AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Sezer'den 2B'ye onay bekleniyor

Ekonomideki gelişmelerin ardından piyasada gözler Cumhurbaşkanı Sezer'e yöneldi. 2B arazi satışının onaylanması durumunda iç borç faizleri yüzde 35'e inebilecek.

Ekonomideki olumlu gelişmeler hafta başından beri yan yana dizilirken para piyasalarının tek korkusu 2B arazi satışları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sezer oldu.

ABD'den gelecek olan 8.5 milyar dolarlık kredinin iç borçları ödemede kullanılmayacağını belirten uzmanlar, hükümetin elini rahatlatacak olan tek kaynağın 2B arazi satışı olduğunu ifade ediyorlar.

Para piyasası uzmanları arazi satışından kademeli olarak gelecek olan paranın iç borçlanmada kullanılarak borçlanma ihtiyacının kalkacağını belirtiyorlar.

Köşkten 2B arazi satışına onay çıkmasının iç borçlanma faizlerini yüzde 30'lara kadar indirebileceğine dikkat çeken para piyasası uzmanları, hükümetin borçlanma ihtiyacının azalmasıyla birlikte faizde duran paranın yatırıma yöneleceğine dikkat çekiyorlar.

Enflasyondaki gerileme ile birlikte kredi notunun düzelmesinin ardından Merkez Bankası'nın 3 puanlık faiz indirimi ile keyfi yerine gelen para piyasalarında bu olumlu havayı bozacak tek etkenin 2B arazi satışına onayın çıkmaması olduğu belirtiliyor.

Babacan, Sezer'e ekonomi brifingi verdi

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, önceki gün öğleden sonra, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e son ekonomik gelişmeler konusunda bir brifing verdiği öğrenildi. Salı günü öğleden sonra Köşk'e çıkan Bakan Babacan, Cumhurbaşkanı'na, ekonomik gelişmeler ve beklentiler konusunda geniş bir sunum yaptı. Yaklaşık bir saat süren brifinge, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın da katıldığı öğrenildi.

Borsa satışa yenik düştü, kayıp % 1.6

IMF'ye 2004 ve 2005'te yapılması gereken borç ödemelerinin bir bölümünün ertelenmesiyle başlayan iyimserlik, piyasalarda etkisini sürdürüyor. İstanbul Borsası'nda haftanın iki gününde yüzde 8.27'lik artış sonrasında, dün hisse senetleri ortalama yüzde 1.64 değer kaybetti. Ulusal 100 Endeksi günü 11 bin 311 puandan tamamlarken, endeks en yüksek 11 bin 584 puanı gördü. Dolar 1 milyon 399 bin lirada seyrederken, Merkez Bankası'nın yaptığı üç puanlık faiz indiriminin de desteğiyle bono faizleri iki puan geriledi. Bono faizlerindeki 3 günlük gerileme ise yüzde 47.27'den yüzde 42.96'ya inerek yüzde 5'i buldu.

Merkez Bankası faizi 3 puan indirdi

Ekonomideki olumlu sinyallerin verdiği destekle, Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini üç puan düşürerek yüzde 35'ten 32'ye indirdi. Borç verme faiz oranı da yüzde 41'den yüzde 38'e düşürüldü. Diğer vadelerde, 1 haftalık borçlanma faiz oranı yüzde 35'ten yüzde 32'ye indirildi.



7 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED