AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Truva hâlâ kara kutu

Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Korfmann'ın başkanlığında yapılan kazı çalışmaları ile kara kutusu ortaya çıkarılan antik kent Troia, yılda ortalama 400 bin turisti ağırlıyor.

Antik tarihin en ünlü savaşlarından biri olan "atlı savaşa" sahne olan Truva, 1871'de Schliemann'nın vurduğu ilk kazma ile başlayan kazı çalışmaları sonucu gün ışığına çıkarılıyor. 1938-1988 yılları arasında çalışmaların durduğu bölgede Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Korfmann'ın girişimleriyle tüm hızıyla süren ikinci dönem kazılarında, adı Truva olarak da bilinen ve MÖ. 2000 ile 1000 yılları arasında varlığını sürdüren Troia'nın geçmişte oynadığı rol kayıtlara geçiyor.

Geçtiğimiz haftasonu Siemens'in sponsorluğunda iki günlük bir gezi kapsamında misafiri olduğumuz Korfmann, büyük bir titizlikle sürdürülen çalışmalar ve yeni bulgular hakkında önemli bilgiler aktardı.

M.Ö. 1600'lerde beyin ameliyatı

Yapılan kazılar sonucunda belki de tarihte gerçekleştirilen ilk ameliyatın burada yapıldığı ve MÖ. 1600'lü yıllarda erkek bir hastaya yapılan beyin ameliyatı sonucu hastanın kaybedildiği bunlardan biri. Korfman'ın başkanlığında yaklaşık 50 kişilik bir kazı ekibi ile çalışmaların sürdüğü kazı alanı, enine ve boyuna 10. km. uzunluğunda. 300'ün üzerinde tür bitkinin bulunduğu ve 'Homeros'un Bahçesi' adı verilen Troia'nın bir müzesinin olmaması önemli bir sorun. Kazı ekibi, yetkililerin kapısını çalmaktan artık sıkılmışlar. Bir müzesi olmadığı için bulguların ülkenin dört dağıldığını ifade eden Korfmann, arkeolojik müzenin kurulması için Kültür ve Turizm Bakınlığı yetkililerinin harekete geçmesini istiyor.

Her yıl ortalama 400 bin turistin 1 trilyonu bulan ziyaret ücretinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na aktarılması, paranın kazı çalışmalarına dönmemesi kazı heyetinin şikayet ettiği konuların başında geliyor.

DaimlerChryler'in ana sponsorluğunda süren kazılara Almanların ilgisi tartışılmaz seviyede. Tübingen Üniversitesi'nde bir merkezin bulunmasının yanısıra, halkın ilgisi de dikkat çekici. 2001'de Troia bulgularının Bonn'da ziyarete açıldığı sergiyi 850 bin kişinin gezmesi bunun en açık göstergesi.

Troyalıların öcünü Fatih mi aldı?

Troia uygarlığı, Avrupa yazılı edeyatının başlanıcı olarak görülen Homeros-İlyada-Odysseia'nın etkisiyle Avrupa'nın kültürel ve düşünsel sürecinde hep merkezde yer almış. Troia için atfedilen ilginç iddialardan biri de Fatih Sultan Mehmet'in 1462 yılında İlios'u ziyareti esnasında "İstanbul'un fethiyle Troyalıların öcü alınmıştır" dediği..

Adalar sorunu yeni değil..

Yunanistan'la Türkiye arasında uzun yıllar soruna neden olan, hâlen de bir çözüme ulaştırılamayan 12 adalar sorununun bir benzerinin bundan 3300 yıl önce yaşandığı, yapılan kazılarda elde edilen bilgilerden biri. Adı Wilusa olarak da bilinen Troia önündeki adalar konusunda Achijawa ülkesi sürtüşme yaşayan dönemin güçlü medeniyeti Hattuşa kralı, yazdığı bir mektupta "Bu adalar bana aittir" ifadesini kullanırken, Ege'nin batı yakasında hüküm süren Achijawa kralından "Hayır, bu adalar bana aittir" cevabını almış.

  • ÖMER ÇAKKAL – ÇANAKKALE

  •  
    Seyirci komedi seviyor
    Son dönem çekilen yerli komedi filmleri, gişede yabancı filmleri geride bıraktı.
    ORHAN PAMUK WALL STREET JOURNAL'DA
    Müzik kardeşliği
    Anadolu'da yaşayan birbirinden farklı onlarca kültürü aynı potada eriterek ortaya müzik kardeşliğini çıkaran Kardeş Türküler, Açık Hava'da hayranlarıyla buluştu. Kardeş Türküler'e eşlik eden ekibiyle birlikte eşlik eden Djivan Gasparyan ise kendi eserleri olan 'Günaha son çağrı' ve 'Gladyatör' filmle-rinin müziklerini açık havayı dolduran müzikseverler için seslendirdi. Surp Haç Ermeni Lisesi'nin 50. kuruluş yıldönümü etkinlikleri sebebiyle düzenlenen konserde Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyesi danslarıyla müziklere eşlik ettiler.
    Ümraniye Tantavi'de
    Türkiye'yi oluşturan mozayiğin küçük ölçekli birlikteliğinin simgesi Ümraniye, Ümraniye Belediyesi'nce 10. kez düzenlenen Tantavi Kültür Sanat Etkinlikleri'nde hem ortak kültürün hem de yöresel kültürün tadını çıkardı. Çocuklar için ayrı programların tertiplendiği etkinlik kapsamında, yetişkinlere ücretsiz konserlerin yanısıra açık hava film gösterimleri de sunuldu. Sivaslılar, Erzurumlular, Karadenizliler ve Kayserililer hemşehri geceleriyle bir araya gelirken, aralarında Hasan Cihat Örter, Hasan Nail Canat, Recep Demirkaynak ve Orhan Hakalmaz'ın da bulunduğu sanatçılar Ümraniyelilerle buluştu.
    Barış'a bir ödül daha
    İzmit Şehir Tiyatrosu'nun 'Barış' adlı oyunu, Makedonya'daki Stobi Uluslararası Antik Oyunlar Festivali'nde 'en iyi oyun' ödülünü aldı. Makedonya'nın Veles Kenti yakınlarındaki antik açık hava tiyatrosunda düzenlenen uluslararası festivalde, Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in, Ariftofanes'ten uyarladığı 'Barış' oyunu, jüri tarafından en başarılı oyun olarak değerlendirildi. Festivale, yerli Makedonya'nın yanı sıra Türkiye, Hırvatistan, Ermenistan, Sırbistan ve Karadağ'dan gruplar katıldı.
    15 Ağustos 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED