AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Güveni sağladık

Türkiye'de oluşmaya başlayan güven ortamı ile birlikte faizlerin yüzde 50'nin altına indiğini belirten Başbakan Erdoğan, döviz kurlarının da çok yakında normale döneceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Türkiye'de bir güven ortamının oluşmaya başladığını bildirdi. Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Hilton Oteli'nde düzenlenen 10. Olağan Toplantısı'na katıldı. Başbakan Erdoğan, işadamlarına yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı ile piyasaya güven geldiğini söyledi. 3 Kasım'da yüzde 72 olan faizin yüzde 48'e düştüğünü hatırlatan Erdoğan, 57. hükümet döneminde yüzde 7 bin faiz ödendiği kriz dönemine atıfta bulundu.

Gerginlik istemiyoruz

ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir'in "devletle barışın"uyarısına cevap veren Erdoğan şunları söyledi: "Hiçbir zaman bu hükümet Türkiye'nin Anayasal kurumları arasında bir gerginliği isteyen hükümet olmamıştır. Ancak unutmayalım. Türkiye kendi içine kapanarak büyüyemez."

Red cephesinde olmayız

Erdoğan, ticarette bile sorun yaşayan ortakların aracılarla barıştıklarını vurgulayarak, "Stratejik ortağı olay oldu diye kesip at. Böyle şey olmaz. Biz Irak'ın siyasi, fiziki yapılanmasında Türkiye olarak yerimizi alacağız. Red cephesi sözkonusu değil" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bürokrasiye de sert mesajlar gönderdi. Erdoğan, "Eğer bürokrat ülkenin büyüme heyacanını yaşamazsa maaşını düşünmekten ülkesine hizmet veremez. " dedi.

Döviz normalleşecek

Döviz kurunda yaşanan sıkıntıya değinen Erdoğan, 1-2 ay içinde dövizin normal seyrine oturacağını bildirdi. Erdoğan, "Bu gidiş böyle olmayacaktır. Taş çatlasın belki bu olsa olsa 1-2 ay sürebilir. Ama onun ardından bu arzulanan noktaya gelecektir diye düşünüyorum. Fakat elinde sihirli bir değnek olan varsa ne olur gelsin. Endişeniz olmasın. Çünkü biz ihracatçının düşmanı değiliz" dedi.

Muhalefetin süre anlaşmazlığı

TİM'in toplantısına katılan ANAP ve DYP liderleri hükümete süre verilmesi konusunda iki farklı görüş ortaya koydular. ANAP lideri Ali Talip Özdemir, sekiz ayını dolduran hükümetin piyasalara güven vermediğini belirtirken, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, bu yorumun yapılmasını erken buldu.

Özdemir, 8 ay boyunca eleştirel yaklaşım sergilediklerini ancak ihracaat ve dövizde yaşanan sıkıntıların devam ettiğini belirtti. Bunun hükümetin güven vermemesinden kaynaklandığını savunan Özdemir, "Hükümetin güven sorunu var" dedi.

DYP Lideri Ağar ise bu görüşe karşı çıkarak, "Sekiz ay oldu. Hükümete zaman tanımak gereğine inanıyorum. İhtiyaç duyulursa görüş alış-verişinde bulunmaya hazırız. Tek başına bir iktidar var, sorumluluk tümüyle kendilerinindir. İktidarı iyi niyetle takip ediyoruz" diye konuştu.

ANAP lideri Özdemir: Sezer'i barışa davet ediyorum

ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, yolsuzluk ve hırsızlıklarla ilgili devletin elinde bilgi ve belge varsa Yüce Divan'a gidilmesini sonuna kadar destek verdiklerini söyledi. Hükümete ''rica ediyorum şu devletle barışın Allah aşkına'' diye seslenen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "MGK'nın rehabilitasyonu şart. Ama bu öyle lanse ediliyor ki başka yerlerde inatlaşılıyor... Cumhurbaşkanını da bu barışa davet ediyorum.Elden kaçmadan bu konsensüsü yakalamak zorundayız.'' Bu sözleri salonda bulunanlar tarafından alkışlanan Özdemir, konuşmasının sonunda Türkiye'nin yanlış yapma lüksü ve tahammülünün olmadığını da sözlerine ekledi.

DYP lideri Ağar: İhracatçıya destek milli bir vazifedir

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ihracat gibi üretim temeli olan bir sektörün problemlerini çözmenin, adeta milli bir vazife olduğunu söyledi. Ağar, temel neticenin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve yatırım ortamının iyileştirilerek rekabet edilebilmesi olduğunu söyledi. Ağar, kurlar dolayısıyla mevcut siparişler bittikten sonra ne yapacağını düşünen ihracatçının önünün mutlaka gösterilmesi gerektiğini söyledi. "Türkiye'nin geleceğin en güçlü devleti olması'' vizyonu ile yola devam edeceklerini kaydeden Ağar, bu yolda hükümetiyle, Meclisiyle, işadamıyla iyi niyet içinde başarılı olunmasını dilediklerin kaydetti.

Oğuz Satıcı yeniden TİM Başkanı oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yatırım ortamının siyasi istikrarsızlıklar ve krizlerle daha bozuk ve güvenilmez bir hale geldiğini, borcun içinden çıkılması güç bir sarmala döndüğünü belirterek, "Gol atmayı düşünürken, gol üstüne gol yedik'' dedi. Oğuz Satıcı, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Başkanlığına yeniden seçildi. Ankara Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen TİM'in 10. Seçimli Olağan Genel Kurulu'nun öğleden sonraki bölümünde seçimler gerçekleştirildi. Seçimlerde önce, TİM bünyesinde yer alan 22 adet sektör komitesinin başkan ve başkan yardımcıları için oy kullanıldı. Genel kurul delegeleri, yaptıkları açık oylama sonucunda oy birliğiyle Satıcı'yı yeniden başkanlığa seçtiler.

Davetlilere altın rengi jelatinlerle kaplı para şeklinde çikolatalar dağıtıldı.



1 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED