AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Tercihte özel şartlara dikkat

Üniversite adaylarının tercihlerini yaparken özel koşulları unutmamaları gerekiyor. Örneğin, lise birincileri, bilim olimpiyatlarında dereceye girenler ya da engelli adaylar, kendilerine verilen ek puanları da dikkate almalı. Tüm adaylar, tercih ettikleri yüksek öğretim programlarının karşılarında yazan özel koşulları mutlaka okumalılar.

ÖSYM tarafından gönderilen tercih klavuzundaki özel koşullar bölümü, adayların liste oluştururken özellikle bakmaları gereken önemli alanlardan birini oluşturuyor. Klavuzdaki bu özel koşulları okumadan ya da kendi özel durumunuzu dikkate almadan yapacağınız tercih sonucunda belki de kayıt yaptırma hakkınızın olmadığı bir yüksek öğretim programına yerleştirilebilirsiniz. Önceki yıllarda bunu gözetmeden tercih yapan erkek adayların, hemşirelik veya ebelik gibi programlarını kazandıklarını, her ne kadar çok uç bir örnek bile olsa unutmamanızı tavsiye ederiz. Klvuzda yer alan özel koşullar bölümünde, programların öğrenim modellerine, öğrenim ücretlerine, burs imkanlarına, eğitim dillerine, cinsiyet kriterlerine, sağlık ve sabıka kaydı ile ilgili koşullarına, alan uygulamalarına ve eğitim faaliyetlerinin icra edileceği bina ve şehirlere işaret edilebiliyor.

Okul birincileri

Özel durumu bulunan adaylar içinde sayıca en fazla olanlar ise lise birincileri. Lise veya dengi bir okulu birincilikle bitiren adaylar genel kontenjana ek olarak, yüksek öğretim programlarında okul birincilerine ayrılan özel kontenjanlardan yararlandırılacaklar. Okul birinicilerinin özellikle dikkat etmesi gereken nokta bu haktan yalnızca bu yıl yararlanabilecek olmalarıdır. 2003 ÖSS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanını gözönünde tutularak, merkezi yerleştirme ile Y-ÖSS ve varsa ek puanlarının el verdiği en üst tercihlerine yerleştirilebilecekler. Okul birincilerine ayrılan kontenjanlar ise sınırlı. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiç bir programa kayıt hakkı kazanamamakla karşı karşıya kalabilirler.

Bilimsel bir başarınız var mı?

2003 ÖSS'ye başvuran adaylardan, Orta Öğretim kurumlarında okumakta iken, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uluslarlarası bilim olimpiyatlarına gönderilen, ve bu olimpiyatlarda dereceye giren, yine aynı şekilde TÜBİTAK tarafından yurt içinde düzenlenen bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarında dereceye giren dayların AOBP, derece aldıkları alanlarla ilgili bir yüksek öğretim programını tercih ettikleri takdirde, ayrı bir katsayı ile çarpılarak, 2003 Y-ÖSS puanlarına katılıyor. Bu katsayılar, ÖSS'ye ilk girişte uygulanırken, diğer yıllarda ise uygulanmıyor.

Spor başarılarınız var mı?

Spor dallarında üstün yetenekli ve başarılı olan adaylar, spor alanlarında yüksek öğretim programlarına yerleştirilirken, AOBP, bir katsayı ile çarpılarak, Y-ÖSS puanlarına ekleniyor. Bu ek puandan yararlanabilmek için adayların uluslarlarası yarışmalarda 1, 2. ,veya 3.'lük derecesi almış olmaları gerekiyor. Adaylar merkezi yerleştirme dışında, ÖSS puanları, AOBP, kontenjanlar ve tercihleri gözönünde tutulmak suretiyle, ÖSYM'ce yerleştiriliyorlar. 2002 ÖSS'de bu olanaklardan yararlandırılarak yerleştirilmiş olan adaylar, 2003 ÖSS'de aynı olanaklardan yararlanmak için başvurduklarında, AOBP'ye eklenen kat sayı, yarı yarıya düşürülerek uygulanıyor.

ENGELLİLER DİKKAT!

Bedensel işlevlerinde ağır derecede veya sürekli olarak bir işlev kaybı veya bozukluğu nedeniyle eğitim öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan, dolayısıyla lisede gördükleri eğitimleri diğer arkadaşlarına göre eksik kalan üniversiteli adaylar, yerleştirme işlemleri sırasında ÖSYM tarafından ayrıcalıklı kabul edileceklerini unutmamalılar. ÖSYM, özel bir yöntemle, bu adayların özür türü, puanları ve tercihlerini gözönünde bulundurarak bu adayların yerleştirme işlemlerini gerçekleştiriyor.

"Tıp'ı herkes kazanır"
Muhittin Çalım (Tıp Fakültesi, 5. sınıf öğrencisi)

Öğrencilerin Tıp Fakültesi'ni tercih etmeden önce, bu tercihi neden yaptıklarını çok iyi sorgulamaları gerektiğini kaydeden son sınıf öğrencisi Çalım, "Bir çok arkadaşımız sadece popülerliği için burayı tercih etti. Ancak ya okulu yarım bıraktılar ya da böylesine önemli bir bölümü bırakmaktan utandıkları için depresyona girdiler" diye konuştu. Çalım, üniversite adaylarına şu tavsiyelerde de bulundu: "Öğrenciler, doktorluğu seviyorlarsa tercihleri arasına yazsınlar. Tıp'ın adı var, ileride parası var, kariyeri var, saygınlığı var diye yazılmamalı, Eğer yazarlarsa öğrenim hayatlarında zorluk çekerler"

"Tercihinizi sorgulayın"
Ali Hasman (Tıp Fakültesi 5. sınııf öğrencisi)

Doktorluğun hassasiyet gerektiren bir bölüm olduğunu vurgulayan Hasman ise "İnsan hayatına müdahale etme sorumluluğuyla, okulda geçirilecek 4 yıla son derece dikkat edilmeli"dedi.Tıp Fakültesi'nde okuyabilmek için bu mesleği ve bölümü sevmek gerektiğini vurgulayan Hasman, "Tercih yapacak arkadaşlar, tercih yaparken bir tek noktaya dikkat etmeliler. Tercih ettikleri bölümde okumayı ne kadar istiyorlar? Ben Tıp Fakültesi'ni sadece puanı yüksek olduğu için tercih ettim. İlk yıllarda alışmakta zorlandım. Alışamayan ve bırakmak zorunda kalan çok arkadaşımız var. Boşu boşuna yıllarını kaybetmesinler" şeklinde konuştu.

"Diş Hekimliği masraflı bölüm"
Baykal Yıldız (Diş Hekimliği 5. sınıf öğrencisi)

Diş Hekimliğinin okuması zor bir bölüm olduğunu dile getiren Baykal, Masraf olarak da biraz daha masraflı gibi çünkü kullanılan malzemeleri, klinikte ve labotuvarda kullandığımız malzemelerin ücretini tamamen kendi cebimizden karşılıyoruz. Orta gelirli bir aile ancak okutabilir. Her yıl 400-500 dolar masraf yapmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca harç olarak oldukça pahalı bir bölüm" Baykal, Diş Hekimliği'ni tercih etmeyi düşünen öğrencilerin, tercih ettikleri fakültenin teknik alt yapısını sorgulamaları nın önemine de işaret ederek "İyi labaratuar eğitimi alınmadan iyi bir diş hekimi olunmaz" dedi

"İletişim'de pratik olmalı"
Muhsin Demir (İÜ. İletişim Fakültesi )

İletişime birinci tercihi olarak girdiğini belirten Demir de şu bilgileri verdi: "İletişim'den çok şey bekledikleri için hayal kırıklığığna uğrayan arkadaşlarımız var. Okuldaki imkanlar yeterli olmadığı için kişisel çabalarımızla kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. İletişim'de öğrencilere daha fazla uygulama imkanı verilmesi gerekiyor. Bu imkan olmadığı için öğrenciler, üniversiteyi dolu dolu yaşayamadan 2. sınıftan itibaren çalışmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca, İletişim seçiminde önemli bir ayrıntı da şu: İletişim Fakülteleri'nin olmazsa olmazı, bilgisayar ve internet gibi teknolojik alt yapıdır. Fakülte seçiminde buna dikkat edilmelidir."


HANGİ ALANDA HANGİ ÜNİVERSİTE EN İYİ?

En iyi beş İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi

Orta Dogu Teknik Üniversitesi,
Bogazici Üniversitesi,
Ankara Üniversitesi,
Dokuz Eylül Üniversitesi,
İstanbul Teknik Üniversitesi,

En iyi beş Mühendislik Fakültesi

Orta Dogu Teknik Üniversitesi,
İstanbul Teknik Üniversitesi,
Bogazici Üniversitesi,
Bilkent Üniversitesi
Istanbul Üniversitesi

En iyi beş Güzel Sanatlar Fakültesi

Marmara Üniversitesi,
Mimar Sinan Üniversitesi,
Hacettepe Üniversitesi,
Bilkent Universitesi,
Dokuz Eylül Üniversitesi

En iyi üç Orman Fakültesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Istanbul Universitesi
Abant Izzet Baysal Universitesi

En iyi beş Hukuk Fakültesi

Ankara Üniversitesi,
İstanbul Üniversitesi,
Marmara Üniversitesi,
Dokuz Eylül Üniversitesi,
Gazi Üniversitesi

En iyi beş İlahiyat Fakültesi

Marmara Üniversitesi,
Ankara Üniversitesi,
Uludağ Üniversitesi,
Dokuz Eylul Üniversitesi,
Selçuk Üniversitesi

En iyi beş Veterinerlik Fakültesi

Ankara Üniversitesi
Uludag Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Adnan Menderes Üniversitesi
Selcuk Üniversitesi

En iyi beş Su Ürünleri Fakültesi

Ege Üniversitesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Istanbul Üniversitesi
On Dokuz Mayis Üniversitesi
Çukurova Üniversitesi


ÜNİVERSİTELERİN İLETİŞİM BİLGİLERİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

1992'de kurulan YTÜ'nün 18 bin 600 öğrencisi ve 1300 akademisyeni var. Üniversitenin 700 yatak kapasiteli bir kız öğrenci yurdu bulunuyor. Öğrenci kulüplerinin sayısı 20'yi bulmaktadır.
İletişim: YTÜ, Barbaros Bulvarı, Yıldız Beşiktaş - İSTANBUL Tel: 212-259 7070 www.yildiz.edu.tr

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
1992'de kurulan üniversitenin 35 bin öğrencisi ve 2 bin 155 akademisyeni bulunuyor. Üniversitede, öğrenciler kendi ilgi alanlarına göre bir iş seçip üniversitenin çeşitli birimlerinde yarım gün çalışabilmek imkanı da bulabiliyorlar.
İletişim: ISPARTA Tel : 246-237 0428 www.sdu.edu.tr

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
1982 'de kurulan ve Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan SÜ'nün 52 bin öğrencisi ve 2 binin üzerinde akademisyeni var. Üniversite öğrencilerinin barınma problemi bulunmuyor.
İletişim: Selçuk üniversitesi Rektörlüğü Karatay - KONYA Tel : 332-241 00 41 www.selcuk.edu.tr

OSMAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ
1993 yılında kurulan üniversitenin 13 bine yakın öğrencisi ve bine yakın akademisyeni var. Eskişehir'de KYK'ya bağlı yurtlar bulunuyor.
İletişim: Meşelik Kampüsü 26480 Eskişehir Tel : 222-239 3750 www.ogu.edu.tr

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
1975'te kurulan üniversitede 1648 akademisyen 30 bin öğrenciye eğitim veriyor. Merkez kütüphanede 30 bin 955 kitap ve 13 bin155 cilt yerli ve yabancı dergi bulunuyor.
İletişim : Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü Kurupelit Kampüsü - 55139 SAMSUN Tel : 362-457 6000 www.omu.edu.tr

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ
1992'de kurulan üniversitenin 13 bin 591 öğrencisi ve 600'e yakın akademisyeni bulunuyor. vÖğrenciler KYK'ya bağlı, yurtlarda kalabiliyor, ancak okulun yurdu bulunmuyor.
İletişim: NİĞDE Tel: 388-232 1000 www.nigde.edu.tr

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
1992'de kurulan üniversitenin 32 bin öğrencisi ve 1595 akademisyeni bulunuyor. İstanbul'a yakın olması nedeniyle tercih edilen üniversitenin kütüphanesinde 40 bin adet kitap bulunuyor.
İletişim: Kocaeli Üniversitesi Merkez Kampusu - Atatürk Bulvarı Anıtpark Yanı Tel : 262-324 9910-10 www.kou.edu.tr

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ 1992'de kurulan üniversitenin 15 bine yakın öğrencisi ve bin 149 akademisyeni bulunuyor. Üniversitenin çeşitli ilçelerde kampüsleri bulunuyor.
Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, İncirlipınar Kampüsü - DENİZLİ Tel : 258-212 5555 www.pamukkale.edu.tr



1 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Recep Yeter
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED