AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
ABD'yi elektrik çarptı

Amerika'nın kuzeyinde ve Kanada'nın bazı şehirlerinde meydana gelen elektrik kesintisi, 11 Eylül'ü yeniden hatırlattı. Panik yaşayan milyonlarca insan sokağa çıktı.

ABD ve Kanada'nın büyük kentleri New York, Detroit, Toronto, Cleveland, New Jersey, Connecticut'ta ve Ottowa'da meydana gelen elektrik kesintisi yeni bir terör saldırısı korkusuna neden oldu. Elektrik kesintisinin yaşandığı şehirlerde hayat dururken, 11 Eylül saldırısının yaşandığı New York başta olmak üzere, birçok şehirde milyonlarca Amerika'lı sokaklara döküldü. Elektrik çöküntüsünün kapsadığı alan, ABD'deki New York, Cleveland, Detroit'ten, Kanada'nın güneydoğu bölgelerine kadar uzanıyor.

HAYAT FELÇ OLDU

ABD ve Kanada'da elektrik şebekelerindeki çökme sonucunda binlerce kişi sokaklara döküldü. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, New York ve Manhattan'da milyonlarca insan evlerini terk ederken, Kanada'da Toronto ve Ontario'da da insanların ofislerinden dışarıya çıktıkları gözlendi. Cep telefonu şebekelerinin aşırı yoğunluktan tıkanması nedeniyle, New York'ta insanlar telefon kulübeleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

UÇUŞLAR DURDURULDU

Çöküntüden John F. Kennedy ve La Guardia havalimanları da etkilendi. Elektrik şebekesindeki çökme üzerine, New York'ta üç havaalanı ile Cleveland, Toronto, Ottawa ve diğer bazı kentlerdeki havaalanlarına sefere hazırlanan uçaklar bekletildi. New York ve çevresinde tüm toplu taşım araçlarının felç olduğu, otobüslerin, trenlerin ve metronun da çalışmadığı kaydedildi.

DOLAR SARSILDI

Elektrik şebekesinin çökmesini takip eden dakikalarda euro'nun değeri 1,1245 dolardan 1,1300 dolara yükseldi. Ancak yetkililerin, çöküntünün terörist bir saldırıdan kaynaklanmadığı yönündeki açıklamaları üzerine euro, 1,1270 dolara kadar geriledi. New York liman yetkilileri de limandaki tüm operasyonların çökmeden olumsuz etkilendiğini açıkladılar.

'TERÖR DEĞİL' YILDIRIM

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, elektrik şebekesindeki çöküntünün, doğal bir olay olduğunu tahmin ettiklerini ve olayın bir terör eylemi olduğuna dair, elerinde bir kanıt bulunmadığını bildirdi. Bloomberg, "Bunun herhangi bir terör eylemi olmadığından yüzde yüz emin olduğunu'' söyledi. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ve FBI'ın da, terörizm bağlantısına ilişkin bir kanıt olmadığına karar verdiği kaydedildi.

ABD Federal Enerji Düzenleme Komisyonu ise, şebekelerindeki çöküntünün nedeninin, bir terör saldırısı olmadığından emin olduklarını bildirdi. Sözcü Bryan Lee, çöküntüye, Manhattan elektrik santralindeki arızanın neden olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, Kanada Başbakanı Jean Chretian yaptığı açıklamada, elektrik kesintisinin yıldırım düşmesinden kaynaklandığını bildirdi.

1977'de New York'ta 9 milyon kişi 25 saat elektriksiz kalmıştı

New York'ta 1977 yılındaki elektrik kesintisi nedeniyle, 9 milyon kişi 25 saat elektriksiz kalmıştı. ABD'nin batı kesiminde 1996'da 9 eyalette, aşırı sıcaklar nedeniyle elektrik şebekelerinde meydana gelen aşırı yüklenme nedeniyle meydana gelen elektrik kesintisi de 4 milyon kişiyi etkilemişti.



15 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED