AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M
Sezer Eğitim-Sen'in dilinden konuşuyor

Cumhurbaşkanı, yoksul öğrencilerin özel okullara yerleştirilmesine ilişkin yasayı veto ederken solcu Eğitim-Sen ile aynı gerekçeleri savundu. Sezer de, Eğitim-Sen gibi yasayı "Anayasa'nın 42.maddesine" aykırı buldu.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yoksul öğrencilerin özel okullara yerleştirilmesi konusunda Eğitim-Sen ile aynı düşünceyi paylaştı. Sezer'in veto gerekçeleri ile Eğitim-Sen'in açıklamalarının örtüşmesi dikkat çekti. Uygulamanın iptali için başvurduğu Danıştay'dan 'yürütmenin durdurulması' kararı alan Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuyu bir yasayla düzenlemesi üzerine Cumhurbaşkanı Sezer'e mektup yazdı. Eğitim-Sen'in bu mektubu ve basın açıklamalarında, özel okullara yoksul öğrencilerin yerleştirilmesine şu gerekçelerle karşı çıkıldı:

    "Amaç, özel okullara destek görünümünün arkasına gizlenerek tarikat okullarını güçlendirmektir. Yoksul ve yetenekli halk çocuklarını Siyasal İslam'ın tutsağı yapmaktır. Bu yasa Anayasa'nın 6, 10 ve 42.maddeleriyle çelişmektedir." Eğitim-Sen'in savunduğu bu düşünceler, Cumhurbaşkanı Sezer'in yasayı veto gerekçeleri arasında da yer buldu. Sezer, veto metninde Anayasa'nın 42. maddesini hatırlatırken, yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasının bu maddeye uygun olmadığını dile getirdi. Gerekçede şöyle denildi:

    "İncelenen Yasa'nın 1. maddesiyle getirilen, maddi olanaklardan yoksun başarılı öğrencilerin, karşılığı genel bütçeden ödenmek üzere özel eğitim kurumlarında okutulmasına ilişkin düzenleme, devletin temel görevinin, hizmet satınalma yoluyla özel eğitim kurumlarına devredilmesi anlamı taşımaktadır.

    Oysa, Anayasa'nın 42. maddesinde, devletin önemli temel görevleri arasında yer alan eğitim hizmetini, özel eğitim kurumlarından hizmet satınalarak yürütmesine olanak sağlayan bir düzenleme bulunmamaktadır."

    'Kimi okullar' göndermesi

    Sezer'in veto metninde, Eğitim-Sen'in, "Proje, tarikat okullarını güçlendirme amacını taşıyor" iddiasına ise üstü kapalı bir gönderme yapıldı. Eğitim kalitesini ve çağdaşlığını kanıtlamış kimi özel okullara ilginin büyük olduğunu ve bu okulların kontenjanlarını kısa sürede doldurduğuna dikkat çeken Sezer, "tarikat okulları" iddiasına şöyle değindi:

    "Bu okullarda, hizmet satınalma yöntemiyle öğrenci okutulması olanağı bulunmadığına göre, öğrencilerin, kontenjanlarını dolduramayan, kimi çevrelerce değişik amaçlarla kurulmuş özel okullara gönderilmesi kaçınılmazdır."

    Sezer'e 'istifa et' çağrısı

    Bu arada Cumhurbaşkanı Sezer'in yoksul öğrencilerin özel okullarda devlet tarafından okutulmasına imkan tanıyan yasayı veto gerekçesinde kullandığı "Kimi çevrelerce değişik amaçlarla kurulmuş özel okullar" ifadesi siyasilerin de tepkisini topladı. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "endişe duyulan okullar varsa neden kapatılmadı" diye sorarken, İstanbul Milletvekili Emin Şirin ise Sezer'i istifaya çağırdı. Sezer'in veto gerekçesini hukuka uygun bulmadığını kaydeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da "Cumhurbaşkanı nesnel değerlendirme yerine öznel bir değerlendirme yapmıştır. Faaliyet gösteren hiçbir kurum hakkında aksine bir yargı kararı olmadığı sürece bu tür değerlendirmeler yapılamaz" diye konuştu.

    Laiklik karşıtı okullar açıklansın

  • RECEP YETER, İSTANBUL
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yoksul öğrencilerin özel okullarda okutulmasına imkan tanıyan düzenlemeyi "özel okullarda laik düşünce yapısına sahip insanların yetiştirilemeyeceği" gerekçesiyle veto etmesi özel okulların tepkisine neden oldu. Özel okul sahipleri, "Sezer, laiklik karşıtı okulları açıklamalı" derken Sezer'in değerlendirmesinin çok ciddi bir olay olduğunu belirten Özel Okullar Derneği Başkan Yardımcısı Cem Gülan ise "Okulların kategorize edilmesine karşıyız" diye konuştu. Sezer'in veto gerekçesindeki "özel okulların bir kesiminin laiklik karşıtı olduğu" yönündeki değerlendirmesinin çok ciddi bir iddia olduğunu belirten Gülan, şunları söyledi: "Bu değerlendirmenin niçin yapıldığına anlam veremiyoruz. Çünkü hiçbir özel okulun Anayasa'ya ve yasalara aykırı hiçbir faaliyet içinde bulunması sözkonusu olamaz. Eğer bazı okulların yasalara aykırı tutum içerisinde olduğu biliniyorsa neden bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı? Özel okulların bu şekilde kategorize edilmesine karşıyız."

    'Bu okullar hangileri?'

    Koza Koleji'nin sahibi Adem Koca ise Cumhurbaşkanı'nın makamına sonsuz saygıları olduğunu, ancak "laik olmayan cemaat okulları var" şeklindeki beyanatını talihsiz bir beyan olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve sürekli denetlenen okullarda Sezer'in ifade ettiği gibi bir anlayışın söz konusu olamayacağını vurgulayan Koca, "Bu özel okullar hangileriyse, açıklanmalıdır. Aksi takdirde Sezer'in beyanı altında tüm özel okullar kalacaktır" şeklinde konuştu.



  • 15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED