AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Filistinli mahkumlar ayaklanma başlattı

İsrail'in güneyindeki Aşkelon kıyı kentindeki bir cezaevinde Filistinli tutukluların ayaklandığı bildirildi. Filistinli tutuklulardan sorumlu bakanlığın yetkilisi Şükrü Selma, ayaklanmanın bastırılması için destek istendiğini söyledi. Yetkili, tutukluların, cezaevi şartlarını protesto ettiklerini belirtti. Görgü tanıkları, onlarca polis arabasının ve ambülansın, cezaevinin önünde sıralandığını bildirdiler. Filisti ile İsrail arasındaki pazarlıklardan mahkumların durumu önemli yer tutuyor. Ateşkes ilanı için Filistinli gruplar yaklaşık 7 bin mahkumun serbest bırakılmasını isterken, İsrail bunu reddediyor.

İşgal güçlerine patlayıcı dolmakalemle saldırı

Taliban ve El Kaide üyelerinin, ülkedeki işgal güçlerine karşı saldırılarında küçük çocukları da kullandığı bildirildi. Amerikan ordu sözcülerinden Teğmen Rodney Davis, "Edindiğimiz bilgilere göre, koalisyon güçlerine karşı olanlar, askerlere yaklaşması bir tehdit unsuru oluşturmayan kadın, çocuk ve özürlüleri, patlayıcı haline getirilmiş dolmakalemlerle saldırı düzenlemek için kullanıyor. Deh Rawood'da bir çocuk bu kalemleri verme bahanesiyle bir devriyeye yaklaştı, ancak etkisiz hale getirildi" dedi. Taliban tarafından düzenlendiği tahmin edilen son saldırıda Helman bölgesinde Afgan hükümetine bağlı güçlerden 6, Uruzgan'da 1 asker öldürülmüştü. Bu arada, bir köyün yakınındaki su deposunun çökmesi sonucu 30 kişi öldü.

Bolton: Kuzey Kore cehennemi bir kabus

ABD'nin Kuzey Kore ile nükleer silahlar konusundaki müzakerelerini yürüten Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı John Bolton, Kuzey Kore'nin "cehennemi bir kabus" olduğunu söyledi. Bolton, Doğu Asya Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'nin geçen yıl silahların çoğaltılması programına hız verdiğini belirtti. Bolton, "Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, nükleer silahlar geliştirmek ve çoğaltmak yönündeki tehditlerinin, ABD'yi bu ülkenin nükleer silah arzularını durdurmadaki kararlılığını azaltacağını düşünüyorsa, yanılıyor" diye konuştu.

Uday'ın kişisel eşyaları açık artırma ile satılacak

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in Amerikan askerleri tarafından öldürülen oğlu Uday'ın kişisel eşyaları açık artırma yoluyla satışa sunulacak. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin (IİDYK) "El Adala" gazetesindeki habere göre, Bağdat'ta satılacak eşyalar arasında, Uday'ın 193 sopası bulunuyor. Geçici yönetim tarafından organize edilen açık artırmada ayrıca, aralarında 60'lı yıllardan kalma şarapların da bulunduğu 4 bin içki şişesi satılacak.

Amerikan Kongresi'ne kitle imha brifingi

Irak'ta kitle imha silahlarını arayan heyete başkanlık eden 2 Amerikalı uzman dün Amerikan Kongresi üyelerine brifing verdi. David Kay ve tümgeneral Keith Dayton, Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi ve İstihbarat Komitesi üyelerini, Irak'ta elde ettikleri bulgular konusunda bilgilendirdi. Toplantılar basına kapalı yapıldı. ABD kaynakları, 2 uzmanın, ifadelerinde, Irak'taki incelemeleri sırasında kitle imha silahları geliştirecek programlara ilişkin kanıt elde ettiklerini, ama kullanıma hazır silah bulamadıklarını açıkladıklarını öne sürüyorlar. ABD Senatosu'na ifade veren Kay ve Dayton, Bush ve Savunma Bakanı Rumsfeld ile görüştü ve Irak'ın kitle imha silahları konusunda bilgi verdi.

İngiltere: Savaş, terör mücadelesini engelledi

İngiltere'de meclis dışişleri komisyonunca hazırlanan raporda, Irak savaşının, El Kaide ile mücadeleyi engellemiş olabileceği bildirildi. Basına dün açıklanan raporda, "Savaş, terörle mücadeleyi engellemiş olabilir" ifadesi kullanıldı. Raporda, "Irak'ta rejimin değişmesine ve bazı El Kaide üyelerinin yakalanmasına rağmen, tehdidin hatırı sayılır seviyede azaldığını söylemek güç" diye görüş belirtildi. Raporda, hükümetten, Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan İngilizlerin uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak yargılanmasını sağlaması da istendi.

ABD'den Pakistan'a 250 milyon dolar

Pakistan, Afganistan'daki operasyonlar sırasında, askeri üslerini kullanmasına izin verdiği ABD'den 250 milyon dolar aldı. Pakistan Merkez Bankası sözcüsü Syed Vasimuddin, ödemenin bu hafta yapıldığını açıkladı. ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği sözcüsü Linda Cheatham ise bu açıklamayı doğrulamadı. Pakistan lideri Pervez Müşerref'in, Afganistan savaşı sırasında, üslerinin ABD tarafından kullanılmasına izin vermesi halkın büyük tepkisine neden olmuştu. Bush, geçen ay, Pakistan'a 3 milyon dolarlık ekonomik ve askeri yardım sözü vermişti.

Yabancılar Dairesi'nde kendisini ateşe verdi

Hüseyin D. (33) adlı bir Türk, Almanya'nın Bielefeld kenti yakınlarındaki Rheda-Wiedenbrück kentinin Yabancılar Dairesi'nde kendisini yaktığı bildirildi. Polis, olay sırasında söz konusu kişinin ağır, kendisini durdurmaya çalışan eşinin de hafif yaralandığını belirtti. Gütersloh polisi sözcüsü, Hüseyin D.'nin, daha önce uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle Münster Yüksek İdari Mahkemesi tarafından yargılandığını, bu nedenle oturma izni süresinin uzatılmadığını belirtti.

ABD askeri sivil araca ateş açtı: Üç yaralı

Afganistan'da görev yapan ABD askerlerinin, başkent Kabil'in doğusundaki bir kontrol noktasında durmayan bir taksiye ateş açması sonucu 3 kişinin yaralandığı bildirildi. Polis, kontrol noktasının, ABD birlikleri ve diğer barış gücü askerlerince kullanılan üsse giden yol üzerinde olduğunu ve takside bulunan 3 kişinin yaralandığını kaydetti. Askerlerin taksiye önce uyarı ateşi açtığı, aracın durmaması üzerine ön camına ateş ettiği belirtildi.

Nepal'de toprak kayması: 48 ölü

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı toprak kaymasında ölenlerin sayısının 48'e yükseldiği bildirildi. Yetkililer, 2 gündür süren yağışların neden olduğu toprak kaymasında ölenlerin köylüler olduğunu belirtti. Felakette, kilit öneme sahip bir otoyolun kapandığı ve evlerin toprak altında kaldığı da kaydedildi. Çok sayıda kişinin kayıp olduğu beldirildi. Güney Asya'da, bu yıl muson yağmurlarının neden olduğu seller, toprak kayması ve yıldırım düşmesi sonucu ölenlerin sayısı 794'e yükseldi. Hindistan'da 333, Bangladeş'te 181, Nepal'de 112 ve Pakistan'da 68 kişi felaketlerde hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi evsiz kaldı.



1 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED