AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

T E L E V İ Z Y O N
VAMPİRLER nasıl ölür?

Vampir filmleri, kısır döngüye girmeye başladıkça sinemacılar vampir öldürmek için yeni metodlar bulmaya başladı. Kalbe kazık çakmak, yakmak, kurşunlamaktan sonra, yeni trend Kanal D'de yayınlanan Gece Avcısı'nda olduğu gibi, karate yaparak vampirin boynunu kırmak.

  • MUSTAFA NİZAMOĞLU
    İrlandalı yazar Bram Stoker'in 1897 yılında yayımlanan kitabı "Drakula"yla gün yüzüne çıkan vampir olgusu, film endrüstrisiyle palazlanmaya başladığı günden itibaren sinemanın ilgisini çeken konuların başında geldi. İnsanların, korku, kan ve cinsellik karışımı konulara ilgisini, filmlerle paraya tahvil eden yapımcılar, konuyla ilgili yüzlerce hatta binlerce film çekti. Bu filmlerden çoğu vampirlerin kökenini Kazıklı Voyvodo'ya ya da Haçlı Seferleri'ne dayandırdı. Bir kısmı başka milad buldu.

    Modern vampir öyküleri

    Çekilen filmlerde vampirler ilk önce kanla beslenen kont tiplemesi olarak çıktı ortaya. Ancak daha sonra kontlardan, prenslerden vazgeçildi. Sıradan insanlar arasından da vampirler çıktı. Bir müddet bunları izledik. Daha sonra kadın, çocuk hatta eşcinsel vampirler çıkmaya başladı perdeye. Kurguladıkları vampir öyküleri birbirine benzese de Amerikalı ve Avrupalı sinemacılar vampir filmlerinden vazgeçmediler. İnsanlar neredeyse böyle bir efsaneye inanmış ve onlar için büyük bir pazar oluşmuştu. Bu pazarın yeşil kanını emmek gerekiyordu. Bunun için öyküler değiştirildi. Acımasız vampirler bazen esprili bir taksi şoförü, bazen bir müzisyen, bazen de masum bir çocuk olarak çıktı karşımıza.

    Son Avcı'nın tekniği; karate

    Endüstri geliştikçe vampirlerle savaşacak kahramanlar çıkmaya başladı. Vurgu, vampirlerden vampir avcılarına kaydırıldı. Geçtiğimiz günlerde Kanal D'de yayınlanan Gece Avı adlı film de bunun bir örneğiydi. Filmdeki kahramanımız Jack, karate tekniğiyle vampirleri alt ediyor ve dünyayı kurtarıyordu. Vampirlerle ilgili çekilen her yeni film, önceki bilgileri çöpe atmamız gerektiğini söylediği için, Gece Avı da aynı dili kullanıyordu.

    Şimdiye dek vampirler ancak göğüslerine kazık çakılarak yok edilebilirdi. Gerçi daha sonra çekilen filmler, vampirin yakılarak veya kafasına sıkılacak özel bir kurşunla yok edilebileceğini iddia etmişlerdi ama biz vampir avına çıkarken her ihtimale karşı kazığı, sarmısağı almayı ihmal etmiyorduk. Hata ettiğimizi, gaflet ve dalâlet içinde olduğumuzu Gece Avı ile öğrendik. Çünkü, filmdeki son vampir avcısı Jack'e göre; diğer teknikler yanlıştı. Vampirler ancak boyunları kırılarak yok edilebilirdi. Şimdi işler daha da zorlaştı. Çünkü, karate, tekvando, judo gibi dövüş sporlarıyla ilgili ne varsa hepsini öğrenmemiz gerekecek. En azından son vampir avcısının oğlu veya torunu bir başka filmle çıkıp gelene kadar...


    Gorky Park'ta casus var

    İmza attığı The World Is Not Enough, Enigma ve Enough gibi son dönemde sinemada iyi gişe yapan filmlerden hafızalarda yer eden Michael Apted'ın, 1983'te çektiği müthiş bir casusluk öyküsünü anlatan filmi Gorky Park bugün ekranlara geliyor. Film, karlı ve soğuk bir günde Moskova'daki Gorky Park'ta üç cesedin bulunmasıyla başlıyor. Olayı araştırmakla görevli polis müfettişi Renko kısa bir süre sonra işinin tahmininden de zor olduğunu anlayacak ve kendi amirlerinin bile ona engel olmalarının sebebini sormaya başlayacaktır. Kare kare hafızada yer edecek kadar iyi kotarılmış olan film, casusluk türünün en iyi örneklerinden birisi.

    Moskova'da Cinayet

    Orj Adı: Gorky Park Yön: Michael Apted Oyn: William Hurt, Lee Marvin, Brian Dennehy, Joanna Pacula (1983/Casusluk)
    CNBC-e / 21.00

  •  
    El Kaide üyesi olmakla suçlanan Türk anlatıyor
    Cüneyt Özdemir ve Soner Yalçın'ın hazırladığı beşNbirK'da bugün, İnterpol'ün 29 gün sorguya çektiği El Kaide üyesi olduğu iddia edilen Türk İbrahim Habacı var. Habacı, 'nasıl sorguya çekildiği', 'işkence görüp görmediği', 'uykusuz sorgu saatleri', 'ölüm tehditleri', 'Interpol'ün sorgu teknikleri' gibi konuları anlatıyor.
    Cnn Türk / 22.00

    Araba sevdası kötü bitiyor
    Cem Davran ve Neslihan Yeldan'ın rol aldığı Yuvam Yıkılmasın'da balayına araba ile gitmeye karar veren Derya ile Demir arabayı kimin kullanacağı konusunda tartışır. Demir, uzun süredir araba kullanmayan eşinin bu isteğine karşı çıkınca Derya kendini ispatlamaya kalkışır. Ondan habersiz araba kullanmaya kalkışan Derya bir yayaya çarpar.
    Kanal D / 22.00

    Takım maçı kaybedince...
    Tarık Akan ve Ebru Cündübeyoğlu'nun rol aldığı Koçum Benim'de, yıllar önce kendisini terkeden eşini karşısında gören İsmail'in tansiyonu yükselir, hastaneye kaldırılır. Annesinin öldüğünü sanan Umut'un ise kafası karışır, duygularını koçla paylaşır. Umut bu arada babasıyla da tartışır. Ertesi gün takım maçı kaybeder.
    Trt 1 / 20.45
    15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED