AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Harcırahlarda ve sağlık personelinin ek göstergelerinde
önemli değişiklikler

12.8.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4969 sayılı Kanun medyada sadece Uzanlar'a ilişkin bölümü ile gündeme gelmiştir. Ancak, bu kanun ile hem kamu personelinin harcırahlarında hem de sağlık personelinin ek göstergelerinde değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler şu şekildedir:

Emekli Olanlara Artık Harcırah Yerine 500 Milyon Lira Maktu Tazminat Verilecektir.

1- Aylıklarını 657, 926 (TSK Personel Kanunu), 3466 (Uzman Jandarma Kanunu), 2914 (Yükseköğretim Personel Kanunu) ve 2802 (Hakim ve Savcılar Kanunu) sayılı kanunlara göre alanlardan emekli olanlar ve terhis olan yedek subaylar ile 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan kurumlarda (Özerk kurullar) çalışırken emekli olanlara harcırah verilmesi uygulamasına son verilmiştir. Bu personele harcırah yerine maktu olarak 500 milyon lira tutarında tazminat ödenecektir. Bu uygulama 22.7.2003 tarihinden itibaren geçerlidir.

İlk Defa Atanacaklara Veya Kendi İsteğiyle Naklolanlara Harcırah Verilmeyecektir.

2- Devlet memuriyeti kadrolarına ilk defa veya yeniden (istifa sonrası dönüş) atanacaklar ile kendi yazılı talepleri üzerine naklen tayin isteğinde bulunanlara harcırah verilmesi uygulamasına son verilmiştir. Bu düzenleme sebebiyle, bu yıl içinde ataması yapılacak olan 20 bin öğretmene harcırah verilmeyecektir.

AÖF'ini Bitiren Sağlık Personelinin Ek Gösterge Sorunu Çözülmüştür

3- Sağlık personelinin ek göstergeleri 22.7.2003 tarihinde yapılan değişiklikten sonra ikinci kez değiştirilmiştir. Yeni değişikliğe göre, daha önce sağlık hizmetleri sınıfında görev alıp da, sınıfı dışında bir yüksek öğrenimi bitirenler bitirdikleri yüksek öğrenime uygun ek göstergeden yararlanamamaktaydı. Ancak, yeni düzenleme ile örneğin AÖF'ni bitiren bir sağlık personeli artık 2200 ek göstergeye üzerinden kazanılmış hak aylıklarını alabilecek, aynı zamanda emekli olacaklar içinde önemli maaş ve ikramiye artışı sağlayacaktır. Diğer taraftan yeni düzenlemede bazı sağlık personelinin ek göstergeleri değişmiştir. Bu uygulama 22.7.2003 tarihinden itibaren geçerlidir. (Ayrıntı için Bkz: Memurlar.NET/ Site Yorumları)

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARINDA MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YANLIŞ YAPMAKTADIR

Öğretmenlik kadrolarına kimlerin atanabileceği 340 no'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu karar ve eki cetvellerde 31.3.2003 tarihi itibariyle değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerden birisi de İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamalarda olmuştur. Bu değişiklikteki en önemli nüans İngilizce öğretmenliğine yapılacak atamaların Ek çizelge ile olan bağlantısının kaldırılmış olmasıdır. Değişikliğin bu şekilde yapılmasından dolayı yabancı dille öğrenim yapan birçok öğrenci İngilizce Öğretmenlik Sertifikası alabilmiş ve KPSS Kılavuzu'nda bölümlerinin gösterilmiş olmasından dolayı da sınava girebilmiştir. Ancak, Bakanlık Personel Müdürlüğü'nün, yapılan değişikliği yanlış yorumlamasından dolayı birçok öğrenci mağdur olmuştur. Bu yanlışlığın başvuruların biteceği tarih olan 22.8.2003 tarihine kadar düzeltilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, çok sayıda adayın mağdur olmasına ve yapılan işlemin hukuki anlamda yanlışlığının memurlar.net'te detaylı bir şekilde açıklanmış olmasına karşın, MEB Personel Genel Müdürlüğü hâlâ konuya gerekli ilgiyi göstermemiştir.

Memurların zirai bayi açması mümkün mü?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı taşra kuruluşunda, 657 sayılı Kanun'a tâbi mühendis olarak görev yapmaktayım. Zirai ilaç bayii açmak istiyorum. Konunun yasal dayanağının olup olmadığı hakkında aydınlatıcı bilgiye ihtiyacım var. Saygılarımla.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28'inci maddesinin birinci fıkrasında "Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç)" hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde sizin Tacir veya Esnaf sayılmanızı gerektirecek nitelikte bir faaliyet olan zirai ilaç bayiliği açmanız mümkün değildir. Böyle bir faaliyette bulunursanız ve bu durum tespit edilirse, 657 sayılı Kanunu'nun 125/D-h bendi gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilirsiniz.

Sağlık meslek lisesi mezununun yüksek öğrenimi bitirmesinin faydaları

Eşim sağlık meslek lisesi ebelik bölümü mezunu olup, 657'ye tâbi olarak çalışmaktadır. Bu arada Açık Öğretim Fakültesi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği'ne devam ediyor. Eşim bu bölümden mezun olduğunda maaşında veya emeklilik derecesinde bir ilerleme olur mu?

1-) Eşiniz mezun olduğunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/A-12/d bendi gereğince Açık Öğretim Fakültesi'nin bitirilmesinden dolayı intibakı yapılacaktır.

2-) Burada önemli olan husus, eşinizin AÖF'de bitirdiği bölüm itibariyle "sağlık bilimleri lisansiyeri" sayılıp sayılmayacağıdır. Bu hususta 2547 sayılı Kanunun 43/b maddesi gereğince YÖK yetkili olup, YÖK'e kurumunuzca görüş sorulması gerekmektedir.

3-) Eşiniz birinci dereceden emekli olabilecektir. 12.8.2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4969 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi nedeniyle eşinizin birinci dereceye yükselmesi halinde 2200 ek göstergeden hem maaşı itibariyle hem de emeklilik derece ve kademesi itibariyle yararlanabilecektir. Bu yararlanma kadro değişikliği olmasa dahi geçerlidir.

458 SAYILI KHK VE BİR DERECE UYGULAMASI

1991 yılında askerlik yaparken, tayinim çıktı. Ben askerlik görevimi ifa ederken o zamanki hükümet memurlara bir derece verdi. Bu bir derece uygulamasından o sırada askerde olanlar da yararlanabilir mi?

Bahis konusu etmiş olduğunuz husus 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen düzenlemedir. 458 sayılı KHK'nın 1'inci maddesinde; "….Daha önce memuriyeti olanlardan 2182 ve 2260 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış bulunanlardan bu Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır" hükmü yer almaktadır. 458 sayılı KHK, 3.10.1991 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 15.10.1991 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlük tarihi olan 15.10.1991 tarihinde askerde iseniz ve askerlik yaptığınız esnada tayininiz çıktı ise; Danıştay Başkanlığı'nca verilen ve 94 sayılı Danıştay Dergisi'nde yayımlanan (sayfa 341) E.No: 1994/5539 K.No: 1997/128 sayılı kararda; 458 sayılı KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihte askerde olup, askerlik bitiminde açıktan memuriyete atanan kişilerin de anılan KHK ile verilen bir dereceden yararlandırılması gerektiği yönünde karar verilmiştir. Bu çerçevede, durumunuz yukarıda belirtmiş olduğumuz hususa uygunsa kurumunuza bir dilekçe ile müracaat edin ve Danıştay Kararını da ek olarak sunun. Şayet kurumunuz müracaatınızı reddederse dava yoluna başvurabilirsiniz.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

15 Ağustos 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED