AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Halis Ağa'dan Lice'ye trilyonluk eğitim yardımı

İşadamı Halis Toprak, memleketi Lice'ye trilyonluk eğitim yardımı yapmak için harekete geçti. Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki mermer fabrikası ile iş istihdamı sağlayan Halis Toprak, bu kez de eğitim atağı başlattı. İşadamı Toprak, "Çocuklar Okulsuz Kalmasın" kampanyası çerçevesinde, memleketinde 14 derslik ve 420 öğrenci kapasiteli bir İlköğretim Okulu, 8 derslik ve iki atölyeden oluşan 240 öğrenci kapasiteli bir Endüstri Meslek Lisesi ile bir halk eğitim merkezi, bir çok amaçlı spor salonu, 250 kişilik pansiyon, 24 lojman ve spor tesisi kurma sözü verdi. Kampanya çerçevesinde işadamlarından Abdullah Akyıl, Tellikaya Köyü'nde 2 derslik, Nafize-Ömer Şevki Cizrelioğlu, Kayapınar Beldesi'nde 16 derslikli lise, Garanti Bankası ve işadamı Atilla Arslan ise Bismil İlçesi'nde 8 derslik yaptıracak.


  • Dr. Robot işbaşında

    Yıldızlar Savaşı filminden esinlenilen, ekrandan oluşan başı ve ilerlemeyi sağlayabilen gövdeden meydana gelen doktor robot Amerika'da denendi. ABD'nin dünyaca ünlü araştırma enstitülerinden John Hopkins Üniversitesi'nde denen robot doktorun tıp dünyasında hasta ile doktor arasında yeni iletişim dönemini gündeme getirebileceği belirtiliyor. Ekranın üzerinde bulunan kamera ile ses alıcı ve vericisi, hasta ile doktor arasındaki gerçek zamanlı iletişimi sağlıyor. Hastayı ziyaret etmeden, bulunduğu yerden hasta ile robot vasıtasıyla temas kurabilen doktor, hastanın durumunu yönelttiği sorularla kontrol ederek, hastaya gerekli tavsiyelerde bulunabiliyor ve hastanın sorularını yanıtlayabiliyor. Robotu deneyen ekipten Dr. Louis Kavoussi, hastaların robot doktoru sevdiklerini ve bunu kendilerinin de sürpriz olarak karşıladıklarını açıkladı.


  • Eski İstanbul Tokyo'da

    Japonya'da 2003 Türkiye Yılı nedeniyle ünlü fotoğraf sanatçıları Ara Güler ve Ahmet Ertuğ'un eserlerinin yer aldığı sergi, başkent Tokyo'da açıldı. The Japan Foundation Forum Galerisi'ndeki serginin açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ünaydın, dünyaca ünlü Türk fotoğraf sanatçılarının sergisinin, Türkiye Yılı nedeniyle düzenlenecek etkinliklerin en önemlilerinden birisi olduğunu söyledi. Sergide, Ara Güler'in 50'li ve 60'lı yıllarda Galata, Kumkapı, Tophane ve Beyoğlu gibi İstanbul'un değişik köşelerinde çektiği ilgi çekici siyah-beyaz insan ve mekan fotoğrafları yer alıyor.


  • Muradiye Şelalesi her mevsim güzel

    Van'ın Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi, her mevsim büründüğü farklı güzellikle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Muradiye ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta, çayın suyunun 15-20 metre yüksekten akmasıyla oluşan Muradiye Şelalesi, kış, ilkbahar ve yaz aylarında farklı bir güzellik sergiliyor. Kış aylarının uzun ve soğuk yaşandığı Muradiye'de çoğu zaman donan ve bu haliyle bir duvağa benzetilen şelale, ilkbahar ve yaz aylarında da suyun artması ve doğanın yeşile bürünmesiyle ayrı bir görünüm kazanıyor. Van'ın doğal güzellikleri arasında önemli bir yeri olan Muradiye Şelalesi, tur operatörlerince her mevsim tercih edilen yerler arasında bulunuyor.


  • Almanya'ya iltica talepleri düşmüyor

    Türkiye'deki reformlara rağmen Almanya'ya iltica talebinde bulunanların sayısının temmuz ayında, haziran ayına göre 875 artarak, 4 bin 528'e ulaştığı bildirildi. Federal İçişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, iltica talebinde bulunan yabancıların sayısının geçen yıla göre ise düşük seviyede kaldığı, bu yılın temmuz ayında Almanya'da iltica talebinde bulunanların sayısının 2002 yılı temmuz ayına göre 1419 azaldığı belirtildi. İltica talebinde bulunanların başında, geçen ay olduğu gibi Türkiyelilerin geldiği, Türkiyelilerin sayısının temmuz ayında 532 olduğu kaydedildi. Türkiyelileri, 441 kişi ile Sırp ve Karadağlılar, 328 kişiyle Ruslar izliyor.


  • Reyhan Gürtuna'ya silah soruşturması

    Rize'nin Güneysu İlçesi Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın eşi Reyhan Gürtuna hakkında, havaya tabanca ile ateş açması nedeniyle soruşturma başlattı. Reyhan Gürtuna'nın, memleketi Güneysu'nun Başköy Köyü'nde, bir köylünün silahını alarak havaya ateş açtığı yönünde televizyon kanallarında ve gazetelerde yer alan haberleri suç duyurusu kabul eden Cumhuriyet Savcılığı, soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcılığı'nın görüntüleri topladığı ve bunları değerlendirdikten sonra olayda suç unsuru olup olmadığına karar vereceği bildirildi.


  • SP, Tempo TV'yi satın almak istiyor

    İbrahim Tatlıses'in sahibi olduğu Tatlıses TV'nin Genel Müdürü Süreyya Karakuş, Saadet Partisi'nin,Tatlıses Tv'ye değil, Adana'da yerel yayın yapan Tempo Tv'ye talip olduğunu belirterek, "Tempo TV ile ilgili pazarlıklar da devam ediyor, daha satılmadı'' dedi. Karakuş, bazı gazetelerde Tatlıses Tv'nin, Erbakan'a satıldığı' yönünde haberlerin çıktığını hatırlatarak, İbrahim Tatlıses ile görüştüğünü ve Tatlıses'in bu haberleri kendisine yalanladığını belirterek, "Satılacak olan Tatlıses Tv değil, Adana'da yayın yapan Tempo Tv'dir. Tempo Tv ile ilgili pazarlıklar da devam ediyor" diye konuştu.


  • Yolcu taşıma rekabeti gerginliğe dönüştü

    Sakarya'nın Pamukova ilçesinde iki kooperatif arasında bir süredir devam eden yolcu taşıma gerginliği, trafik ekiplerinin araçlara ceza uygulamasıyla eyleme dönüştü. Pamukova'dan Adapazarı'na yolcu taşıyan Pamukova Birlik Koop. ve Mekece Koop. arasında yaşanan gerginliğin artması üzerine, güzergahta trafik ekipleri kontrollerini arttırdı. Yapılan kontrollerde, 3 yıl önce kurulan ve 29 üyesi olmasına rağmen sadece 10 aracına taşıma izni verilen Mekece Koop.'un, fazla yolcu aldığı tespit edilince ceza kesilerek araçları bağlandı. Buna tepki gösteren şoförler, Bölge Trafik İstasyonu önüne gelerek kontak kapatma eylemi yaptı. Seslerini duyurmaya çalışan şoförler, kendilerine haksızlık yapıldığını ileri sürerek, "Bizim hiçbir suçumuz yok. Polis, rakip firmanın şikayeti üzerine bize ceza kesiyor. Ekmeğimizi elimizden almaya çalışıyorlar. Taşımacılık belgelerimiz olduğu halde bu işi yapamıyoruz. Sorunlarımıza çare bulunmazsa eylemlerimize devam edeceğiz" dedi. Öfkeli şoförler, Pamukova Bölge Trafik İstasyonu önünden geçen rakip firma Pamukova Birlik Koop.'un araçlarını da durdurarak yolcu almalarını engelledi. Yolcu almakta direnen şoförlere ve muavinlere saldıran öfkeli şoförler, daha sonra Mekece Kasabası'na giderek, burada rakip firmanın durağını işgal etti. Ardından E-125 karayolunu oturma eylemi yaparak bir süre trafiğe kapatan şoförler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.


  • Azgın köpek 10 çocuğu ısırdıktan sonra itlaf edildi

    Kilis'te yaşları 5 ile 13 arasında değişen 10 çocuğu ısırarak hastanelik eden köpek, zabıta ekipleri tarafından av tüfeğiyle itlaf edildi. Siyah bir köpeğin çocukları ısırmasının ardından hareket geçen Kilis Belediyesi zabıta ekipleri, dün geceden itibaren köpek avına çıktı. Tüm aramalara rağmen tarif edilen köpeği bulamayan zabıta ekipleri, bir ihbar üzerine Anadolu Öğretmen Okulu bahçesine gitti. Zabıta ekipleri, okul girişinde sıkıştırılan köpeği av tüfeğiyle itlaf etti. Kilis Belediyesi zabıta ekipleri, kuduz ihtimaline karşı köpekten parça alınması için Tarım İl Müdürlüğü'nden veteriner geleceğini belirterek okul bahçesinden ayrıldı. Ekiplerin olay yerinden ayrılmasından sonra okul bahçesindeki köpeğin leşi, diğer köpekler tarafından yenilmemesi için vatandaşlar tarafından gözetim altında tutuldu.


  • Buzağı'ya göz ameliyatı

    Kayseri'de, görme yeteneğini kaybeden ''Hasret'' adındaki buzağının sağ gözü ameliyatla alındı. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nusret Apaydın, 25 günlük olan dişi buzağının, doğumdan sonra sağ gözünde travmaya bağlı olarak iltihaplanma oluştuğunu, bunun sonucu olarak da görme yeteneğini kaybettiğini söyledi. Görme yeteneğini kaybeden gözün, yaklaşık 1.5 saat süren ameliyatla alındığını belirten Apaydın, buzağının sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Ameliyatı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Murat Kibar da fonksiyonlarını yitiren gözü tamamen aldıkları, ancak buzağının sağlığına kavuşması için bundan sonraki bakımının ve temizliğinin de çok önemli olduğunu kaydetti. Buzağının sahibi Haydar Nergiz de hayvanları çok sevdiğini, Yıldırım Beyazıt Mahallesi'ndeki evinde ineğin yanı sıra, tavuk, bıldırcın ve köpek beslediğini söyledi. Nergiz, 25 gün önce doğan ''Hasret'i kesmeye kıyamadığı için, pahalıya mal olmasına rağmen tedavi ettirdiğini kaydetti.


  • Özürlülerin doğa sevinci

    Tunceli'nde tekerlekli sandalye dağıtılan yürüme engelli 28 kişi için doğa gezisi düzenlendi. Edinilen bilgiye göre, yurtdışında yaşayan Tuncelili işadamı Sinan Samat, tespit ettiği yürüme engelli 28 kişiye, yurtdışından getirdiği tekerlekli sandalyeleri dağıttı. Birçok özürlünün evlerinin dışında herhangi bir yeri görmediğini dikkate alan Samat, doğa gezisi düzenleyerek, özürlüleri Kutuderesi ile Derova Şelalesi'ne götürüp, buralardaki güzellikleri görmelerini sağladı. Tunceli Bedensel Engelliler Derneği yetkililerinin de yardımıyla piknik yaptırılan özürlülerden 15'inin evlerinin bulunduğu semtten başka bir yere gitmediği öğrenildi. Gezi ve piknik sırasında özürlülere yardımcı olan CHP Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar'ın eşi Nuray Güyüldar da, derneğe 500 milyon lira bağışta bulundu.


  • Çocuğunun cesedini senetle alabildi!

    Kayseri'de Ekinci ailesi, kan kanseri olduğu için hastanede ölen çocuklarının cenazesini senet imzalayarak alabildi. İnşaat işçiliği yapan Ali Ekinci, sürekli dişi ağrıyan 8 yaşındaki kızı Elmas Ekinci'yi sağlık ocağına ve Kayseri Devlet Hastanesi'ne götürdü ancak verilen ilaçlar kullanıldığı halde bir sonuç alınamadı. Komşularının yardımıyla kızını özel bir hastanede muayene ettiren Ali Ekinci'ye kızı Elmas'ın kan kanseri (lösemi) olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülen Elmas Ekinci, 5 gün süren tedaviden sonra önceki gün hayatını kaybetti. Hastane ölen Elmas Ekinci'nin 5 günlük tedavi gideri olarak 4 milyar 93 milyon hesap çıkarttı. Bu parayı ödeyemeyen Ali Ekinci, kızının cenazesini morgdan alabilmek için kayınbabasını kefil gösterip, 4 milyar 93 milyon lira tutarında borç senedi imzaladı. Bu ay sonuna kadar senet parasını ödemesi istenen Ali Ekinci çaresiz olduğunu söyledi.


  • Havaalanında gerçeği aratmayan tatbikat

    Kayseri Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Erkilet Havaalanı'nda muhtemel bir olaya karşı, tatbikat gerçekleştirdi. Polis haber merkezi, telsiz anonsuyla asayiş, terörle mücadele, özel harekat, çevik kuvvet ve trafik ekipleri ile ambulans ve itfaiyeyi, Kayseri Erkilet Havaalanı'na sevk etti. Havaalanına ulaşan çevik kuvvet ekipleri, çevre güvenliğini sağlarken, trafik ekipleri de trafik akışını düzenledi ve giriş çıkışları kapattı. Telsiz anonslarını takip ederek havaalanına gelen gazeteciler ise olayın tatbikat olduğunu burada öğrendiler. Gazetecilerin tatbikatı izlemek için havaalanına girişleri ise engellendi. Yakınlarını karşılamak için havaalanına gelen vatandaşlar da polis ve gazetecileri görünce telaşlanarak, ne olduğunu öğrenmeye çalıştı. Erkilet Havaalanı Meydan Müdürü Mehmet Muslu, bu tür tatbikatların 6 ayda bir yapıldığını, amacın olası kaza ve uçak kaçırma girişimlerinde ekiplerin olay yerine ne kadar sürede ulaşabildiklerini değerlendirmek olduğunu kaydetti.


  • Maganda kurşunuyla 4 kişi yaralandı

    Samsun'un Alaçam ilçesinde av tüfeğiyle rasgele ateş eden kişi, 4 kişinin yaralanmasına neden oldu. Edinilen bilgiye göre, Yeni Cami Mahallesi'nde aşırı alkollü olduğu bildirilen Hasan Ş. (23), av tüfeğiyle havaya rastgele ateş açtı. Açılan ateş sırasında çevrede bulunan Yusuf Ağaç Diken (23), Yılmaz Balaban (59), Ersin Büyükkeskin (22) ve Kemal Yeşilyurt (56) çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralanan 4 kişi, Alaçam Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, Hasan Ş. gözaltına alındı.


  • Ağzıyla elektrikli ev aleti tamir ediyor

    Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 49 yaşındaki bedensel engelli Abdullah Demir, ağzıyla elektrikli ev aletleri tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor. Demir, akraba evliliği sonucu doğuştan el ve ayaklarının tutmadığını, ancak yaşama sevincini yitirmeden elektrikli ev aletleri tamirciliğini öğrendiğini kaydetti. Demir, belediyenin kendisine sembolik bir rakamla kiraya verdiği küçük bir işyerinde günde ortalama 15 milyon lira kazanarak kimseye muhtaç olmadan yaşadığını anlattı.


  • Eczane sahibini darp edip öldürdüler

    Antalya'nın Kepezaltı mahallesindeki Palmiye Eczanesi'nin sahibi ve aynı zamanda Duacı Kalkındırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Bostancı, Duacı köyündeki villasının yakınlarında darp edilip, kurşunlanarak öldürüldü. Kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından 06 AVC 44 plakalı otomobili seyir halindeyken ormanlık alana geldiği sırada durdurulup, taş ve bıçakla darp edilen Bostancı, vücuduna 8 mermi sıkılarak öldürüldü. Bostancı olay yerinde can verdi. Katil zanlıları olaydan sonra bir otomobille kaçtı.


  • Gönen: Kızılay'da yolsuzluk yapılmadı

    Kızılay Başkanı Ertan Gönen, Kızılay'da yolsuzluk yapılmadığını söyledi. Gönen, Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği iddialar üzerine, "İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı araştırma raporunda, Kızılay yönetiminin tüzüğe aykırı hareket ettiği için cezalandırılması isteniyor. Bu tür durumlarda idari bir soruşturma söz konusudur. Yani zimmet veya maddi bir yolsuzluk ile ilgisi yok" dedi. Gönen, habere konu olan iddiaların Kızılay yönetiminden ihraç ettikleri eski Başkanvekili Çetin Uğuralp'den kaynaklandığını savunarak, Uğuralp'in Başkanvekili olarak görev yaparken, kan torbaları ihalesine verilen fiyat tekliflerini fahiş bulduğunu ve ihaleyi daha ucuza maletmek için kendisinden süre istediğini kaydetti. Gönen "İhaleyi durdurarak Uğuralp'den gelecek talimata hareket etmelerini istedim. Çetin Bey'in getirdiği firmalardan hiçbirisinin Sağlık Bakanlığı'ndan alınmış ruhsatı yoktu" dedi.


  • Yolsuzluk dosyası ikiye katlandı

    Yolsuzluklarla mücadeleye karşı başlatılan mücadele, teftiş kurullarının onaya sundukları dosya sayısı ile de kendisini gösterdi. BTK'nın, yılın ilk 6 ayında Başbakan'ın onayına sunduğu dosya sayısı, bir önceki yıl sonuçlandırılan toplam dosya sayısını geçmek üzere. Kurul, 153 dosyayı makam onayına gönderdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nda 6 Haziran 2003 tarihi itibariyle 153 dosya makam onayına sunuldu. Makam Onayları, 1994 yılı için 96 adet, 1995 yılı için 128 adet, 1996 yılı için 144 adet, 1997 yılı için 185 adet ve 1998 yılı için 188 adet,1999 yılı için 233, 2000 yılı için 209, 2001 yılı için 227, 2002 yılı için 187 olarak gerçekleşmişti.

  • NEVZAT DEMİRKOL/ANKARA


  • Tecimer 'kırmızı bülten'den kurtuldu

    Hakkında 2 yıl 6 ay 16 gün hapis cezası bulunan sosyetenin ünlü ismi Ayşegül Tecimer için çıkarılan kırmızı bülten kaldırılıyor. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bir yazı göndererek, hakkında Amasya 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen 2 yıl 6 ay 16 gün hapis cezası bulunan Ayşegül Tecimer'in "Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa'' kapsamına girdiğini bildirdi. Bu nedenle Tecimer hakkında yapılan işlemlerin durdurulmasını isteyen Adalet Bakanlığı yazısı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı, Ayşegül Tecimer hakkında çıkarılan kırmızı bültenin iptali için İnterpol Genel Sekreterliği'ne de yazı gönderdi.


  • Asaf'ın oğlu 'ağır ceza'da yargılanacak

    Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi, kardeşi Olgun Arun'u silahla yaraladığı gerekçesiyle hakkında dava açılan, Özdemir Asaf olarak tanınan şair Halit Özdemir Arun'un oğlu Etkin Arun, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Adli Tıp Kurumu raporunun Etkin Arun'un kardeşi Olgun Arun'a ruhsatsız silahla birden fazla ateş ettiğini ortaya koyduğu tutanağa geçirildi. Rapor doğrultusunda Etkin Arun'un suç vasfının "adam öldürmeye tam teşebbüs" olarak değiştiğini belirten hakim, "Görevsizlik kararı" vererek dava dosyasının İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Mahkeme, Arun'u tahliye etmedi.



    7 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED