AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
El emeği, göz nuru takılar

Üç ev hanımının hobi olarak başlattığı el işi kursları ile bayanlar hem kendi evlerini kendileri süslüyor, hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorlar.

Üç ev hanımının boş zamanlarını değerlendirmek için iki yıl önce açtıkları Atöyle Turkuaz, şimdilerde birçok kadının elişi çalışmalarını yürüttüğü bir merkeze dönüştü. Fatoş Gürlersoy, Çiğdem Budak ve Yücel Başıtaş'ın Göztepe'de çevrelerindeki kadınlar için boş zamanlarını verimli hale getirmek için başlattıklarıçalışma rağbet görünce, Atölye Turkuaz'ın ortakları bu sefer de Ortaköy'de başka bir şube açtılar. Fatoş Gürlersoy bu kurslarla kadınları hayatın tekdüzeliğinden ve günlük hayatın stresinden kurtarmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Ev hanımları da bu çalışmaların hayatlarındaki değişikliği görerek kurslara ilgi gösteriyorlar" diyor. Bu kursların bir bayan için aile bütçesine katkıda bulunacakları bir imkan da sunduğunu söyleyen Gürlersoy, özel günlerde dostlarına kendi elleriyle hediye vermek isteyenlerden evlerini yeni baştan kendi elleriyle dekore etmek isteyenlere kadar geniş bir kesimden ilgi gördüğünü kaydediyor.

Takılara rağbet fazla

Gürlersoy, kursiyerlerine özellikle kendilerini evlerindeymiş gibi hissettirmek istediklerini ifade ederek bu rahat ortamda kadınların üretiminin çok daha zenginleştiğini belirtiyor. Özellikle takı yapımında, bilinen modellerden ziyade orijinal takılar üretmek istediklerini anlatan Gürlersoy, "Atölyede bu senenin modası olan kristal modellerden ahşap boyamalara kadar birçok ürün satın alınabiliyor. Ayrıca verilen siparişe göre farklı modeller de üretebiliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmayıp özel kurs niteliğinde olan bu kursları bitirenler Kurs Bitirme Belgesi alıyorlar" diyor.

Kurslarda en çok takı tasarımına rağbet olduğunu belirten atölye yetkilileri, bu rağbetin bayanların ek gelir elde etme ihtiyacından doğduğunu belirtiyorlar. Atölye Turkuaz'ın şube açmak isteyen herkese açık olduğunu ifada eden Gürlersoy, kursların kendi alanlarında deneyimli ve uzman öğretmenler tarafından verildiğini vurguluyor.

Bir çok alanda kurslar veriliyor

Atölye Turkuaz'ın bünyesinde dekoratif ahşap boyama, one stroke, seramik boyama, polyester boyama, abajur ve şamdan süsleme, cam boyama - vitray, takı tasarım, spesiyal pasta, kumaş boyama, patchwork, makina nakışı ve mum yapımı kursları veriliyor. Haftada bir gün üç saat verilen her bir kurs 3 aylık bölümlerden oluşuyor. Çalışanlar için akşam ve haftasonu kursları da düzenleyen atölye, kursiyerlerine bazı malzemeleri belirli bir fiyat karşılığında temin edebiliyor


Beşik ve emzikten dev sanayiye!

Bebek bekleyen ailelerin, her geçen gün değişen alışveriş tercihleri, bebek tekstili ve bebek takımlarında dev bir sektör oluşturdu. Yıllar önce, "bir beşik, bir ördek ve bir kundak" yeterli olur düşüncesiyle giyim eşyası ve beşik temin etmeye çalışan aileler, geçen sürede ve değişen gelir düzeylerine göre karyola, ana kucağı, kanguru, taşıma çantası, yürüteç, zıplaç, oyun odası, kaykaylı araba, gece gündüz emziği, mama sandalyesi, bebefon gibi malzemelere yöneldi. Bu yöneliş, toplumsal ihtiyaçların farklılaşmasıyla birlikte, anne ve çocuk üzerine üretim yapan firmaların da, değişik ürünlerle dev bir sektör haline gelmelerini sağladı. Panço Çocuk Ürünleri Mağazası'nın sorumlu müdürü Gülay Özkaya, yaptığı açıklamada, özellikle son 10 yılda bebek tekstili, mobilyası veya takımlarının hızla çeşitlenerek bir sanayi haline geldiğini söyledi. Bu alanı fark eden büyük firmaların önemli yatırımlar yaptığını ifade eden Özkaya, "Üretici firmalar, araştırma ve geliştirme birimlerinde bebeğin ve ailesinin yaşamını kolaylaştırıcı yeni dizaynlar oluşturdu" dedi. Özkaya, bebek ürünlerinin hemen hemen her gelir düzeyindeki aileye hitap edebildiğini bildirdi.


Flört edenler daha erken boşanıyor

Evlenmeden önce aynı evi paylaşan çiftlerin boşanma oranının, daha önce birarada yaşamamış çiftlerden daha yüksek olduğu belirtildi. ''Journal of Marriage and the Family'' dergisinde yayımlanan habere göre, ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, 1964 ile 1997 yılları arasında evlenen 1400 kişiye evliliklerindeki deneyimleri soruldu. Bilim adamı Claire Kamp-Dush, evlenmeden önce aynı evi paylaşan çiftlerin, diğer çiftlere göre daha mutsuz olduklarını söylediklerini ve boşanma oranlarının daha yüksek olduğunu belirtti. Kamp-Dush, çiftlerin birlikte yaşamaya karar verirken, olası bir ayrılığın daha kolay olacağı düşüncesiyle yeterince ince eleyip sık dokumadığını belirterek, evlilik kararında da genelde birlikteyken harcanan emek ve çocukların etkili olduğunu söyledi.


ALMANLAR Sultan'ı izleyecek

Türk Sineması'nın ''sultanı'' Türkan Şoray'ın filmlerini dünya izleyecek. Ankara Film Festivali'ne konuk olan ve Şoray'ın filmlerini gören Almanya'da gerçekleştirilen Mannheim Kadın Filmleri Festivali'nin yöneticileri, 2005'te festival çerçevesinde sanatçının filmlerini sunacak. Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde Başkent'e gelen Mannheim Kadın Filmleri Festivali yetkilileri, burada Türkan Şoray'ın hayatını ve filmlerini anlatan bir kitabı görerek sanatçı hakkında bilgi aldı. Şoray'ın Türk Sineması'nın sembollerinden olduğunu öğrenen yetkililer, sanatçının filmlerini izledikten sonra Mannheim'da iki yılda bir düzenlenen festivalde yapıtlarını göstermeye karar verdiler.

 
Sigara'yı klinik'te bırakıyorlar
Trakya Üniversitesi bünyesinde kurulan "Sigara Bırakma Polikliniği" yakın bir sürede hizmete girmesine rağmen 90 kişinin sigarayı bırakmasını sağladı.
Ray Charles ilk kez konserini iptal etti
Soul müziğin efsanevi ismi Ray Charles, 53 yıllık sahne hayatında ilk kez konserlerini iptal etti. 7 yaşından beri görme engelli olan Charles, kalçasındaki şiddetli ağrılar yüzünden 30 kadar konserini iptal ederken, "Konserlerimi iptal etmek kalbimi kırıyor" ifadesini kullandı. Charles, "Bütün hayatım boyunca turneler düzenledim, konserler verdim, ancak bu kez doktorlar bir süre dinlenmem gerektiği konusunda ısrar ettiler, işte bu yüzden tavsiyelerine kulak veriyorum" dedi. Charles, Mayıs'ta Los Angeles'taki Yunan Tiyatrosu'nda 10 bininci konserini vermişti.
Gladyatör Amerikalı kadınları çok kızdırdı
Gladyatör filminin Oscarlı ünlü yıldızı Russel Crowe, Amerikalı kadın hayranlarını kızdırdı. Avustralyalı aktör, katıldığı bir radyo programında ABD'li kadınların şişman olduklarını söyleyince ortalık karıştı. İnternetteki "askmen" sitesinin haberine göre, milliyetçi çıkışlarıyla sık sık şimşekleri üzerine toplayan Crowe, bu kez kadın hayranlarını küstürdü. Bu arada Russel Crowe ile 4 Nisan'da dünyaevine girdiği eşi Danielle Spencer, ilk bebeklerini bekliyor.
Sezen'in kaprisi: Gazetecileri çıkarın
Yaz Konserleri kapsamında Bursa'da sahne alan Sezen Aksu ile basın mensupları arasında gergin anlar yaşandı. Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen konserde, organizasyon görevlileri, sanatçının talebi doğrultusunda ilk dört şarkının bitimine kadar basın mensuplarının içeriye alınmayacaklarını bildirdiler. Uzun süre kapı önünde bekleyen gazeteciler, korumalar eşliğinde içeri girerken, ilk dört şarkının bitimine kadar görüntü almalarına izin verilmedi. Kendilerine ayrılan yerden görüntü almaya başladıkları sırada Aksu, ''Artık yeter. Görüntünüzü aldınız. Fazla görüntü veremem. Babam kızıyor'' dedi.
Köyde, Eminem eşliğinde RAP dansı Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Köyü4ndeki 3 gencin kurduğu "Kırgız Rap Grubu"nun gösterileri, düğünlerde geleneksel oyunların yerini almaya başladı. Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982'de Türkiye'ye göç eden ve Erciş'in Ulupamir Köyü'ne yerleşen Kırgız Türkleri, birçok alanda geleneksel özelliklerini sürdürüyor. Kendi geleneklerine bağlı kalarak yaptıkları düğünlerde Ulupamirli gençlerin yaptığı Rap dansı farklı bir tarz ortaya çıkarıyor. Grup düğünlerde Eminem'in sevilen şarkıları eşliğinde dans ediyor.
7 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED