AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
BDDK'nın Uzan aşkı

İmar Bankası'ndaki "kayıtdışı hesapları" zamanında tespit edememekle suçlanan BDDK'nın, SPK'nın üç yıl önce İmarbank ve Adabank ile ilgili yaptığı uyarıları da dikkate almadığı belirlendi.

  • HÜSEYİN ÖZAY
    Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'ndaki "kayıtdışı hesapları" zamanında tespit edememekle suçlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), SPK'nın 3 yıl önce İmarbank ve Adabank ile ilgili yaptığı uyarıları da dikkate almadığı ortaya çıktı. SPK'nın ayrıca, hayali bonolara ilişkin, yeni bir metod geliştirdiği, ancak bu metodu, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve BDDK'ya kabul ettiremediği belirlendi.

    Üç yıl önce uyarmış

    Yeni Şafak'ın ele geçirdiği belgelere göre, SPK, BDDK Başkanlığı'na 10 Ekim 2000 tarihinde, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'te tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili iki ayrı yazı gönderdi. SPK Denetleme Dairesi tarafından gönderilen yazıda, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in, İmarbank ve Adabank ile ilişkileri hakkında bilgi verilerek, BDDK'dan gerekli önlemleri alması istendi.

    SPK tarafından BDDK'ya gönderilen iki ayrı yazıda da, ÇEAŞ ve Kepez'in kaynaklarının İmar ve Adabank Off-Shore'de düşük faizle değerlendirdiği, İmar ve Adabank'tan, ÇEAŞ ve Kepez'e, piyasa değerinin çok üzerinde faizle kredi kullandırıldığı kaydedildi. SPK'nın uyarı yazısında, bu yöntemlerle ÇEAŞ ve KEPEZ yatırımcısının, zarara uğratıldığı vurgulanarak, konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunulması gerektiği kaydedildi.

    SPK'nın yazısında, Cem Uzan, Atilla Pamukçu, Seyfettin Kaya, Fikri Akyüz, Metin Öner, Tacettin Pak ve Sedat Hayran hakkında kovuşturma yapılması için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğine ilişkin bilgi de yer aldı.

    "Hayali bonoya" çözüm önerisi de kabul edilmedi

    İmarbank ve Adabank konusunda BDDK'yı 2000 yılında uyaran SPK'nın, hayali bonoyla ilgili de 2002 yılında çözüm önerisi getirdiği ortaya çıktı. SPK, Mayıs 2002 tarihinde devletin ilgili kurumlarını "hayali bono" riskine karşı uyardı.

    SPK devlet menkul kıymetlerini izlemekte sistemin yetersiz kaldığı tespitiyle Merkez Bankası, Hazine, Takasbank ile bir toplantı yaparak hayali bonoya karşı sistemin yetersizliklerini anlattı ve bir çözüm önerisinde bulundu.

    SPK'nın getirdiği öneride, hisse senetlerinde uygulanan "müşteri ismine saklama sistemi" ile senetlerin müşteri hesabına geçip geçmediğinin müşteri bazında takip edilebildiği hatırlatılarak, kamu menkul kıymetlerinin de Takasbank nezdinde müşteri bazında kayden saklanması istendi.

    Merkez Bankası, sözkonusu öneriye, sistemin piyasaya ek bir yük getireceği, bazı müşterilerin kendilerine ait menkul kıymetin bilinmesini istemeyeceği gerekçesiyle karşı çıktı. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri da böyle bir sistemin Hazine'nin borçlanma maliyetini artacağını öne sürerken, BDDK ise, görüş dahi bildirmedi. Böylece, İmarbank'taki açığa bono satışlarının önlenmesine yönelik bir sistem kurulamamış oldu.

    Yatırımcıları bilgilendirin

    SPK'nın BDDK'ya yazdığı yazının en dikkat çekici noktası ise şirketin durumuyla ilgili şirketin diğer ortaklarının ve yatırımcıların konuyla ilgili bilgilendirilmesini istemesiydi. SPK, Grup şirketlerinde iyi gitmeyen durumun ilgili kamuoyuna duyurulmasını ve böylece bireysel yatırımcı ile bu şirketlerle ilgili borsada kağıt alan yatırımcıların bilgi sahibi olması gerektiğini belirtti. BDDK'nın, SPK tarafından İmar ve Adabank ile ilgili kendisine yapılan uyarı yazısına, cevap bile vermediği bildirildi.


    İmar'daki soygunun dünyada bir eşi yok
    İmar Bankası'ndaki yolsuzluğun dünyada eşi benzeri olmadığını belirten Devlet Bakanı Şener, 5 kişilik özel bir ekibin mevduat hesaplarını inceleyeceğini kaydetti.

    Mal kaçırma oyununa devam
    Gazetelerinin künyesini, fabrikalarının da isimlerini değiştiren Uzanlar, Telsim'in yönetiminden de çekildi.

    Köşk'ten İhale Yasası'na onay
    İhale Kanunu'nu değiştiren yasa ve Telekom ve Milli Piyango'nun özelleştirilmesine ilişkin yasa Köşk tarafından onaylandı.

    Borsa, faiz ve döviz gözünü Sezer'e dikti
    2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından 25 milyar dolar gelir beklenirken, piyasalar Cumhurbaşkanı Sezer'den gelecek haberi bekliyor.

    Emekli de çalışana yapılacak zammı istiyor
    Memurların toplu görüşmelere başlaması öncesinde emekliler de taleplerini açıkladı. Emekliler memur zammının aynı derecedeki emeklilere de aynen yansıtılmasını istiyor.

    Fındıkta üreticiye destek verilsin
    Cüneyd Zapsu, devletin ürünlerin fiyatıyla oynamak yerine üreticiye destek vermesi gerektiğini söyledi.

    'Yeşil Kart'lıya hastane müjdesi

    'Kredi için ABD'ye heyet gidecek'



  • 15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED