AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Filozof isyanı

Yeni Dünya Düzeni'ni tartışan felsefeciler ateş püskürdü. Young: Bugün bir dünya diktatörlüğü altında yaşıyoruz. Jelyu: Dünyanın yeni bir düzene ihtiyacı var. Singer: BM kendi içinde demokratik değil.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden 21. Dünya Felsefe Kongresi'nde, dünyanın dört bir yanından gelen felsefeciler Amerika'nın ortadoğu operasyonlarını eleştirdi. "İnsan hakları, devletler ve uluslararası düzen'' oturumda konuşan Avustralyalı felsefeci Peter Singer "BM kendi içinde demokratik değil" dedi. Yine ABD'den gelen konuk felsefeci İris Young ise,dünyanın ABD'nin askeri güç bakımından tek olduğunu anlaması için Irak'a savaş yapmasına ihtiyacı olmadığını ifade ederek, ABD'nin bu gücü pervasızca sergilemesinin, diğer ülkelerin onayını almadan bu gücü kullanacağını kanıtladığını anlattı. Young, ABD'nin askeri gücünü daha da sağlamlaştırmasının ardından tüm dünyada halk itirazının da büyüdüğünü vurgulayarak tedbir alınması gerektiğini söyledi.

"Yeni dünya düzeni gerekli"

Oturumun açılışında konuşan Bulgaristan'ın eski Cumhurbaşkanı Jelyu Zhelev ise, "Bu dünyanın, yepyeni bir dünya düzenine ihtiyacı var. Son yıllarda ortaya çıkan değişimler bunu son derece gerekli hale getirmiştir'' dedi. Zhelev "Bu yeni düzenin gerekliliğinin Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Bosna'da olup bitenlerle acı bir şekilde anlaşıldığını ve Irak'ta askeri müdahalenin karar altına alınmasıyla çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığını" kaydetti.

Zhelev, "Britanya ve ABD'nin Irak'a müdahalesi, NATO ile AB arasında ciddi çatlağa yol açtı. Karşı karşıya olduğumuz savaş tarzı yepyeni bir savaş tarzıdır. İnsan haklarının garanti altına alınması sorunu, bu yeni dünya düzeninin gerekliliğini artırmaktadır'' dedi. ABD'li Iris Young da, dünyanın ABD'nin askeri güç bakımından tek olduğunu anlaması için Irak'a savaş yapmasına ihtiyacı olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bugün bir dünya diktatörlüğü altında yaşıyoruz. ABD gücünü insan haklarını, demokrasiyi geliştirmek için kullandığını söylüyor. İçte ve dışta ise pek çok insan bunu sorguluyor. ABD'yi ve onu destekleyen finansal güçleri önlemelidir.''

'ABD tüm dünyayı kandırdı'

Avustralyalı felsefeci Peter Singer, dünyanın bugün karşı karşıya olduğu sorunların sadece iki kutuplu dünyanın çöküşüyle sınırlanamayacağını ifade ederek, yeni dünya düzeninin ne olacağının da ABD Başkanı Bush tarafından geçen yıl yaptığı bir konuşmada ortaya konulduğunu kaydetti. Singer, Bush'un, ''ABD'yi ve dostlarımızı sadece iyi dileklerle koruyamayız. Kitle imha silahları bulunduranların uluslararası anlaşmalara uymalarını bekleyemeyiz. Burada en önemli şey eylemdir'' dediğini belirterek, aynı zamanda, ABD'nin, ''Kimsenin meydan okuyamayacağı askeri gücü bulunduğunu ve bu güçle başka ülkelerin gücünü engelleyerek mutlak barışı sağlayacağını'' da aynı konuşmada ifade ettiğini söyledi. Bush'un Irak'a operasyonu, ''Mevcut bir şer üçgeni bulunmasına'', ''Kitle imha silahlarının terörist eylemlerde kullanılması'' olasılığına dayandırdığını, aynı şekilde bu şer üçgeni içinde Kuzey Kore'yi de göstererek bu ülkeye de müdahale edebileceği sinyalini verdiğini kaydeden Singer, ABD'nin hangi ülkelerin iyi, hangilerinin kötü olduğu gibi bir ayrımı kendisinin yaptığını savunarak, ayrıca Irak'a yaptığı tehdit konusunda da istihbaratının çok büyük kısmının yanlış olduğunun ortaya çıktığını söyledi. ABD'nin ünlü felsefeci Thomas Hobbs'un ''Leviathan'' adlı kitabındaki ''Egemen ülkeler'' söylemine dayanarak kendisini dünya egemeni yani, ''Leviathan'' ilan ettiğini de anlatan Singer, bu anlamda Amerikan demokrasisinin ideallerini tüm dünyaya yaymak istediğini belirtti. Singer, ABD'nin Irak'a müdahale kararıyla dışladığı BM'nin de kendi içinde demokratik olmadığını savunarak, ''BM kendi içinde demokratik değildir. Neden 5 veto hakkı olan ülkeden 4'ü Hıristiyan gelenekten geliyor. Buna karşın İslami ülkenin bir veto hakkı yok. BM'nin reforme edilebilmesi için bunun gibi ciddi gerekçeler geliştirilebilir. Reforme edildikten sonra Güvenlik Konseyi demokrasi savunucusu olabilir. Bu ABD'nin savunucu olmasından çok daha iyi bir şeydir'' diye konuştu.


'Büyük devletlerin gücü azaltılmalı'
21. Dünya Felsefe Kongresi'nde "Global Adalet" ve "İnsan Hakları ve Uluslararası Düzen" başlıklı toplantılarda konuşmacılar, dünyaya şekil vermeye çalışan ABD'ye dur denilmesinde fikir birliğine vardı.

Sezer Eğitim-Sen'in dilinden konuşuyor
Cumhurbaşkanı, yoksul öğrencilerin özel okullara yerleştirilmesine ilişkin yasayı veto ederken solcu Eğitim-Sen ile aynı gerekçeleri savundu. Sezer de, Eğitim-Sen gibi yasayı "Anayasa'nın 42.maddesine" aykırı buldu.

Bolu F Tipi'nden feryat
Bolu F Tipi Cezaevi'nde kalan bir mahkum, ailesine yazdığı mektupta, asılsız bahanelerle açık görüş, mektup ve telefon yasağı gibi disiplin cezaları verildiğini ileri sürdü.

Bilgisayar bağımlılığı ruhu bozuyor
Bağımlılık derecesinde bilgisayara düşkün çocuklar sosyalleşemiyor. Bu çocuklar duygusal zekalarının da düşük olması nedeniyle ilerde ruhsal sorunlar yaşıyor.

'SSK'lıya birinci sınıf hizmet vereceğiz'
Yılda 9 milyon hastaya hizmet verdiklerini ve yoğunluğun gözlerini korkutmadığını belirten SSK İstanbul Sağlık İşleri İl Müdürü Dr. Feyizoğlu, sıkıntıların her geçen gün azaldığını söyledi.

LPG tehdidinde eğitim
Benzin ve LPG istasyonu ile yanyana olan Sultançiftliği'ndeki Orgeneral Eşref Bitlis İlköğretim Okulu öğrencileri tehlike altında; veliler ise endişeli.

Dicle benim ana kraliçem
Asmalı Konak'ın Dicle'si İpek Tuzcuoğlu, yeni bir dizide şehirli bir kadını canlandırmaya hazırlanıyor. Şöhretini Dicle'ye borçlu olduğunu belirten Tuzcuoğlu, bu karakterin gölgesinde kalmaktan korkuyor.

Dayatmacı din eğitimi Diyanet'ten kaçırtıyor

TRT için 114 başvuru

Türkiye e-eğitimi masaya yatıracak

Kısa kısa..



15 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED