AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Arafat kız kardeşinin cenazesine katılamadı

İsrail'in seyahat yasağı getirdiği Filisin lideri Yaser Arafat, dün ölen kız kardeşi Yüsra El Kudva'nın cenaze törenine katılamadı. El Kudva'nın Filistin bayrağına sarılmış cenazesi, Gazze şehri yakınlarındaki mezarlıkta yaklaşık bin kişinin katıldığı sade ve sessiz törenle toprağa verildi. Arafat, açıklamasında, kız kardeşinin hayatını Filistin halkına adadığını belirtti. Filistin liderinin taziyeleri Ramallah'taki bürosunda kabul edeceği bildiriliyor. El Kudva'nın kocası Cerir, Arafat'ın eğitim konusundaki danışmanlığını, oğlu Nasır ise Filistin'in BM temsilciliğini yapıyor. 77 yaşındaki Yüsra El Kudva, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Filistin Hastanesi'nde yaşama veda etmişti.

Amerikan deniz piyadeleri Liberya'da

Amerikan deniz piyadeleri, Liberya'nın başkenti Monrovia'ya geldi. Görgü tanıkları, ülkede Batı Afrika barış gücüne yardım edecek askerleri taşıyan 9 helikopterin Monrovia havaalanına indiğini, 2 helikopt erin de havada beklediğini bildirdi. Havaalanında Amerikan deniz piyadelerini karşılayan ABD'nin Monrovia Büyükelçisi John Blaney, bunun önemli bir operasyon olduğunu belirterek, ülkesinin Liberya'da insani durumu düzeltmek için çalışmayı sürdüreceğini söyledi. Amerikalı bir güvenlik yetkilisi de 120 deniz piyadesinin havaalanının güvenliğini sağlayacağını, bir keşif ekibinin de Batı Afrika barış gücüyle birlikte kentte isyancıların ele geçirdiği bölgelerde görev yapacağını kaydetti.

Pakistan Hindistan'a barış çağrısı yaptı

Pakistan Başbakanı Zaferullah Han Cemali, bağımsızlık gününde, komşuları Hindistan'a barış çağrısında bulundu. Cemali, bağımsızlık günü töreninde yaptığı konuşmada, atalarının Pakistan ve Hindistan'ı düşmanlık için kurmadığını belirterek, "Hindistan, bölgenin özgür olmasını istiyorsa, Pakistan'la arasındaki temel sorunları çözmesi gerekiyor" dedi. Cemali, dostane ilişkilerin, Keşmir sorununun çözümü kararına bağlı olduğunu kaydetti. Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii'nin "Görev sürem içinde nihai barışa varmak istiyorum" açıklamasından bu yana, iki ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı.

Amerikalılar'a Suudi Arabistan yasağı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'a gitmenin tehlikeli olacağı yönünde kendi yurttaşlarını uyardı. Bakanlık, "güvenilir kaynaklara" dayanarak yayımladığı uyarıda, Suudi Arabistan'da ABD ve Batılı şahıs veya kurumlara karşı saldırı tehlikesinin bulunduğunu kaydetti. İngiliz Havayolları (British Airways), önceki gün Suudi Arabistan'a bütün seferleri askıya almıştı. İngiltere, Suudi Arabistan'daki İngiliz sivil havacılık sektörüne yönelik ciddi saldırı tehdidinin bulunduğunu açıklamış, İngiliz Havayolları da, bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle Suudi Arabistan uçuşlarını askıya aldığını duyurmuştu. Başkent Riyad'da Mayıs'ta yabancıların oturduğu lüks semtteki intihar saldırılarında 35 kişi öldü.

Açe'de 3 ayda 677 gerilla hayatını kaybetti

Endonezya'da hükümet askerlerinin Özgür Açe Hareketi (ÖAH) mensuplarına karşı yürüttüğü operasyonda 3 ayda 677 gerillanın öldürüldüğü bildirildi. Operasyonun yürütüldüğü Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'deki bir askeri sözcü, operasyonun 19 Mayıs'ta başlamasından bu yana 1400 gerillanın da yakalandığını söyledi. Sözcü, operasyonda 43 askerle, 12 milisin öldüğünü de belirtti. Endonezya'da 40 binden fazla asker Mayıs ayında Açe'de geniş çaplı operasyon başlatmıştı. ÖAH, 1976'dan bu yana bölgenin bağımsızlığı için hükümet güçlerine karşı savaşıyor. O tarihten beri çatışmalarda 12 binden fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.

El Cezire Saddam'ın mektubunu yayınladı

Katar'dan yayın yapan uydu televizyonu El Cezire, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in olduğunu belirttiği el yazısı bir mektubu yayınladı. Mektupta Saddam'ın Şiiler'i, "Amerikan-İngiliz işgalcilerine" karşı cihada çağırdığı ve "yabancı güçlere karşı cihad ilan etmeleri halinde, tüm Irak halkının bu amaç etrafında birleşeceğini" yazdığı belirtildi. Saddam Hüseyin'e atfedilen mektupta, devrik Irak liderinin, Irak'taki en yüksek Şii otoritelerden biri kabul edilen Ayetullah Ali El Sistani'nin benimsediği tavrı övgüyle karşıladığını ifade ettiği belirtildi. El Sistani, Haziran sonunda bir fetva yayınlayarak, işgal güçlerince atanan bir meclis tarafından yeni anayasanın okunmasına karşı çıkmış ve bundan önce genel seçimlerin düzenlenmesi gerektiğini söylemişti. El Cezire, Saddam Hüseyin'in, mektubunda, bir gazetecinin Irak'ta kurulan Geçici Hükümet Konseyi'ne başkanlık eden İbrahim El Caferi'nin açıklamalarıyla ilgili sorularına cevap verdiğini de kaydetti.

Güvenlik planı işgal güçlerine sunuldu

Irak Geçici Hükümet Konseyi, başkent Bağdat ve diğer büyük kentlerde güvenlik ve düzenin sağlanması ile ilgili olarak işgal güçlerine bir plan sundu. Konsey üyelerinden Muaffak el Rubai, "Bağdat ve diğer kentlerdeki düzenin sağlanması yönündeki bu plan, Amerikan Merkez Karargahı (Centcom) Komutanı John Abizaid'e sunuldu" dedi. El Rubai, planın, "önümüzdeki aylarda güvenliği sağlama görevinin aşamalı olarak geçici hükümet konseyine aktarılması"nı öngördüğünü, bu çerçevede, konseyin toplam 65 bin polis ve güvenlik gücünün oluşturulması ve her biri 850 kişiden oluşacak, toplam 8 ayrı birimden meydana gelecek bir sivil savunma gücü kurulmasını önerdiğini açıkladı. El Rubai, planda ayrıca, Irak'ın kuzey, orta ve güney kesimlerinde birer polis akademisi kurulması ve Irak'ta düzeni sağlamakla görevli kişilerin eğitilmesi için 8000 yabancı eğitimcinin ülkeye çağrılmasının da önerildiğini kaydetti.

"Petrol oğlumdan değerli değil"

Irak'a savaş için gönderilen Amerikan askerlerinin babaları bir basın toplantısı düzenledi. "Onları Bize Geri Verin" başlığıyla düzenlenen basın toplantısında, ölen ve hala görevde olan askerlerin babaları ve toplantıda hazır bulunan asker avukatları işgalin bir an önce bitmesini ve askerlerin geri gönderilmesini istedi. Oğlu Irak'ta ölen ilk Amerikan askerlerinden olan Fernando Suarez del Solar, "Bana oğlumu kim geri verecek?" diyerek ABD donanmasına ateş püskürdü. Oğlu hâlâ görevde olan baba Larry Syverson ise "Bu iş artık bitsin. Ben oğlumu istiyorum" diye cevap verdi. Syverson, üzerinde oğlunun resimleri ve ABD bayrağı bulunan pankartı kaldırdı. Pankarttaki, "Irak'taki petrol oğullarımızın kanından değerli değil" yazısını tekrarlayan baba, hemen çözüme gidilmesini istedi.

İran nükleer santralde 2. aşamaya geçiyor

Amerika ve İsrail'in yoğun baskılara karşın İran, tartışmalı nükleer santralinin inşaasının ikinci aşamasına geçmeyi kararlaştırdı. İran Yüksek Atom Enerjisi Konseyi, Buşehr kentindeki nükleer santralin inşasının ikinci aşamasına geçilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması ve anlaşmaların imzalanması emrini verdi. ABD, İran'ı gizli olarak nükleer silah programı yürütmekle suçluyor ve Buşehr kentindeki nükleer santral inşaatını durdurması için baskı yapıyor. Rusya'nın yardımıyla inşaatı süren santralin 2005'te faaliyete geçmesi planlanıyor. Santralin ikinci aşamasının inşaasının türetim kapasitesi bin megawat olacak.

ABD'den 'iliştirilmiş' gazetecilere yasak

Amerikan ordusu, Irak savaşında geliştirdiği medyayla yeni ilişki tarzı çerçevesinde askerlerle birlikte dolaştırdığı "iliştirilmiş" gazetecilerin bazı operasyonları izlemelerini yasaklıyor. Tikrit'teki 4. Piyade Tümeni sözcüsü Binbaşı Josslyn Aberle, gazeteci, foto muhabir ve kameramanların bazı operasyonlarda askerlere eşlik etmesinin yasaklanması kararının, Bağdat'taki Koalisyon Ortak Görev Gücü tarafından alındığını söyledi. Amerikan ordusunun gazetecilerin "iliştirilmiş" olmasına izin vermeyi sürdüreceğini, ancak bunun sınırlandırılacağını belirten Aberle, yasaklama emrinin bir açıklama olmadan bugün yayımlandığını söyledi. Koalisyon Ortak Görev Gücü sözcüsü Binbaşı William Thurmond ise, kimi görevlerde gazetecilerin askerlere eşlik etmesine izin verilemeyeceğini kaydetti.

Avustralya: Pazar günü Cakarta'da saldırı olacak

Avustralya, Endonezya'da Pazar günü yeni terör saldırıları olabileceği uyarısında bulundu. Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, 17 Ağustos Pazar günü Endonezya'nın Milli Günü olması münasebetiyle özellikle başkent Cakarta'da saldırı düzenlenmesinden korktuğunu söyledi. Downer, Batılılar'ın kullandığı alışveriş merkezleri ya da otellere saldırılar düzenlenebileceğine ilişkin bilgi sahibi olduklarını belirtti. Avustralya ve ABD, geçen hafta Cakarta'da lüks bir otele düzenlenen bombalı saldırıdan sonra, vatandaşlarından alışveriş merkezleri ve yabancı oteller gibi olası hedeflerden uzak durmalarını istemişlerdi.

Afganistan'da 2 Kızılay görevlisi öldürüldü

Afganistan'ın güneydoğusunda 2 Afganlı Kızılay görevlisi, silahlı kişilerin saldırısında öldü. Afgan Kızılayı Başkanı Karabig İzdiyar, motosikletli silahlı 5 kişinin, Gazni eyaletinde Kızılay konvoyuna ateş açtığını, saldırıda 3 kişinin de yaralandığını belirtti. Kızılay görevlilerinin insani yardım dağıttıkları Paktia'dan başkent Kabil'e dönmekte olduğu kaydedildi.




15 Ağustos 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED