AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Memurlara hizmetlilerin yapacağı görevler yaptırılabilir mi?

Bir kamu kuruluşunda 16 yıldır memur olarak görev yapmaktayım. Üniversite mezunu olup, 3/2 kadrosundayım. Benim sizden öğrenmek istediğim, bir memurun görevlerinin neler olduğu hakkındadır. Çalıştığım işyerinde hizmetli personel olmadığı için müdür tarafından memurların sırayla posta işlerinde görevlendirmeleri ile ilgili bir sıkıntı yaşamaktayız. Yardımcı olursanız seviniriz.

657 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde amirin, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranacağı, amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanacağı, 17'nci maddesinde memurun kanun ve yönetmeliklerle tespit edilen hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını isteyebilecekleri, 21'inci maddesinde devlet memurlarının amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahip bulundukları ve 45'inci maddesinde hiçbir memurun sınıfının dışında bir görevde çalıştırılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan, memurların görev tanımları yapılmamış olmakla beraber, yer verdiğimiz açıklamalar çerçevesinde yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin yapması gereken işlerin sizlere yaptırılmasına karşı çıkmanız en doğal hakkınızdır. Öte yandan, 657 sayılı Kanunun 36'ncı maddesinde hizmet sınıfları tanımlanmış olup, "kurumlara ait her türlü yazı ve dosya dağıtılması ve toplanması" işleri, yardımcı hizmet sınıflarında görevli personelin yapacağı işlerden sayılmıştır. Bu bağlamda sizlere yardımcı hizmetler sınıfındaki işlerin gördürülmesi Kanunen mümkün değildir.

SİCİL RAPORU GİZLİ MİDİR? SİCİL NOTUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Okulumuzda müdürün tamamen kişisel ihtiraslarından dolayı 2 yıl üst üste olumsuz (Anadolu liselerinde öğretmenler için 70 altı) sicil notu almış ve böylece Anadolu lisesindeki kadrosu düşüp diğer normal statüdeki devlet okullarında çalışmak zorunda kalmış öğretmen arkadaşlar vardır. Bu tür kaygılarımdan dolayı sicil notumu en uygun şekilde nasıl öğrenebilirim?

Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 7'nci maddesinde sicil raporlarının gizli olduğu belirtilmektedir. Aynı yönetmeliğin 28'inci maddesinde ise; sadece Başbakanın, bakanların, atamaya yetkili amirlerin, valilerin, kurumların merkez teşkilatının en üst yöneticilerinin ve kaymakamların, başında bulundukları teşkilatta görevli bütün memurların sicil dosyalarını inceleyebilecekleri belirtilmiştir. Bu çerçevede, bugün itibariyle mevzuatımız, idari yollardan sicilin öğrenilmesine uygun değildir. Ancak, sicillerin şeffaflığına ilişkin yeni düzenlemenin reform taslağında yer aldığına ilişkin olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN tarafından kamuoyuna açıklama yapılmıştır. Bu tasarı önümüzdeki yasama yılında gündeme gelecektir.

AYLIKSIZ İZNE İLİŞKİN KESENEKLERİN YATIRILMASI

Eşim hemşire olarak çalışıyor. Göreve başlama tarihi 1.9.1981'dir. Eşim, 9 ay ve 7 ay olmak üzere toplam 16 ay ücretsiz izin (biri benim yurt dışı görevim dolayısıyla, diğeri doğum izni) kullandı. Bu izinlere ait kesenekleri üç ay içinde yatıramamıştı. Ayrıca, 2 yıl 1 ay istifa ile devlet memurluğundan ayrılmıştı. 1.7.2003 tarihinde yayınlanan 4905 sayılı kanuna göre durumu nedir? Ödemeleri yapabilir miyiz?

5434 sayılı Kanunun Ek 72'nci maddesinde; "Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102 nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm gereğince, eşinizin emekliliğinizden 6 ay önce (102'nci maddede belirtilen) başvurarak başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıkları defaten ödemeniz halinde aylıksız geçen izin süreleriniz emeklilik yönünden eski derecelerinizde değerlendirilir.

399 sayılı KHK'ya tâbi sözleşmeli işçi kadrosuna geçişler

399 sayılı KHK'ye tabi olarak sözleşmeli çalışıyorum. Türk Telekom'un memurlar.NET sitesinde de yayınlanan ilanında, işçi statüsünde Uzman alımı yapılacaktır. Memur statüsünde buraya başvuruda bulundum. Başvurduğum işçi kadrosuna istifa ederek geçebilir miyim? Geçtiğim Türk Telekom, daha sonra özelleşirse 399 sayılı KHK'ya tabi görevime geri dönebilir miyim?

17/6/2000 tarihli ve 24082 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar İçin Yapılacak Merkezi Sınava Girecekler İle Eğitim Düzeyleri İtibarıyla Merkezi Sınav Dışında Kalanlar ve Bunların İşe Yerleştirilmelerine İlişkin Usul ve Esaslar"ın geçici 1'inci maddesinde; "Kamu kurum ve kuruluşlarında memur ve 3269 sayılı Kanun ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel olarak çalışmış olup da bu kurum ve kuruluşun kendi disiplin mevzuatı uyarınca görev veya meslekten ihraç dışında bir nedenle ayrılmış olanlar ilk Daimi İşçi Sınavı tarihine kadar bu Usul ve Esasların merkezi sınav uygulanmayacaklara ilişkin hükümlerinden yararlanırlar." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde Daimi İşçi Sınavına girmeksizin de daimi işçi kadrosuna geçmeniz mümkündür. Daimi işçi kadrosuna geçmeniz halinde sözleşmeli personel pozisyonunuz sona erecektir.

Özelleştirme nedeniyle işten çıkarılma riskiniz bulunmaktadır. Bununla birlikte önceki sözleşmeli pozisyonunuza (sadece bu görevinize) açıktan atama prosedürüne uymak kaydıyla dönmeniz mümkündür. Bunun için ayrıca kurumun sizin talebinizi uygun görmesi ve personel ihtiyacının olması gerekir. Ancak, kurumun sizi geri alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

SSK VE EMEKLİ SANDIĞI HİZMETLERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ

Daha önce SSK'lı olarak bir özel sektörde (basın kuruluşunda) çalıştım. Toplam 3360 gün çalıştım. Daha sonra MEB'de öğretmen olarak göreve başladım. SSK'daki iş günümü öğretmenliğe yani Emekli Sandığına saydırabilir miyim? Bunun için ne gibi işlemler yapmam gerekmektedir.

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun gereğince hizmet birleştirmesi yaptırmanız mümkündür. Bu Kanunun Aylığı bağlayacak kurumu düzenleyen 8'inci maddesinde; "Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde hangi kurumda hizmetiniz fazlaysa aylığı o kurum bağlayacaktır. Bir dilekçe ile müracaat etmeniz yeterlidir. Ancak bu Kanunun 5'inci maddesi gereğince de bu hükümlerden yararlanabilmeniz için herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık bağlanmamış veya aylık alma hakkını kaybetmemiş olmanız gerekmektedir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

2 Ağustos 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED