AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

T E L E V İ Z Y O N
İçince Cola'nın Turka'sını kalmaz Amerikan Cola'sı

Cola Turka karşısında Türkiye'deki pazar payı düşen büyük kola şirketleri hem fiyat kırıyor, hem de aynı reklam stratejisini kullanarak Turka ile rekabet etmeye çalışıyor

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU Televizyonlardaki reklam filmleri arasında kola reklamları her zaman öne çıkmayı başardı. Özellikle yaz aylarında hep Coca Cola ve Pepsi reklamları konuşuldu. Coca Cola, reklam kampanyasında bir dünya starını kullanırsa, Pepsi bir başka starı oynatırdı. Dev prodüksiyonlarla çekilen bu görsel harikalar, "adamlar yapıyo abi"lerle izlenirdi. Ta ki Cola Turka çıkana kadar...

    Yeni çıkan yerli kola markası ile yıllardır alternatif geliştirilemeyen iki dünya devine oldukça başarılı bir kampanyayla savaş açıldı. Zamanlama uygundu. Amerikan kültürünün simgesi haline gelen iki ürüne, Amerika karşıtlığının yoğunlaştığı bir dönemde kafa tutuluyor, ürün bir Hollywood starıyla tanıtılıyordu.

    Cola Turka reklamı TV'lerde dönmeye başladığı andan itibaren çok konuşuldu. İlk günlerde herkes pür dikkat bu reklam filmini izledi. Ardından reklam filmini çekenlerden, ürünü piyasaya sürenlere, satıcısından tüketicisine kadar herkesle röportajlar yapıldı. Konu, gazetelerdeki köşelere taşındı. Reklamı çeken Serdar Erener ve Sinan Çetin, reklamın amacını "pozitif milliyetçilik"le açıklayınca, tartışmalar hararetlendi.

    "Hayatın gerçek tadı"nın tadı kaçtı

    Ülker, iki dünya deviyle büyük bir savaşa girdi. Şirket yetkilileri şimdilik dünya pazarından söz etmiyordu ancak, birinci yılda Türkiye'deki pazar payının yüzde 25'ini hedeflediklerini açıklıyorlardı. Üstelik, Cola Turka içicileri ürünün kalitesinden memnundu. O güne kadar dişli bir rakiple karşılaşmadıkları için pazarda rahatça dolaşan Coca Cola ve Pepsi şirketleri, kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini gördüler.

    Coca Cola'nın açıklamalarında, rekabetten memnuniyet dile getiriliyordu ama "hayatın gerçek tadı"nın tadı kaçmıştı. Her yaz yapılan kampanyalar bir kat daha arttırıldı, satıcıların kâr payları yükseltildi ve satışlara vadeli uygulamalar getirildi. Böylece Coca Cola, "buz gibi kola"lar arasındaki savaşta Turka Cola'dan geri kalmamak için Türk Cola'sının taktiğine sığındı ve hemen bütün dizilere sponsor oldu.

    Yabancılar da Cola Turka'yı konuşuyor

    Ülker'in piyasaya sunduğu Cola Turka, dünya basınında da geniş yer alıyor. Cola Turka, AP, Reuters gibi büyük haber ajanslarında yer bulurken, Fransız haber ajansı AFP'de yer alan haberde, Ülker'in Cola Turka için başlattığı reklam kampanyasının Türkiye'de Amerika karşıtı duyguların yükseldiği bir döneme rastladığı ifade edildi. Haberde, Cola Turka'nın ABD askerlerinin 11 Türk askerini göz altına almasıyla aynı geceye denk gelmesinin yeni markaya avantaj sağladığının söylendiği kaydedildi.

    Londra'daki reklam sektörü dergisi Advertising Age dergisinin internet sitesi AdAge.com'da yer alan haberde de Ülker'in yıllık 7,5 milyar litrelik potansiyeli olan Türk meşrubat pazarında sağlam bir zemin edinmeyi hedeflediği bildirildi. Haberde ayrıca, Cola Turka'nın çıkışının ardından Cola Cola'nın fiyatlarından yüzde 10'un üzerinde indirime gittiği söylendi.

    'Kısa mola' da Cola Turka'ya yaradı

    Savaşın ekranlara yansıması ise reklamlarla oldu. Cola Turka tanıtımını, Amerikalı orta sınıfın bir numaralı starlarından Chevy Chase ile yapıyordu. Coca Cola da aynı taktiği uygulayarak Türkiyeli orta sınıfın son zamanlarda TV'lerdeki gözde programları olan yerli dizilere sponsor oldu.

    Artık, hemen bütün diziler "buz gibi Coca Cola ile iyi seyirler" temennisiyle başlar oldu. İzleyici dizilerin en heyecanlı yerinde, Coca Cola ile "kısa bir mola" vermeye başladı. Ancak bu kısa molalarla giren reklam kuşaklarının çoğunu ilk değerlendiren, yine Cola Turka oldu. Çünkü Coca Cola'nın 'kısa bir mola' diye bıraktığı yerden devam eden "İçince kolanın Turkalısını kalmaz Amerikan rüyası..." diyerek rakibe golü çakan Cola Turka oluyor. Bakalım bu rekabet kime yarayacak?

  •  
    Haftalık Manşet'ten özetler
    Manşet'te hafta boyunca, M. Ali Birand'ın Türk-Amerikan görüşmelerinin ardından Washington'da yaptığı röportajlar yayınlandı. Bugün, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mare Grossman, Kürt Lobisi'nden Necmeddin Kerim, Mark Steven ve Kennetth Pollack'ın konuk olduğu bölümlerin özetleri geliyor ekrana.
    Cnn Türk / 23.10

    Kızkulesi'nde 'dalgalı' sohbet
    Ece Temelkuran'ın sunduğu Kıyıdan programına bugün, Murat Belge konuk olarak katılıyor. Temelkuran, Belge ile Kız Kulesi'nde "dalgalı" bir sohbet gerçekleştiriyor. Solculuktan, köşe yazarlığından, hayat ve ölümden bahsedilecek olan programda, Belge yazarlık serüvenini hikaye ediyor izleyenlere.
    Tv8 / 15.30

    Hedef: Karşı komşular
    Kendilerini terk eden sevgililerini geri kazanmak isteyen fotoğrafçı Maggie ile astronom Sam aynı daireyi paylaşmak zorunda kalırlar. Birbirlerine oldukça zıt karakterlere sahip olan ikili, buna rağmen ortak bir amaç doğrultusunda kenetlenirler. Karşı dairede ise sevgilileri yaşamaktadır.
    Aşk Tutkunu
    Orj Adı: Addicted To Love Yön: Griffin Dunn Oyn: Meg Ryan, Matthew Broderick Türü: Romantik/Komedi
    Show TV / 23.45

    Bana arkadaşını söyle! Son derece düzenli ve steril bir hayat yaşayan Michael, karizmatik ve esrarengiz Alex'le tanıştıktan sonra başının bir türlü beladan kurtulmadığını görür. Cinayete kadar varan bu tuhaf dostluktan kurtulması hiç de kolay olmayacaktır. Filmde iki ünlü oyuncu Rob Lowe ve James Spader başrolde.
    Psikopat
    Orj Adı: Bad Influence Yön: Curtis Hanson Oyn: Rob Lowe, James Spader, Lisa Zane, Christian Clemenson (Gerilim/1990)
    Cnbc-E / 21.00
    1 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED