AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
'BM kararı beklemeyiz'

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyesi olmadığını, ancak BM kararı olmasının iyi olacağını belirten Bakan Gül, ''Bu sözkonusu olmazsa Türkiye'nin çıkarları neyi gerektirir bunlara bakarız" dedi.

  • KAAN İPEKÇİOĞLU
    Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 1483 sayılı BM kararında belli bir noktaya gelindiğini belirterek, "Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin üyesi değildir. Orada kilit bir ülke değiliz, ama böyle bir kararın çıkmasını savunuyoruz'' dedi. AK Parti'nin kuruluşunun 2. yıldönümü dolayısıyla Parti Genel Merkezi'nde Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yapan Gül, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bakan Gül, "ABD'den sualnameye beklenen yanıt geldi mi?'' sorusuna, bunun bir süreç olduğunu belirterek, bu süreçte değerlendirme ve incelemeleri yapacaklarını söyledi. Bunların sonuçlarının hükümete geleceğini ve hükümetin siyasi bir karar alacağını kaydeden Gül, şöyle konuştu:

    'Gözümüzü kapatamayız'

    "Bu karar TBMM'ye gidecektir. Komşumuzda olup biten şeylere gözümüzü kapatamayız. Barışçı bir Irak, kendi kaynaklarını kullanmaya başlamış, ekonomik ilişkilerin geliştiği bir bölge Türkiye'nin yararınadır. Buna katkıda bulunmak Türkiye'nin faydasınadır. Yerinde incelemeler yapacağız. Oradaki otorite ABD olduğu için onlarla yapacağımız görüşmelerin neticeleri hepsi toplanacak, değerlendirilecek ve karar alınacak."

    Bakan Gül, AK Parti Grup Başkanvekili'nin "Kuzey Irak'ın olmayacağı bir tezkerenin Meclis'e gelemeyeceği'' yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, "Kuzey Irak'ta PKK terör örgütü yerleşmiş durumdadır. Tabii ki, Irak'ta teröristlerin sürekli olarak orada kalmalarına kesinlikle kimse fırsat veremez" diye konuştu.

    'BM kararı iyi olur'

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Kuzey Irak'a asker gönderme konusunda ikna olup olmadığı şeklindeki bir başka soruya da Gül, "Çankaya'da bir değerlendirme yapılmıştır ve bir anlayış ortaya çıkmıştır" cevabı verdi. BM kararıyla ilgili soruya Gül, Irak'ta istikrarın BM şemsiyesi altında sağlanması yönünde alınmış bir karar tasarısı olmadığını ifade ederek, böyle bir kararın çıkıp çıkmayacağının da belli olmadığını bildirdi. BM'nin böyle bir karar almasının çok faydalı olacağını belirten Gül, "Böyle bir şey sözkonusu olmazsa Türkiye'nin çıkarları ve menfaatleri neyi gerektirir bunları değerlendiriyoruz. Türkiye, Güvenlik Konseyi'nin üyesi değil. Türkiye tek başına BM'de karar aldırma gücüne sahip değildir. Bu mümkün olmazsa Türkiye'nin menfaatlerinin, çıkarlarının da tehlikeye girmemesi için hazırlıklarımızı yapıyoruz'' dedi.


    Komuta Türk subayında görev yeri Sünni bölgesi
    Ankara, Irak'a gönderilecek Türk askerine Türk subayın komuta etmesi, PKK-KADEK'in bölgeden çıkartılması ve Mehmetçik'in görev yerinin Orta Irak olması konularında ısrarlı.

    Mehmetçik'e Irak kılavuzu
    Irak'ta görev yapacak Türk askeri için saha çalışmasını tamamlayan Bağdat Büyükelçiliği, sonuçları bir rapor halinde Dışişleri Bakanlığı'na gönderdi.

    Millete bedel ödetmeyiz
    Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin 2. yılında "Gerekirse kendimiz bedel ödeyeceğiz, ama milletimize bedel ödetmeyeceğiz dedi. ANAP'lı Zeydan ve CHP'li Nasıroğlu ile Melih Gökçek AK Parti'ye katıldı.

    28 Mart mı, 18 Nisan mı?
    Yerel seçim işlemlerine başlanılabilmesi için seçim tarihini belirleme kararı alan YSK, Anayasa ve Mahalli İdareler Yasası'nın, farklı hükümleri karşısında seçimin tarihini belirlemede sıkıntıya düştü.

    Çiçek: Seçim masrafları denetim altına alınmalı
    Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Siyasetin finansmanı çok önemli, seçim masraflarının denetim altına alınması gerekir" dedi.

    TOBB: Ekonomik büyüme sağlam temeller üstünde
    TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin ilk defa kamu yatırımlarıyla değil, tamamen özel sektöre bağlı yatırımlarla büyüdüğünü belirtti.

    'İmar Bankası'na neden el konuldu?'

    Kutan: Irak'a Türk askeri gönderilmesin

    'Tezkerenin çıkması ikna olmamıza bağlı'

    Kısa kısa..



  • 15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED