AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Çılgınca eğlenmek istemeyenler için

Bir kâbus gibi Mehmet Ali Erbil'in zevksiz çizgili ketenden pantolonuyla Seda Sayan'lı harala gürele programları, sahilden "garip ama gerçek" manzaralar, belli ki mekana "bir yandan tatil yapıyoruz işte canım" hevesiyle dalıvermiş, görüntüsü rehavet, kendisi daha da rehavet muhabirlerin işe yaramaz esprileri, küçücük alanlara sığışmaya çalışan itiş kakış insanlar, velhasıl bütün bu karışıklığın orta yeri, "çılgınca eğleniyoruz" durumları...

Fazla eğlenceden kafa fesadına uğramış insanların, toptan bir felaketle telef olmuş balıklar gibi erdem kıyılarına vuruşu izleniyor sabah akşam ekrandan.

Bütün bir mevsim boyunca aynı kıyıda kalmış olmanın kokuşmuşluğu, sevimsiz görüntü kirliliği de manzaranın en berbat yanı sanki.

Karşısındakini dinlemeden mütemadiyen bağırıp çağıran bir geveze gibi Bodrum eğlenceleri. Efendice susanlara kendini mutlaka duyurmak zorunda hisseden bir görgüsüzlük haleti var üzerinde.

Çevredeki herkesi rahatsız etmek pahasına geniş çaplı gürültü yapıyor. Nefes almamacasına konuşuyor, kahkahalar patlatıyor üstüste. "Gülmüyorum işte" diyeni, ille de eğlendiğini hoplayıp zıplayarak göstermeyeni adamdan saymıyor, itiveriyor elinin tersiyle alanının dışına. Mevsim gürültü. Ortalık gürültü yani.

Susunca ölecek insanlar.

Televole yaratıkları

Magazin televizyonunun etkinlik alanının hatırı sayılır derecede artarak mevsim normallerinin üstüne çıktığı bir mevsimi yaşıyoruz topyekün.

Gürültünün, gürültücülüğün "siz de yapabilirsiniz" kılavuzlarıyla izleyiciye servis yapıldığı programlar, garip bir bunaltıcılıkla seyredenin boğazına yapışmış, "herkes çılgınca eğlenmeli" tavrını beyinlere itinayla nakşetmekte nice zamandır.

Gürültü çıkarmadan, kendi halinde bir eğlenme stilinin olabileceğine hiç ihtimal vermiyor televizyonlar ve "susarsan mahvolursun" diyor hal diliyle.

Bodrum insanlarının her birinin birer televole yaratığına dönüşmesi, giderek geride başka hiçbir şeyin kalmaması da bu yüzden biraz da.

"Sabaha kadar dens" yani.

Faul'e düşmemek için

Durmak yok bu mevsim, bedeni savura savura eğlenmek var. Bitkin düşersen bir nefeslenme molası vermeye bile yeterli vakit yok. Bu acıklı gösteride, fiyakalı bir rol kapmak için hiç oturmamak gerek, kameralar hazırda çünkü, bu kodlar sistemini çözememişlerin "faullü pozlar"ı için.

Ortalık durup dinlenmemecesine gürültü. Ekrandan toz duman "gece kulübü sallanmaları", hoplaya zıplaya "tatil enerjileri" akıyor evinde oturanlara.

Ekran durumu kavrayamamışlar için gürültücü bir turistik şehir, iyi beslenmişlere has kahkahalarıyla.

"Gürültü yapmayacağım" diyenler için en iyisi CNBC-e'ye sığınmak galiba.


7 Ağustos 2003
Perşembe
 
ÖZLEM ALBAYRAK


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED