AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Tezkere Meclis'e Ekim'de gelebilir

AK Parti'liler, Irak'a asker gönderme konusuna sıcak bakmıyor. Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "Meclis asker için olağanüstü toplanmaz. Tezkere, yeni yasama dönemine kalır" dedi.

Devletin zirvesinde asker gönderilmesi konusunda bir mutabakat oluşması halinde TBMM'den yetki alınması gündeme gelecek. Bu konuda hükümet partisi AK Parti'de bir görüş birliği bulunmuyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, tezkere için TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılmayacağını belirtti. Kapusuz, "Sadece tezkere için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırmamız doğru olmaz. Tezkere, Meclis'in yeni dönem çalışmalarında gündeme gelebilir" dedi.

BM ve NATO şemsiyesi

Irak'a asker gönderilmesi konusunda kamuoyunun ve milletvekillerinin ikna edilmesi gerektiğini ifaden Kapusuz şöyle konuştu: "Türkiye Irak'ın yeniden yapılandırılmasında rol almalıdır. Ancak Türkiye oraya jandarmalık yapmaya gitmez. Irak'a asker gönderilmesi konusunda milletvekillerinin ikna edilmesi gerekiyor. BM ve NATO kararı olursa bu konuda daha rahat karar alınabilir."

Mehmetçik halka ateş eder mi?

AK Partililerin görüşleri ise şöyle: Mehmet Dülger (Dışişleri Komisyonu Başkanı): Türk askeri nasıl karşılanacak? Katar'dan emir geldiği zaman Türk askeri de ABD askerlerinin yaptığı gibi Iraklılar'a ateş edebilecek mi? 'Açarız' deniliyorsa mesele yok. Niye açıldığının ise milletvekillerine anlatılması gerekir. Bu konudaki kararı hükümet veya asker değil Meclis ve millet verir."

Kukla yönetimin isteğiyle olmaz

Abdullah Çalışkan (TBMM İdare Amiri): Irak'a asker göndermemiz BM ve NATO dışında Irak'taki kukla yönetimin talebiyle olacak gibi görülüyor. Bizim kukla yönetimin isteği ile Irak'a asker göndermemiz mümkün değildir. Bizim işgalcilere karşı verilen özgürlük mücadelesini kırmak için Irak'a gitmemiz doğru olmaz.

Kaptanoğlu: Kesin gitmeliyiz

Cengiz Kaptanoğlu (Milli Savunma Komisyonu Başkanı): Birinci tezkerede yapılan bu hata bu defa tekrar edilmemelidir. Türkiye Irak'a asker gönderemediği için Irak'ta söz sahibi olamadı. Türkiye çok şey kaybetti. Bu nedenle Irak'a asker gönderilmeli ve Irak'ın yeniden yapılandırılmasında söz sahibi olunmalıdır."

  • VELİ TOPRAK-BİLAL ÇETİN ANKARA

     
    'Henüz karar vermedik'
    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk askerinin Irak'a gönderilmesi konusunda henüz karar verilmediğini, değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyledi.
    Asker göndermede 3 pürüz
    Türkiye, Irak'a asker gönderilmesi konusunda ABD'den 3 konuda netlik istiyor: Türk askerinin komutası kimde olacak; hangi bölgelerde görev yapacak; masraflarını kim karşılayacak?
    Sezer referandumu
    Orman vasfını kaybetmiş arazilerinin satışı için Cumhurbaşkanı Sezer'in kararı bekleniyor. Sezer'in "referandum" demesinin maliyeti 100 trilyon lira.
    Baykal: Er ya da geç referandum olacak
    Cumhurbaşkanı Sezer'in referandum kararı vereceğini CHP lideri Baykal açıkladı: "Er ya da geç referandum olacak. O zaman meydanlara ineceğiz. Hazır olun."
    CHP, Meclis'i Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı
    CHP geçen dönemde 10 yasa ve TBMM kararı için Anayasa Mahkemesi'ne gitti.
    Köşk'ten '7. Uyum Paketi'ne onay
    Özdemir: Meclis'i hemen toplayın
    Televole'yi Bakan'a şikayet ettiler
    Kısa kısa...
    7 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED