AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Irak işgaline destek verenler kaybediyor

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar gibi İngiltere Başbakanı Tony Blair de hızla oy kaybediyor. İngiliz Guardian gazetesinin yaptırdığı bir ankete göre, Başbakan Tony Blair'in genel başkanlığını yaptığı İşçi Partisi'nin, Irak savaşının ardından başlayan oy kaybı sürüyor. ICM kamuoyu araştırma şirketinin Guardian gazetesi için yaptığı anket, İşçi Partisi'nin bu yılki ortalama oy oranının yüzde 38'e kadar düştüğünü ortaya koydu. Bu oran İşçi Partisi'nin 1993'ten bu yana yaşadığı en büyük düşüşe işaret ediyor. Ankete göre işçi partisinin oy oranı geçen aydan bu yana 3 puan gerileyerek yüzde 38'e düştü. Muhafazakar Parti, oy oranını yüzde 34'e yükseltti.

40 bin kişilik yeni Irak ordusu 3 yılda kurulacak

New York Times gazetesi, işgal yönetiminin, 40 bin askerlik yeni bir Irak ordusunu 3 yıl içinde kuracağını ve bu rakamın Saddam Hüseyin'in silahlı güçlerinin büyüklüğünün onda birine eşit olduğunu yazdı. Gazeteye açıklamada bulunan üst düzey Amerikalı yetkili Walter Slocombe, 12 bin kişilik ilk gücün bir yıl içinde oluşturulacağını söyledi. Bu gücün hava kuvvetleri olmadan faaliyette bulacağını kaydeden Slocombe, askerlerin görevinin ülke sınırları ve kilit önemdeki kuruluşları korumak olacağını vurguladı. Slocombe, yeni ordunun teorik olarak Irak'ı işgalden koruyabileceğini ifade ederek eski ordudaki birçok insanın askeri kariyerlerine devam edemeyeceğini sözlerine ekledi.

Boru hatları için 6 bin kişilik 'petrol polisi'

Irak Petrol Bakanlığı, ülkenin hayati petrol boru hatlarında devriye görevi yapan silahlı muhafızların sayısını 2 misline çıkardı. Üç bin olan muhafız sayısı 6 bine çıkarılacak. Adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir üst seviye yetkili, tedbirin yakında uygulamaya konulacağını belirterek aynı zamanda "Petrol Polisi"ni güçlendirmek için petrol hatlarına yakın yaşayan kabile üyelerinden de muhafızlar kiralanacağını bildirdi. Son 2 hafta içinde Irak petrol boru hatlarında 3 patlama meydana gelmiş ve petrol endüstrisi yetkilileri bunların bir sabotaj olduğunu söylemişlerdi.

Malavi'de yakalanan Türkler serbest

Afrika ülkelerinden Malavi'de, El Kaide üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 2 Türk vatandaşı serbest bırakıldı. Malavi Ulusal İstihbarat Bürosu ve ABD'li güvenlik yetkililerinin ortak operasyonuyla Türk vatandaşları Arif Ulusam ve İbrahim İtabacı, evlerinde polis tarafından gözaltına alınmıştı. İki Türk vatandaşının, El Kaide ile herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığı ortaya çıktı. 2 Türk vatandaşı, başkent Lilongwe'de sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Malavi'de operasyonda, ikisi Kenya, biri ise Suudi Arabistan vatandaşı toplam 5 kişi yakalanmıştı. Zanlıların avukatı Sabir Latif, zanlıların CIA tarafından Guantanamo'ya götürülerek sorgulanmasının planlandığını söylemişti. Resmi kaynaklarsa Latif'in iddiaları hakkında açıklama yapmadılar. İstihbarat yetkilileri, zanlıların El Kaide'nin Afrika ve diğer yerlerde yaptığı operasyonlar için maddi destek sağladığını belirtiyorlar.

Libya'da binlerce kaçak harekete hazır bekliyor

Libya'da binlerce kaçağın harekete hazır beklediği belirtilerek, bu ülkeyle bir anlaşma sağlanamaması halinde kaçak akınının yaz boyunca süreceği bildirildi. Söz konusu uyarı, İtalya'da orduya bağlı mali polis tarafından yapıldı. Uyarıda, kaçakların çıkış noktası olarak Libya gösterildi. İtalya'ya 2003 yılı başından 22 Haziran tarihine kadar 7 bin 752 kaçak geldiğini, bu sayının yaz sonuna kadar artacağını belirten yetkililer, kaçakların çoğunun Sudan, Liberya, Gana, Nijerya ve Moritanya vatandaşı olduğunu kaydetti. Çölü geçerek Libya sahillerine ulaşan insanların, İtalya'ya gelebilmek için kişi başına 2 ila 7 bin Euro arasında bir bedel ödediği bildirildi.

Şilili kadından Pinochet'ye tokat

Şili'de bir kadın, ülkenin kuzeyinde tatilini geçirmekte olan eski diktatör Augusto Pinochet'ye tokat atmaya çalıştı. Görgü tanıkları, Iquique kentinde kendini Pinoche'nin bir hayranıymış gibi tanıtarak 87 yaşındaki eski diktatörün yanına yaklaşan kadının, Pinochet'ye tokat atma girişiminde bulunduğunu, ancak Pinochet'nin koruma görevlilerince engellendiğini belirttiler. Polis görevlilerinin olay yerinden uzaklaştırdıkları kadının, 1973 yılında kardeşinin öldürülmesini emretmekle suçladığı Pinochet'ye "Katil" diye bağırdığı ve küfürler savurduğu kaydedildi.

Blair'den Kraliçe'ye 'komedi teröristi' özrü

İngiltere Başbakanı Tony Blair, kadın elbiseleri içinde Usame bin Ladin kılığına girmiş bir kişinin sıkı güvenlik önlemlerini aşarak Prens William'ın 21. doğum günü partisine girmesi nedeniyle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'ten özür diledi. Kendisini "Komedi Teröristi" olarak tanımlayan 36 yaşında profesyonel komedyen Aaron Barschak, 50 polisi geçerek teşekkür konuşması yapan Prens'e ulaşmıştı. n LONDRA

Hindistan'da tren kazası: 51 kişi öldü

Hindistan'da bir yolcu treninin raydan çıkarak tünel girişine çarptığı kazada ölü sayısının 51'e yükseldiği bildirildi. Demiryolu yetkilileri, arama ve kurtarma görevlilerinin enkazda yeni cesetler bulduğunu söyledi. Kazada, 15'i ağır 25 kişinin de yaralandığı bildirilmişti. Yolcu treninin 4 vagonu, ülkenin batısında, Bombay'a 500 kilometre uzaklıktaki Vaibhyavadi köyü yakınlarında raydan çıkarak, tünel girişine çarpmıştı. Trenin, muson yağmurlarının yol açtığı toprak kaymasın sonucu raydan çıktığı bildirildi.

AB, 'Yol Haritası'nın uygulamasına katılmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, AB'nin Ortadoğu'da barışı öngören "Yol Haritası"nın uygulanmasına katılması gerektiğini söyledi. Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüştükten sonra basın toplantısı yapan Fischer, "Avrupa, 'Yol Haritası'nın uygulanması ve denetlenmesinde rol oynamalı" dedi. Fischer, "Yol Haritası"nı hazırlayan Dörtlerin (AB, ABD, BM ve Rusya) çabalarını Araplar'ın çabalarıyla birleştirmesini istedi Fischer, Ortadoğu barışı için şiddetin sona ermesi gerektiğini de belirtti.



25 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED