AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
TÜZMEN: Her ili ihracatçı yapacağız

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl ihracatta 40 milyar dolar barajını aşan bir ülke olmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Tüzmen, Aksaray'da 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı tamamlanan Aksaray Gümrük Binası'nın açılışını yaptı. Tüzmen, "Anadolu'nun gücüne inanıyorum. Türkiye'yi ihracatçı bir ülke haline getirmek için illerimizi tek tek ihracatçı haline getirmemiz lazım'' dedi. Tüzmen daha sonra, Bor- San Şirketler Grubu'na ait Panel Radyatör Fabrikası'nın temelini attı. Bakan Tüzmen'e, Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ali Boğa ve Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu eşlik etti.

Yoksulluk Ege'ye indi

Dünya Bankası işbirliği ile yürütülen 500 milyon dolarlık yardım projesi kapsamında bir heyet Anadolu'da incelemelerde bulunurken Türkiye'deki yoksulluk manzarası da ortaya çıkıyor. Anadolu'yu gezen Dünya Bankası heyeti Doğu ve Güneydoğu'nun dışında Ege Bölgesi'nde de ciddi bir yoksulluk olduğunu gördü. Dünya Bankası Sorumlu Lideri Braithwaite,

"Türkiye'de şu ana kadar 20 il gezdim. Genel olarak Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yaşayan halkı fakir buldum. Ege Bölgesi'nde de ciddi bir yoksulluk olduğunu görüyorum'' dedi. Öte yandan Sosyal Riski Azaltma Projesi'nde pilot il seçilen Siirt'te, eğitim ve sağlık adı altında para yardımından yararlanmak isteyen 700 ailenin 3 bin çocuğunun kaydı yapıldı.

ANAP: Halkın yaşadığı pahalılık devam ediyor

ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir tarafından yayınlanan basın bildirisinde, zorunlu ve temel harcama kalemlerinde yüksek artışlar olmasına rağmen çalışanlara yapılan zammın yüzde 10 civarında kaldığı belirtildi. Geçen yıl temmuz ayına oranla köprü geçiş ücretlerinin yüzde 66, otoban geçiş ücretlerinin yüzde 85, çayın yüzde 35, sigaranın yüzde 47, muayene ücretlerinin yüzde 33, kalorifer yakıtının yüzde 26 ve suyun yüzde 32 oranında arttığını belirten Özdemir, diğer yandan devletin son bir yılda çalışanlara yaptığı zammın yüzde 10 civarında olduğunu vurguladı.

Koç Holding dışarda sendikasyona çıkıyor

Koç Holding, uluslararası piyasalardan 65 milyon dolara kadar sendikasyon kredisi için yetki verdi. Şirketten yapılan açıklamada, kredinin vadesine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. Geçtiğimiz hafta olumlu bir bilanço açıklayan Koç Holding'in bu yılın ilk altı ayındaki net karı 45.17 trilyon lira ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 159.5 oranında arttı. Şirket bu yılın birinci çeyreğinde ise 22.08 trilyon lira net kâr açıklamıştı.

Tüp Geçit Projesi için dev firmalar yarışacak

İstanbul demiryolu tüp geçişi Marmaray'ın en önemli ünitesi olan 1.5 milyar dolarlık dış kredi ile finanse edilmesi planlanan tüp geçit ihalesinde Japon firmalarının ağırlıklı olduğu 4 uluslararası konsorsiyumun yarışması bekleniyor. Tüp geçit yapımına Türkiye'nin önde gelen Gama, Nurol, Kiska, Metiş, Enka, Doğuş, Yüksel, Güriş gibi firmaların da katılmaları bekleniyor.

Tarım politikası traktör satıcılarını sevindirdi

Uzel Makina Genel Müdürü İzzet Kalaycı, hükümetin tarım sektörüne yönelik gerçekleştirdiği olumlu politikaların son 6 ay içinde Türkiye'de traktör satışlarını artırdığını bildirdi. Müdür İzzet Kalaycı, Uzel Traktör'ün, 2002 yılındaki 3 trilyon 680 milyar liralık zararı telafi ederek, 2003 yılı ilk yarısında 6 trilyon 100 milyar liralık kâra ulaştığını belirtti.

'SSK'nın toplam alacağı 54.3 trilyon lira'

Gazetemizde 02.08.2003 tarihinde yer alan "SSK'nın alacakları borçlunun insafında" başlıklı haberle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dan gelen açıklamada, SSK'nın 54,3 trilyonluk alacağının soruşturma raporuna konu olan müdürlüğün 2002 yılı başı itibariyle icraen takip edilen tüm alacaklarının (prim, idari para cezası, kira alacağı vb.) toplam miktarı olduğu belirtildi.

476 milyon dolarlık IMF kredisi Hazine'de

Uluslararası Para Fon'unun (IMF), 5. Gözden Geçirme'yi onaylayarak serbest bıraktığı 476 milyon dolarlık (340.2 milyon SDR) kredi dilimi Hazine hesaplarına girdi. Söz konusu kredi dilimi dün itibariyle Hazine'nin hesaplarına aktarıldı.



7 Ağustos 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED