AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Türkiye devrim yaptı

İngiliz basını, TBMM'den geçen 7. Uyum Paketi'ni Atatürk'ten sonraki en büyük devrim olarak niteledi. Times, Meclis'ten geçen af yasasının Türk askerinin kuzey Irak'tan çekilmesini sağlayacağını iddia etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 7. uyum paketi dünka Avrupa basınında geniş biçimde yer aldı. Türkiye'de Meclis'in dün kabul ettiği 7. Uyum Paketi, İngiltere basınına, "Türkiye, ordunun siyasi nüfuzuna gem vurdu", "Türkiye'de ordu siyasi otoritesini yitirdi" başlıkları ile yansıdı. Times, dış haberler sayfasında, "Kabul edilen yasalar, orduya resmi gücünü veren Milli Güvenlik Kurulu'nu kalbinden vuruyor ve icra yetkilerini elinden alarak kurulu sadece bir danışma organına dönüştürüyor" dedi.

Af yasası Türk askerini Kuzey Irak'tan çıkaracak

Ordunun, "4 hükümetin devrilmesinde rol aldığını ve toplumda duyulan saygıyla, siyaset üzerindeki etkisinin sürdüğünü" yazan Times ayrıca, "Paket, Avrupa Birliği ve Amerika'yı memnun edecek olan Topluma Kazandırma Yasası ile peş peşe çıktı" dedi. Gazete, "Kürtlere sağlanan af, Türk ordusunun Kuzey Irak'taki varlığının ortadan kalkmasına yol açarak, Türk dış politikasını etkileyebilir. Irak'taki Amerikan askerleri ise, bölgedeki direnişçi gerillalara karşı harekete geçmeden önce, affa verilecek tepkiyi görmeyi bekliyor" diye sürdürdü.

Avrupa Türkiye'ye övgü yağdırdı

Daily Telegraph ise, değişiklikleri, devrim olarak değerlendirdi. Gazete, "Değişiklikler Türk siyasetinde ancak Atatürk dönemindekilerle karşılaştırılabilecek ölçüde bir devrim yaratıyor. Ordu, şimdiye dek, Milli Güvenlik Kurulu ile ulusal siyasetleri, sivil liderlere dikte ediyordu" diye yazdı.

Financial Times ise, "Avrupa Birliği Türkiye'nin askeri reformlarını övgüyle karşıladı" manşetini attı. Gazete, "Silahlı kuvvetlerin nüfuzunun azaltılmasından ve PKK mensuplarına af çıkarılmasından sonra Avrupalı diplomatlar Türkiye'ye övgü yağdırdı. Bir Avrupalı diplomat, 'Bu iki adım şüphesiz çok olumlu, bu Türkiye'nin üyelik müzakerelerine başlamaya hazır hale geldiğini gösteriyor' dedi" diye yazdı.

Financial Times, topluma kazandırma yasasından söz ederken ise af kararının ABD etkisiyle alındığını yazarak, "Irak'ı teröristlerden arındırma peşindeki Washington, Irak'ta kalan PKK üyelerini yakalayıp sınır dışı edeceğini bildirdi. Ancak af, herkesi kapsamıyor. Kapsam dışındaki yüzlerce PKK komutanı, Batı Avrupa'ya sığınabilir. Yaklaşık 2 bin kadar kişi ise, Kuzey Irak'ta yeni bir hayata başlamaya çalışabilir.

PKK'nın ayrılıkçı savaşının ortasında kalan 11 bin Türkiyeli Kürt sivil de, evlerine dönecek. Uzun yıllardır Irak'taki BM kamplarında yaşayan bu kişiler, PKK kamplara sızdığı için Türkiye'de, kovuşturmaya maruz kalma tehlikesi altındaydı" dedi.

AB temsilcilerine 7. Uyum Paketi brifingi verildi

AB'ye üye ve aday ülkelerin Ankara'da görev yapan temsilcilerine, AB Genel Sekreterliği'nde, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecine ilişkin son gelişmeler hakkında brifing verildi. AB Genel Sekreteri Murat Sungar, brifing öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB sürecinde önemli yer tutan Ulusal Program (UP) ve 7. Uyum Paketi'ne ilişkin AB temsilcilerine bilgi vereceğini, bunun Türkiye-AB ilişkilerindeki istişare sürecinin önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Bu çerçevede, AB temsilcilerinin değerlendirmelerini merkezlerine sağlıklı bir şekilde aktarabilmelerinin önemine işaret eden Sungar, bu değerlendirmelerin Türkiye için büyük önem taşıyan 2003 ve 2004 İlerleme Raporları'nın esaslarını oluşturacağını ifade etti. İngilizce tercümesi tamamlanan UP'nin tam metni de toplantıda AB Komisyonu ve AB'ye üye ve aday ülke temsilcilerine dağıtıldı.

 
Yalanı Rice da üstlendi
Irak'ın uranyum almak istediği yalanını itiraf etmek zorunda kalan Bush'dan sonra danışmanı Rice da sorumluluğu üslendi.
Irak'ta 52. ABD askeri öldü
IRAK'ta Amerikan askerlerine yönelik saldırılar devam ediyor. Dünkü iki saldırıda, iki ABD askeri öldü, beş asker de yaralandı.
Bush ailesi ile Irak arasındaki trilyonluk ilişkiler ortaya çıktı
CIA ajanı Paul Redmond'un, Bush ailesinin 'Saddam rejimiyle iş bağlantılarına ve banka hesaplarına ulaştığı' için istifa etmek zorunda kaldığı bildirildi.
"Çeçenistan'ı BM yönetsin"
Aslan Mashadov, Çeçenistan'ın yönetiminin geçici bir süre için BM himayesindeki uluslararası bir yönetime verilmesini teklif etti.
Kısa kısa..
Barış eylemcileri 'Berlin Duvarı'nı protesto etti
Filistinli ve yabancı barış eylemcileri, İsrail tarafından inşa edilmekte olan ve Berlun Duvarı olarak nitelendirilen Batı Şeria'daki güvenlik duvarına karşı bir gösteri düzenledi. Uluslararası Dayanışma Hareketi'nden eylemciler ile yerel halk, duvara doğru yürüdü, sloganlar atarak duvarın yıkılmasını istedi. İsrail askeri, duvara balonlar atan eylemcileri izledi. Kalkilya'daki gösteri sırasında "Duvar yıkılsın", "Özgür Filistin" gibi sloganlar atıldı. İsrail'in inşa etmeye başladığı dikenli teller ve duvardan oluşan bariyer, on binlerce Filistinliyi yakınlarından, iş ve okullarından izole edecek. İsrail Başbakanı Ariel Şaron, bu hafta ABD Başkanı George Bush'la görüşerek duvarın inşaasının devamını sağlamış, ABD'nin eleştirilerini önlemişti.
1 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED