AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Bazı yiyecekler ve içecekler migreni tetikler

Belki hayatı tehdit etmeyen ancak yaşam kalitesini düşüren migren rahatsızlığı konusunun uzmanlarından aldığım bilgiye göre önce beyinde başlıyor. Ve bunu takip eden dakikalarda beynin dışındaki damarlarda gelişiyor. Ağrının nedeni bir tür geçici iltihaplanma ve şişmeden kaynaklanıyor. Başın bir yarısını tutan ve ataklar halinde gelen şiddetli baş ağrısı zonklama hissi ile ensede, şakaklarda ve gözde hissedilebilir. Migren hormonal olarak aktif kadınlarda erkeklere oranla 2-3 kat daha fazla görülebilir. Kadınlık hormonunun (ostrojen) kandaki miktarındaki değişikliği migren atakları için uygun bir zemin oluşturuyor. Bu nedenle ostorjen hormonunun kandaki miktarının düştüğü adet döneminde migren atakları daha sık görülür. Ostrojen hormonunun en aza indiği menapoz döneminde ise en aza iner veya kaybolur. Hamilelik döneminde ise hormon düzeyinde değişiklik yaşanmadığı için baş ağrıları pek görülmez. Konunun uzmanlarının vurguladığı gibi hayatı ve hayat kalitesini direkt olarak etkileyen beslenme şeklimiz migren ağrılarında da etkili. İşte migren ağrıları sırasında yememeniz gereken besinler. -Açlık ve diyet. -Çikolata, süt ve turunçgiller. -Domates, patates, peynir, tereyağ, krema. -Çay, sigara. -Aşırı kafein. -Kola, asitli meyve suları. -Alkolün her türü. Ve tabiiki dikkat etmeniz gereken etkenler. -Doğum kontrol hapları. -Sıcak, soğuk -Aşırı ışık. -Gürültü. -Klimalar. -Çeşitli kokular. -Stres. Herkese sağlık dolu günler dileği ile.

Kakaolu Parfe

6-8 kişilik-Malzeme: 2 paket krem şanti, 1 su bardağı süt, 3 adet yumurta, 4 çorba kaşığı şeker, 2 çorba kaşığı kakao, 2 paket kakaolu bisküvi, 1 çay bardağı iri dövülmüş fındık, 1 portokal kabuğu rendesi (arzuya göre), 2 paket vanilye Sos için: Yarım çay bardağı süt, 4 çorba kaşığı şeker, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı kakao Üzerine: Bir miktar sütsüz çikolota

Yapılışı: Parfemizin kremasını için, iki paket krem şantiyi, bir su bardağı süt ile çırparak koyulaşmasını bekleyelim. Ayrı bir kapta yumurtaları, şeker ve kakoyla birlikte çırpalım. Daha sonra krem şantiyi bu karışıma ekleyerek mikser yardımı ile tekrar çırpalım. Bisküvileri elimizle kırarak bu karışıma ekleyelim. Son olarak iri dövülmüş fındıkları, arzuya göre portokal kabuğu rendesini ve iki paket vanilyayı ekleyelim. Yuvarlak çukur bir kasenin içine jelatin, alüminyum folyo veya buzdolabı poşeti sererek, bunun içine bisküvili karışımı dökelim. Naylonun dışa sarkan kenarlarını parfenin üzerine çevirip kapatalım. İyice donması için buzlukta birkaç saat bekletelim. Parfenin sosu için bir yumurtayı, şeker, kakao ve sütü iyice çırpalım. Parfeyi buzdolabından çıkardıktan sonra üzerine hazırladığımız bu sosu dökelim.

Not: İstersek üzerine sütsüz çikolata rendesi serperek veya krem şantiyle süsleyip servis yapalım.


15 Ağustos 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED