AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

2 bin 485 hortum davası

Fona devredilen batık bankalara çoğu off-shore olmak üzere, toplam 2 bin 485 alacak davası açıldı. Batık bankaların toplam 505 yöneticisi, mahkemelerde hesap verirken, devletin uğradığı zarar ise 24.6 milyar dolar

Bankalarını hortumlatan yüzlerce banka yöneticisi hakkında açılan davalar devam ederken, şu anda tutuklu hiçbir sanığın bulunmadığı öğrenildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderilen raporda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen 20 batık bankadan 12'sinin toplam 505 yöneticisi hakkında yargılamanın devam ettiği bildirildi. Raporda, batık bankalar aleyhine açılan 759 davadan yaklaşık 200'ünün karara çıktığı belirtildi. Rapora göre, bankalar hakkında açılan davalar, "hukuk, ceza, tazminat, şahsi iflas, şahsi sorumluluk, iptal, itiraz ve kamu davası" niteliğinde. Bunlardan çok az bir kısmı, şu anda karara bağlanmış durumda. Büyük çoğunluğu karar aşamasında bulunuyor.

Batık bankaların fona devredildiği 2001 yılından bu yana çoğu "off-shore" olmak üzere, toplam 2 bin 485 de alacak davası açıldı. Fondaki bankalardan en çok Etibank'ın yöneticileri hakkında dava bulunuyor. Etibank'ın 166, Bank Kapital'in 100, Egebank'ın 60, Sümerbank'ın 42, Esbank'ın 23, Bayındırbank'ın 23, EGS Bank'ın 23, İktisat Bankası 21, Yurtbank'ın 18, Yaşarbank'ın 13, Kentbank'ın 9 ve Toprakbank'ın da 7 yöneticisi, şu anda mahkemelerde yargılanıyor. BDDK'nın raporuna göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsilinin Usulü Hakkında Kanun dışında takip edilen alacaklarla ilgili 778, 6183 sayılı kanunla ilgili de 73 dava bulunuyor mahkemelerde. Bu davalardan şimdiye kadar 257'si sonuçlandı.

Raporda, TMSF aleyhine açılan davaların niteliği şöyle sıralandı: "Off-shore, alacak, hisse senedi, menfi tespit, sigorta, ödeme ve icra emri, işlem iptal, itiraz iptal, uyarlama, geçici 3. madde, istihkak, prim, gayri menkul değer tespiti, ortaklığın giderilmesi, sicil kaydının terkini, itirazın kaldırılması, ihbar ve Danıştay İdare Mahkemesi'ndeki davalar."

Devlete maliyeti 24.6 milyar $

Rapora göre, halen TMSF bünyesinde bulunan batık bankalar şunlar: "Bank Ekspres, İnterbank, Esbank, Tütüncüler Bankası, Yaşarbank, Egebank, Sümerbank, Yurtbank, Bankkapital, Etibank, Demirbank, Ulusalbank, İktisat Bankası, Bayındırbank, Kentbank, EGS Bank, Sitebank, Toprakbank ve Pamukbank.

Raporda, batık bankalarla 37 bin 889 personelin devralındığı belirtilirken, "Banka satışları ile 7 bin 872, satılan şubeler ile 2 bin 465 olmak üzere, toplam 10 bin 337 personelin istihdamı korunarak yeni bankalarda çalışmaları sağlanmıştır" denildi. Raporda, görev zararları hariç olmak üzere kamu bankaları için 2.9 milyar dolar, TMSFye devredilen bankalarda için ise 21.7 milyar dolar olmak üzere, toplmam 24.6 milyar dolarlık (GSYİH'ya oranı yüzde 16.7) bir yeniden yapılandırma maliyeti ortaya çıkarıldı.

Ali Avni Balkaner'e dolandırıcılıktan dava

Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner ile Balkaner Plaza'daki silahlı saldırıda ölen sekreter Birgül Özmen'in de aralarında bulunduğu 20 sanık hakkında "dolandırıcılık'' suçlamasıyla dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, Ali Avni Balkaner, Murat Yanık, Engin Aras, Bayram Eser, Süleyman Ekiz, Cansel Nezire Erdoğan, Tülin Türkgüngör, Ömer Yüksel, Metin Aytaç, Nejat Köknarer, Ahmet Erdal Eke, Kamuran Altıner, Mehmet Seyfullah Arıkan, Mustafa Nihat Yurdalök, Özcan Kaşlıoğlu, Ahmet Uğur Balkaner, Cantürk Dedeoğlu, Ali Bülent Okandar, Haluk Onaran, Muzaffer Hakan Balkaner ile Birgül Özmen hakkında 3 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA

  •  
    ÇEAŞ'TA GÖZLER 'SIR KASA'YA ÇEVRİLDİ
    Uzan Grubu, içinde usulsüz işlemleri içeren belgelerin bulunduğu ileri sürülen ÇEAŞ'taki 'sır kasa'nın şifresini bakanlık görevlilerine bildirmezse çelik kasa uzmanlarca açılacak.
    Ansen'e 28 alacak davası
    Usulsüz kredilerle Halkbank'ı zarara uğrattığı iddiasıyla Yenal Ansen hakkında 28 alacak davası açıldı.
    Öğrencilerin hayali yurtdışında eğitim
    "A-Kare Uluslararası Eğitim Fuarı"nın ziyaretçi akınına uğraması, gençlerin eğitim için yurdışını tercih etme isteklerini bir kez daha ortaya koydu. Öğrenciler, yurtdışında eğitim görmeleri halinde daha kolay iş bulacaklarına inanıyorlar.
    'Bilirkişi odaları' yolda
    Adalet ve İçişleri mevzuatında da önemli değişiklikler getiren Ulusal Program, 'Türkiye Hakem ve Bilirkişi Odaları'nın kurulmasını öngörüyor. Bu değişiklikler AB'ye girişte oldukça önemli.
    Denizli kimliğine dönüyor
    Horozları ile ünlü Denizli, yeni Valisi Recep Yazıcıoğlu ile turistik ve ekonomik kimliğini yeniden kazanmaya çalışıyor.
    Çok yönlü ihmal
    85 insanın canına malolan Çeltiksuyu YİBO'nun enkazı altından birden fazla sorumlu çıktı. Bilirkişi raporları, müteahhit kadar, görevini ihmal eden yetkililerin de sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.
    Köyümüze 'geri dönemiyoruz'
    Beytüşşebap girişinde Kızılay'ın sağladığı çadırlarda yaşayan 300'ü çocuk 775 köylü köylerine geri dönemiyor. Bölgede incelemede bulunan İHD heyeti, 'geri dönüş' için Başbakan'a da bir mektup yazdı.
    Çelik: Edebiyat liseleri açılacak
    Dini temsilciler terörü lanetledi
    Malzemeden çalmışlar
    Kısa kısa...
    25 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED