AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

AK Partililer sünnet düğününde buluştu

AK Parti Grup Başkan Vekili Haluk İpek'in oğulları Furkan Batuhan ve Aytuğ Yasin İpek'in sünnet töreni AK Partililer'i bir araya getirdi. Söğütözü Saklı Bahçe'de önceki gece gerçekleştirilen sünnet törenine TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ve AK Partili milletvekilleri katıldı. Sünnet töreninde çocukların ilgi odağı olan Başbakan Erdoğan, sünnet çocuklarını da öperek, dolar hediye etti. Meclisspor oyuncuları da küçük bir sandığın içerisine 11 altın koyarak, İpek'in oğullarına hediye etti.


Kılınç Paşa veda turunda

Ağustos ayında gerçekleşecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk kez başkanlık edeceği Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısının ardından emekli olacak olan komutanlar, şimdiden veda ziyaretlerine başladılar. Emekli olmasına kesin gözle bakılan MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'a ayrı ayrı veda ziyaretlerinde bulundu. Yargıtay Başkanı Özkaya, Kılınç'ın kendisine veda ziyaretinde bulunduğunu ifade etti. Kılınç'ın, Özkaya ve Ok arasında, ağırlıklı olarak "MGK'nın sivilleştirilmesi, AB uyum yasaları ve yargının sorunları" ile ilgili konuların gündeme geldiği öğrenildi. Kılınç'ın veda ziyaretlerini sürdürdüğü öğrenildi.

  • EVİN GÖKTAŞ


    Schiele tablosu 30 trilyona satıldı Avusturyalı ressam Egon Schiele'nin bir tablosu, açık artırmada 12 milyon 660 bin sterline (yaklaşık 30 trilyon TL) satıldı. Londra'daki Sotheby's müzayede salonunda yapılan açık artırmada, dışavurumcu ressamın 1916 yılında yaptığı 'Krumau'dan Görünüm' adlı tabloya 12 milyon 660 bin sterlin ödendi. Schiele, 1916'da resmi yaptıktan iki yıl sonra 28 yaşında gripten ölmüştü. Tabloyu, sanatçıdan yahudi bir fabrikatör dostu almış, 1938'de tablo Naziler tarafından çalınmıştı.

    Üniversiteliler 50-150 milyonla geçiniyor

    Gazi Üniversitesi'nce Dr. Erdinç Yazıcı'nın başkanlığında 58 üniversiteden 37 bin 658 öğrenci arasında yapılan, "Üniversite Gençliğinin Sosyo Kültürel Profili Araştırması" ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Ülkemizde öğrencilerin yaklaşık yarısının ayda sadece 50-150 milyon arasında, yüzde 8.8'inin ise 50 milyonun da altında harcama yapması dikkat çekti. Bu ayki Eğitimbilim Dergisi'nde yer alan araştırmanın sonuçlardan bazıları şöyle: Üniversite öğrencilerine göre Türkiye'de çözülmesi gereken en önemli sorun, eğitim. Bunu hayat pahalılığı, gelir adaletsizliği ve demokrasi takip ediyor. Öğrencilerin çok büyük bir bölümü üniversitelerde düşüncelerini ifade etme özgürlüğünün olmadığını düşünüyor. Üniversite gençliği daha çok popüler kitapları okumayı severken, popüler eserleri edebi ve felsefi eserler tekip ediyor.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ


    Matematik Olimpiyatı'nda üçüncü olduk

    "7. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları"nda, Türkiye 2 gümüş, 3 bronz madalya alarak 3. oldu. TÜBİTAK tarafından, Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde düzenlenen ve 3 gün süren 7. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları'na, 9 ülke katıldı. Her ülkeden 15,5 yaş altında 6 öğrencinin katıldığı yarışmalar sonunda, Türkiye'den Hale Nur Kocaçeşme ve Sait Tunç gümüş madalya elde etti. İbrahim Çimentepe, Burak Sağlam ve Türkü Çobanoğlu ise bronz madalya kazandı. Takım sıralamasında birinciliği Romanya, ikinciliği Bulgaristan alırken, Türkiye üçüncü oldu.


    Tedavisi için babasını öldürtmek istedi

    Üsküdar'da, bacaklarından özürlü olan bir kadın, tedavisi için para vermediği gerekçesiyle babasını soydurmak ve öldürmeye azmettirmek iddiasıyla tutuklandı. Üsküdar Bulgurlu Mahallesi'nde oturan Merdali Yılmaz (75), 2 gün önce komşuları tarafından elleri ile ayakları bağlı ve başından yaralı olarak bulundu. Hastaneye kaldırılan Yılmaz, taburcu ediltikten sonra öldü. Polis, Merdali Yılmaz'ın bacaklarından özürlü olan kızı Selviye Yılmaz ile arkadaşı Medine Yiğit ve eşi SavaşYiğit'i gözaltına aldı. Savaş Yiğit, poliste verdiği ifadede, Yılmaz'ın kendisini eve soktuğunu, Evde para bulamadığını ve bu sırada gelen Merdali Yılmaz'ın başına ütüyle vurduğunu anlattı. Polisteki sorgularının ardından Selviye Yılmaz ve Savaş Yiğit çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar.

    Diyanet'e 15 bin yeni kadro

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bin 600 imam-hatip, müezzin ve kuran kursu öğreticisi kadrosu verilmesini öngören tasarıyı, kadro sayısını 15 bine çıkartarak kabul etti. AK Parti milletvekillerinin önergesiyle artırılan kadro artışına CHP milletvekilleri itiraz ederken, Devlet Bakanı Mehmet Aydın olumlu görüş bildirdi. Devlet Bakanı Aydın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tasarıyı sunarken, 1997 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'na 16 bin kadro ihdasedilmesini öngören tasarının TBMM Genel Kurulu'na kadar indiğini, ancak seçimler yüzünden kadük olduğunu hatırlattı. Aydın, tasarı hazırlanırken 15 bin kadro istediklerini ancak DPT'nin bu kadroyu bin 600'e indirdiğini söyledi.

    İmar müdürü soruşturulmayacak

    Bir televizyon programında Boğaziçi'nde ağaçlık alanın imara açılması için rüşvet istediği yönünde yayınlanan haber nedeniyle , bir süre önce geçici olarak görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürü Ümit Ünal hakkında soruşturma açılmasına gerek görülmediği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yazılı açıklamada, Ünal hakkında inceleme yapılarak, bir rapor hazırlandığı kaydedildi. Rapora göre, Ünal hakkında adli, disiplin ve idari yönden soruşturma açılmasına gerek görülmediği belirtilen açıklamada, suç oluşumu kanaatine verılmadığı kaydedildi.

    8. Daire'de 100. turda da sonuç yok!

    Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanlığı için yapılan seçimlerin 100. turundan da sonuç alınamadı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimlerinde bugün, 99'uncu ve 100'üncü tur yapıldı. Seçimlerin 99'uncu turunda, Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi Zeki Aslan 77, 2. Ceza Dairesi üyesi Yusuf Kenan Doğan 95 oy alırken, oyların 39'u boş, 8'i geçersiz sayıldı. Aslan'ın 83 ve Doğan'ın 89 oy aldığı seçimlerin 100. turunda da 34 boş ve 13 geçersiz oy çıktı. Turlarda 10-15 üyenin oy kullanmadığı dikkat çekiyor. Yargıtay Daire Başkanlığı seçimlerinin, daha önce hiç bu kadar uzun sürmediği belirtildi. İlk kez bir daire başkanlığı seçiminde 100. tura gelindi.

    NACİ ÜNVER'İN YERİ ÜÇ AYDIR DOLDURULAMADI

    Naci Ünver'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan 8. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimleri, 24 Mart Pazartesi günü başladı. 8. Ceza Dairesi üyeleri Zeki Aslan ve Serpil Çetinkol ile 2. Ceza Dairesi Yusuf Kenan Doğan arasında başlayan başkanlık yarışı, seçimlerin 3. turundan sonra en çok oyu alan Aslan ve Doğan arasında devam ediyor. Yargıtay Kanunu'na göre, başkan seçilebilmek için 250 üyenin en az 126'sının oyunu almak gerekiyor. Adayların her ikisi de çekilmediği sürece, adaylık için yeni başvuru yapılamıyor. Bu durumda, adaylardan biri 126 üyenin oyunu alıncaya kadar turlara devam edilecek.

    Eymür'le ilgili kitaba mahkumiyet

    Ziverbey'den Susurluk'a Bir MİT'çinin Portresi: Mehmet Eymür"adlı kitabın yazarları ile yayıncısı, tazminat cezasına çarptırıldı. İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "Ziverbey'den Susurluk'a Bir MİT'çinin Portresi: Mehmet Eymür" adlı kitap aleyhine açılan tazminat davası sonuçlandı. Karara göre kitabın yayımcısı Sırrı Öztürk ve yazarları Talat Turhan, Orhan Gökdemir, 4.5 milyar liralık manevi tazminata mahkum edildi. İlk baskısı Eylül 1999'da yapılan kitap hakkında gerekli bedel, dava tarihi olan 26 Haziran 2002'den itibaren yasal faiz ile birlikte tazmin edilecek.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ, İSTANBUL

    AİHM'de 5 Türkiye davası karara bağlandı

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhine açılan beş ayrı davayı karara bağladı. Türkiye, iki davada "dostane çözüme" gitmeyi kabul ederken, AİHM, üç davada insan hakları ihlali kararı verdi. Türkiye, terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanan Mikail Barut ve Halit Yalçın'ın gözaltı süresi ve yargı önüne çıkartılmalarıyla ilgili yaptıkları başvuruda, maddi tazminat ödemeyi kabul etti. AİHM, DGM'de askeri yargıç bulunmasının, mahkemenin bağımsızlığına gölge düşürdüğü gerekçesiyle yapılan üç ayrı davada ise adil yargılanma hakkının ihlali gerekçesiyle insan hakları ihlali görüşüne vardı.

    ÇÖP KAMYONU ŞOFÖRÜNE ÇÖP DÖKME CEZASI!

    Gercüş Belediyesi'nde çalışan çöp kamyonu şoförü İbrahim Gökmen, çöpleri, belirlenen alan dışında ilçe merkezine yakın yerlere ve vatandaşların piknik alanı olarak kullandığı Gercüş Göleti civarına boşaltması nedeniyle Kaymakam Akman tarafından uyarıldı. Uyarıya rağmen toplanan çöpleri aynı yere döken Gökmen'e halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle 1 milyar 135 milyon lira para cezası verildi. Akman, çöp konusunda belediye ve ilçe sağlık kurulu başkanını da daha önce uyardığını belirterek, hiç kimsenin halkın sağlığıyla oynamaya hakkı bulunmadığını kaydetti.

    Çeltiksuyu YİBO müteahhidine dava

    Bilgöl'deki 6.4 büyüklüğündeki depremde yıkılan Çeltiksuyu YİBO müteahhidi Şerafettin Bozkuş aleyhine 27 Haziran'da dava açılacak.

    Bingöl'de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde yıkılan Çeltiksuyu YİBO pansiyonu müteahhidi Şerafettin Bozkuş hakkında 27 Haziran Cuma günü savcılık tarafından dava açılacağı bildirildi. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Erbay yaptığı açıklamada, haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkarılan müteahhitlerden henüz kimsenin tutuklanmadığını söyledi. Depremde yıkılan binalardan 11'inde ölüm olduğunu belirten Başsavcı Erbay, dosyalar ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Müteahhitlerden Ahmet Bazencir, Mehmet Emin Polat, Mehmet Emin Ünlüsoy ve Yusuf Korkmaz hakkında çıkarılan gıyabi tutuklama kararının kaldırıldığını belirten Başsavcı Mehmet Ali Erbay, Şerafettin Bozkuş, Yaşar Turhan ve Ahmet Mevhal Artukarslan hakkındaki gıyabi tutuklama kararının devam ettiğini söyledi. Hakkında gıyabi tutuklama kararı devam eden Çeltiksuyu YİBO pansiyonu müteahhidi Şerafettin Bozkuş'un davasının 27 Haziran Cuma günü savcılık tarafından açılacağını dile getiren Erbay, gıyabi tutuklama kararı kaldırılan müteahhitlerin de davalarının yakında açılacağını belirtti.

    AB yolunda trafik manzarası

    Avrupa Birliği'ne hazırlandığımız bir dönemde trafikte çirkin manzaralar karşımıza çıkıyor. Pamuk işçileri bir kamyonun üstünde işte böyle taşınıyor.

    Pamuk tarlalarından toplanan tonlarca çalı çırpının yüklendiği kamyonun kasasına bindirilen tarım işçileri, trafik polislerini şaşırttı. Diyarbakır'daki pamuk tarlalarında uzun süre çalıştıktan sonra kışın ısınmak için topladıkları çalı çırpılarla yola çıkan tarım işçileri, trafik canavarına adeta meydan okuyor. Diyarbakır'dan Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne gitmek için yola çıkan 27 LL 083 plakalı kamyon, trafik polisleri tarafından durduruldu.

    İşçilerin içler acısı durumu trafik polislerini şaşırtırken, kamyon şoförüne ceza yağdı. Tarım işçileri, maddi imkanları olmadığı için bu şekilde yola çıktıklarını belirtirken, kamyon şoförü suçu işçilere yükledi. Trafik ekipleri, kamyonu emniyet müdürlüğüne ait otoparka çekerken, işçiler köylerine minibüsle gönderildi. AB yolunda bu görüntüler çok düşündürücü...



  • 25 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED