T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'312. madde belirsiz'

Uyum yasalarında suç unsurlarının muğlak bırakıldığını belirten AK Parti lideri Erdoğan, hakimlerin "konjonktür hazretlerinin" baskısı altına alınmamasını istedi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uyum yasalarında suç unsurlarının açık, seçik ve net olarak ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Bu yapılmalıdır ki, hakimler, vicdani kanaatlerine göre karar vermek mecburiyetinde bırakılıp konjonktür hazretlerinin baskısına maruz kalmasınlar" dedi.

AK Parti il başkanları, parti genel merkezinde Genel Başkan Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, Anayasa'da yapılan değişikliklere paralel olarak Türk Ceza Kanunu'nun 159 ve 312, Terörle Mücadele Yasası'nın 7 ve 8. maddeleri ile DGM Yasası ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili olarak hükümetin hazırladığı yasalarda halka karşı güvensizlik ve vatandaşı suçlu görme eğiliminin hala devam ettiğini savundu.

'Bize özgü özgürlük' olmaz

Ceza yasalarında asıl olanın suç unsurlarının açık, net belirlenmesi ve herkes tarafından kolayca anlaşılması olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Hükümet, bir taraftan dünyadaki ve toplumdaki gelişmeler nedeniyle bu tür adımlar atmaya kendini mecbur hissediyor, bir taraftan da hükümeti oluşturanlar kişisel ve partisel çıkarları doğrultusunda yasa metinleri hazırlayarak toplum üzerinde tereddüdü ve şüpheyi hakim kılmak istiyorlar. Uyum yasalarında suçun unsurları bakımından bir netlik söz konusu değildir. Suçun unsurları belirsizdir, muğlaktır, tereddütlere, kişisel ve kasti yorumlara açıktır. Oysa, bu tür kanunlarda suç unsurları, açık, seçik ve net bir biçimde ortaya konulmalıdır. Bu yapılmalıdır ki; hakimler vicdani kanaatlerine görev karar vermek mecburiyetinde bırakılıp konjonktür hazretlerinin baskısına maruz kalmasınlar. Suç ve cezada kanunilik prensibi bunu gerektirir. Evrensel hukuk da bunu gerektirir. Bu saydığımız varsayımları 312. madde üzerinde netlikle görmek mümkündür."

Konuşmasında Başbakan Ecevit'in ABD'ye yaptığı resmi ziyareti de değerlendiren Erdoğan, Türkiye'nin tekstil ve çelik ihracatındaki kotaların kaldırılmasını ve askeri borçların silinmesini talep ettiğini, ancak sadece konuların inceleneceği yanıtını aldığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Her ne kadar Sayın Başbakan, gezisini 10 puan ile değerlendiriyorsa da ABD gezisi, bu gezi, Türkiye açısından tam bir başarısızlıktır. Bugün kimi çevreler, özellikle medya Sayın Başbakan'ı üzmek istemiyor. Olmamışı olmuş göstererek ABD gezisini pompalamakla meşguller. Oysa, sonuç gerçekten fiyaskodur. Bırakın yeni bir kazanım elde edilmesini daha önce 2 Ocak'ta toplanacağı söylenen IMF İcra Direktörleri Kurulu toplantısının bu gezi esnasında Şubat başına kaydırıldığı ilan edildi. Seyahat sınırlandırılmasının kaldırılması ise tam bir komedi. ABD'nin Türkiye'ye yönelik resmi bir seyahat sınırlaması zaten yoktu ki kaldırılsın. Körü körüne bir muhalefet yapmıyoruz. Çünkü, Sayın Başbakan'a, ABD'ye giderken bir tek partimiz milletimizin hatırına başarılar dilemiştir."

TEŞKİLATLAR HIZLA TAMAMLANIYOR

AK Parti il başkanlarını parti genel merkezinde toplayan Genel Başkan Erdoğan, 76 il, 612 ilçe ve 531 beldenin kuruluş evraklarının Yargıtay Başsavcılığı'na bildirildiğini, 6 ilin ise tüm ilçe ve beldelerinde kuruluş çalışmalarının tamamlandığını kaydetti. Bayburt, Düzce, Gümüşhane, Kars, Hakkari ve Kırşehir il başkanlarına teşekkür eden Erdoğan, henüz evrakı genel merkeze ulaşmayan illerdeki yöneticileri de, "Görevi üstlenmek için sırada bekleyen çok arkadaşımız var" sözleriyle uyardı.

ERDOĞAN'DAN ABD'YE ZİYARET

AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Ocak ayı sonunda ABD'yi ziyaret edecek, Tayyip Erdoğan, 31 Ocak-4 Şubat 2002 arasında yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'na katılacağını hatırlatarak, "Burada yapılacak kulis ve lobi faaliyetlerinde Türkiye'yi ve partimizi anlatma fırsatımız olacak" dedi.

Erdoğan'ın, ABD ziyaretinin ilk gününde, merkezi Washington'da bulunan Stratejik Etüdler Merkezi'nde bir konuşma yapacağı belirtiliyor. Erdoğan'a ziyareti sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de eşlik etmesi bekleniyor.

Bekaroğlu: 312 değişikliği kişilere bağlanmamalı

SP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, "312. maddede yapılacak değişiklikler, Tayyip Erdoğan'ın önünü açar mı, açmaz mı? Böyle bir soru sorduğunuz andan itibaren bu düzenlemenin önünü kapatmış oluyorsunuz" dedi. Bekaroğlu, parti genel merkezinde düzenlediği toplantıda, önümüzdeki hafta TBMM'de ele alınacak olan uyum yasalarına ilişkin endişelerinin bulunduğunu söyledi. Özellikle 312. maddede yapılacak değişikliklerin kişilere ve siyasetçilere endekslenmeden ele alınması gerektiğini kaydeden Bekaroğlu, şöyle konuştu: "Deniliyor ki, '312. maddede yapılacak değişiklikler Tayyip Erdoğan'ın önünü açar' Böyle bir soru sorduğunuz andan itibaren bu düzenlemenin önünü kapatmış oluyorsunuz. Bunun hiçbir şekilde kişilerle bağlantı kurulmadan ele alınması gerekiyor. Kişilere indirgediğiniz zaman o sorunu aşmak zorlaşıyor. Bu şekilde zorlaşsın diye tam da bu noktada gündeme getiriliyor ve aslında demokrasi ve insan hakları konusunda ileri adım değil, geri adım atılmasına neden oluyor. Belki bu yasada yapılacak değişiklikler sonucunda Sayın Erdoğan, Sayın Erbakan, Sayın Eşber Yağmurdereli, Sayın Akın Birdal gibi tek tek kişiler etkileneceklerdir. Ama, bu kişileri aşan birşeydir, Türkiye'nin, halkın sorunudur. Türkiye'nin demokratikleşmesi sorunudur." Siyasi partilerin siyaset dışı müdahalelerle kendi rakiplerini devredışı bırakma isteğinden vazgeçmesi gerektiğini belirten Bekaroğlu, "Önce, siyasiler çifte standardı terk etmelidir. Bu yasada yapılacak şu değişiklikler, benim siyasi rakibimin durumunu ne yapar, filancayı devredışı bırakır mı hesabı siyasi etikle bağdaşmaz" dedi.



20 Ocak 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED