AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Koğuştan beter eğitim yuvaları!

Rüzgar çıksa yıkılacak kadar hasarlı binalarda, 80-90 kişilik her yanı yosun tutmuş koğuşlarda kalan, kişisel temizlikleri için ise su bile bulamayan 300 bin YİBO öğrencisi, tam bir sefalet hayatı yaşıyor.

Bingöl depremiyle birlikte farkına vardığımız Türkiye gerçeklerinden biri olan Yatılı İlköğretim Bölge Okulları, (YİBO) hakkında Bilgi Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen bir çalışma sonucunda rapor hazırlandı. Bu okullarda yaşanan sefaleti tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seren raporda; YİBO'larda eğitim gören öğrencilerin pet şişelerle temizlendiklerini, yosunlu yataklarda uyuduklarını ve hapishanelerde bile bulunmayan 100'er kişilik koğuşlara doldurulduklarına yer veriliyor. Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında Kars, Ağrı, Siirt, Eruh, Diyarbakır, Van ve Muradiye bölgelerindeki çeşitli YİBO ve Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nu (PİO) ziyaret eden Ekonomistler Platformu Başkanı Tuna Beklevic, izlenimlerini anlattı.

Kokudan koğuşlara girilemiyor

Su sıkıntısı sebebiyle çocukların haftada ancak bir kez toplu olarak duş alabildiklerini belirten Tuna Beklevic, "Su geldiğinde ise suyu pet şişelerine doldurarak dolaplarında saklıyorlar, öğrencilerin temizlenmek için birbirlerinin su dolu pet şişelerini çaldıklarını öğrendik. Bir YİBO Müdürü akşam çocukların yanına gittiklerinde kokudan koğuşlara giremediklerini anlattı."

Okulların fiziki koşulları nedeniyle kış aylarında da büyük sorunlar yaşandığını belirten Bekleviç, "Bazı YİBO'larda 10 kişilik odalar bulunurken, bazı YİBO'lardaki yatakhaneler, hapishanelerde bile eşine zor rastlanacak şekilde 96 kişilik koğuşlardan oluşuyor" diyor. Kars'tan Diyarbakır'a kadar yaptığı gezi sırasında, ziyaret için seçtiği okullardan sadece birisinde derme çatma bir spor salonu ile karşılaştığını dile getiren Bekleviç, şunları söylüyor:

Öğretmen eşittir gardiyan

"Spor salonunun eksikliğinden dolayı, kış aylarında yüzlerce çocuk sabahtan akşama kadar binalarda hapsolmak zorunda kalıyorlar. Bir YİBO müdürü sabahtan akşama kadar öğrenciyi kilit altında tutmanın doğal bir sonucu olarak, çocukların son derece hırçınlaştığını belirtiyor. Bu sorunu aşamadıkları için sopa kullanmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Aynı okul müdürü şu korkunç tanımı da yapıyor: YİBO'da öğretmen eşittir gardiyandır".

Binlerce deha kayboluyor

Bekleviç'in YİBO'lara ilişkin aktardığı bir olay ise bu okullarda okuyan binlerce zeki öğrencinin yeterince ilgi gösterilmedikleri için kaybolduklarına işaret ediyor: "Okul idarecileri, bir öğrencinin sürekli okuldan kaçtığını farkediyorlar. Çocuğun kaçış nedeninin üzerine gidiyorlar. Müdür velisini çağırıyor ve çocuğun evde ne yaptığını soruyor. Veli çocuğun evde, traktör parçalarını söktüğünü ve yeniden monte etmeye çalıştığını söylüyor. Bunun üzerine çocukla daha da ilgilenen müdür, özel bir çalışma ortamı sağlıyor. Neticesinde çocuk bir süre çalıştıktan sonra, havayla çalışan bir kepçe icat ediyor. Kimse gözlerine inanamıyor. Çocuk kepçenin hidrolik sistemini bile yağlarla sağlıyor, kompresörle kollara dokunduğunda sistem çalışıyor ve kepçe kalkıyor".

Rüzgar çıksa yıkılacaklar

DEVLETİN aylık olarak 3,5 milyon lira harçlık verdiği YİBO ve PİO'lardaki öğrencilerin eğitim gördükleri ortamlara dikkat çeken Tuna Bekleviç, şunları söylüyor: "YİBO ve PİO'lardaki sorunları anlatmak gerçekten mümkün değil. Tüm okulların binalarının kolonları hasarlı, çatlak; hatta bazıları rüzgar çıksa yıkılacak derecede yıpranmış görünüyor. Ziyaret ettiğim tüm bölgelerdeki binalar, maalesef orta şiddette bir deprem gördüğünde ayakta duramayacağının sinyallerini veriyor. Tüm YİBO ve PİO'ların su tesisatı bozuk. Binalarda sızan su nedeniyle yatakhaneler, yemekhaneler, derslikler; kısaca tüm tavanlar yosun tutmuş, bu nedenle son derece sağlıksız koşullarda eğitim vermek durumunda kalınıyor. Binaların her yerinden su sızmasına rağmen, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne doğru inildiğinde müthiş bir su sıkıntısı var. Okulların su ihtiyacının yüzde 40'ı bile karşılanamadığı için çocuklar kişisel temizliklerini dahi yapamıyorlar".

  • RECEP YETER İSTANBUL

     
    Nikahı Topbaş kıyacak
    İstanbul, Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ile Reyyan Uzuner'in 10 Ağustos Pazar günü yapılacak düğününe hazırlanıyor. Nikahı, Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş kıyacak
    İltica kapısı kapandı
    7. Uyum Paketi ve Topluma Kazandırma Yasası'nın Meclis'ten geçmesiyle birlikte Avrupa ülkelerinin, çeşitli nedenlerle iltica talebinde bulunan Türk vatandaşlarına eski müsamahayı göstermeyeceği belirtiliyor
    Yılmaz ve Ersümer'den Şükrü Elekdağ'a dava
    Mesut Yılmaz ve Cumhur Ersümer, haklarında "Hain, yalancı, soyguncu, sahtekar ve çete üyesi" benzetmelerinde bulunan CHP'li Şükrü Elekdağ hakkında toplam 200 milyarlık tazminat davası açtı.
    İşte örnek kaymakam
    Ağrı'nın Hamur ilçesi bayan kaymakamı Yasemin Çetinkaya tavuk üretme tesisleri ve alabalık tesislerini faaliyete geçirdi. Şimdiki hedefi ise susuz köy bırakmamak...
    Uzan'ın "tapu yalanı"
    Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun hazıradığı 'Özel Rapor'da, Uzan Grubu'nun, ÇEAŞ ve KEPEZ ile ilgili 65 bin tapuyu, Maliye Hazinesi'ne devretmek için söz verdiğini ancak devir işlemini gerçekleştirmediğini tespit etti.
    EVE DÖNDÜLER
    Topluma Kazandırma Yasası, dün yürürlüğe girerken, PKK/KADEK üyesi iki kişi Habur'dan Türkiye'ye girerek güvenlik güçlerine teslim oldu.
    Askerî araca bombalı saldırı
    Halkalı Komando Taburu'nda görev yapan astsubayları taşıyan aracın geçtiği yola bırakılan uzaktan kumandalı bomba patladı. Patlamada can kaybı olmadı.
    Güvercinler Hiroşima mağdurları için uçtu
    Türkiye-Suriye-Irak demiryolu yeniden
    DİNÇER YİĞİT'E 3 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
    Çıkarılan uyum yasaları uygulamaya yansımadı
    Parasız Yatılılık Sınavı açıklandı
    Kısa kısa...
    7 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED