ve Filipinler'e çevrildiğini belirtti. Ancak uzmanlar olası bir askeri operasyonun istihbarat eksikliği ve Somali'deki klan yapısı nedeniyle sekteye uğrayacağını belirtiyor.

Bosna'da ABD protesto edildi

Bosna'da gözaltına alınan, ancak mahkeme kararıyla serbest bırakılan 6 Arap'ı, Amerikan askerlerinin gözaltına almasına tepkiler sürüyor. Bosna mahkemesi, el Kaide ile bağlantısı olduğundan şüphelenilen 6 tutuklunun salıverilmesi kararı almıştı. Mahkeme kararına rağmen ABD'nin bu kişileri yeniden gözaltına alma kararına kızan 100'den fazla kişi, Saraybosna merkez cezaevi önünde, kar ve dondurucu soğuğa bakmaksızın toplandı. Protestocular, sabah saatlerde cezaevinden ayrılan, Bosna polisinin içinde tutukluların bulunduğu araçlarını engellemeye çalıştılar. Polisin, 3 aracı da bölgeden çıkarmayı başardığı görüldü. Bu kişilerin avukatı Fahriye Karkin, kendisine 6 kişinin ABD'ye teslim edileceği ve Guantanamo üssüne gönderileceklerinin iletildiğini söyledi. İnsan hakları savunucuları 6 kişinin serbest bırakılmasını istediler.

Kızılhaç Guantanamo'da

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) 4 kişilik ekip, ABD'nin Afganistan'dan getirdiği 110 tutsağı barındıran Guantanamo üssünde tutsaklarla görüşmeye başladı. Tuğgeneral Michael Lehnert, ''Kızılhaç yetkilileri, tutsaklarla görüşüyor. Tutsaklardan her biri askerler eşliğinde yetkililerin yanına götürülüyor, daha sonra görüşmeleri için yalnız bırakıyorlar. Bunu yapmaları gerek'' dedi.ICRC'nin Washington sözcüsü Kim Gordon-Bates, yakalanan tutsaklar oldukça söz konusu programın süreceğini bildirdi.

"ABD DÜNYA GENELİNDE SALDIRIYA GEÇECEK"

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, ABD ve İngiltere'nin, dünyadaki El Kaide hücrelerine saldırı düzenlemeye hazırlandığını ve ABD'nin küresel savaşında ikinci dönemi başlatacağını yazdı. Adı açıklanmayan İngiliz üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, özel güçlerin katılacağı bu operasyonların, Usame Bin Ladin'in Afganistan'da dağıtılan El Kaide yeniden kurulmasını engellemek amacıyla düzenleneceği duyuruldu.

Haberde, istihbarat subaylarının El Kaide'nin Somali, Yemen, Filipinler ve Endonezya'daki bağlantılarını belirlemek için çalıştıkları kaydedildi. İngiltere'nin, El Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen çok sayıda kişiyi esir tuttuğu Küba'daki Guantanamo üssüne 2 özel görevli gönderdiği belirtilen habere göre, bu görevliler, esirler arasındaki 3 İngiliz'i sorgulamaya başladı.

 
Filistin'in Sesi susturuldu
İsrail ordusu, Filistin halkının sesini duyuran Filistin'in Sesi radyosunun binasını havaya uçurdu. Filistin İsrail'e yaptırım çağrısında bulundu.
Zemin'in uçağı CIA karargahı gibi
ABD'nin Çin'e başkanlık uçağı olarak verdiği Boeing 767'de 20 den fazla dinleme sistemi bulundu. Vericiler konuşmaları uydu kanalıyla ABD'ye aktarmaya ayarlanmış.
ABD'den Rumlar'ın üyeliğine destek
ABD'nin Atina Büyükelçisi Miller, Kıbrıs'ta anlaşma olmasa bile Rumlar'ın AB'ye üyeliğine destek vereceklerini söyledi.
Arap Birliği Sekreteri 11 yıl sonra Bağdat'ta
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, başkent Bağdat'ta Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile görüştü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapılmadı. Havaalanında Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri tarafından karşılanan Musa, Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ile de biraraya geldi. Aziz görüşmede, Irak'ın, Araplar arasında uzlaşma ve dayanışma konusunda iyi niyetli olduğunu vurgulamış, Saddam Hüseyin'in, Musa'yı kabulünde, Arap ülkeler arasında iyi ilişkiler kurulması konusunda görüşlerini açıklayacağını söylemişti. Arap dünyasında son gelişmeler ışığında bir uzlaşmanın önemine dikkat çeken Aziz, Arap halkının Filistin halkını koruması gerektiğini söylemişti. 1990'da patlak veren Körfez krizinden bu yana Irak'ın başkenti Bağdat'a giden ilk Arap Birliği lideri olan Amr Musa dün öğleden sonra Bağdat'tan ayrıldı.
KARZAİ: BARIŞ GÜCÜ LİDERİ ALMANYA OLSUN Afganistan'daki geçici hükümetin başkanı Hamid Karzai, İngiltere'nin, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) yönetimini Nisan ayında devretme konusunda ısrar etmesi durumunda, ISAF'ın komutasını Almanya'nın üstlenmesini istedi. Karzai, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, "Liderlik rolünü Almanlar üstlensin. Bizlere her zaman yardımcı oldular" dedi.
13 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED