AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Dış ticaretimiz 100 milyar doları aşacak

Gaziantep ve Denizli'deki tekstilcilerin SARS nedeniyle Türkiye'ye kayan siparişlerin tamamını karşılayamadığını belirten Bakan Tüzmen, bu yıl dış ticarette 100 milyar doların aşılacağını söyledi

  • Yılmaz YILDIZ İSTANBUL
    19. IAF Uluslararası Hazırgiyim Kongresi Çırağan Sarayı'nda başladı. Toplam 25 farklı ülkeden, 400'ün üzerinde tekstil ihracatçısı iş adamını biraraya getiren kongrenin açılışında söz alan Türkiye Hazır Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve IAF Genel Başkanı Umut Oran, İstanbul Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Dünya'nın en büyük üçüncü hazır giyim ihracatçısı olan Türkiye'nin artık markalaşma yolunda olduğuna dikkati çektiler.

    Konuşmacılar, İstanbul çevresinde yoğunlaşan üretimin Anadolu ve Doğu Anadolu'ya kaydırılarak, İstanbul'u bir moda ve tasarım merkezi haline getirmek için hemen çalışmalara başlama noktasında ortak hareket edeceklerini ifade ettiler.

    Açılışa katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'de çok yakın bir gelecekte, tekstil ve hazır giyim üretiminin Anadolu'ya kayacağını, İstanbul'un ise tasarım ve moda merkezi olacağını söyledi.

    Tüzmen, SARS nedeniyle kayan siparişler içinde, "Gittiğim Gaziantep'e, Denizli'ye yurtdışından korkunç sipariş geldiğini söylüyorlar. Siparişlerin tamamını karşılayamadıklarını söylüyorlar" dedi. Tüzmen, bu yıl ihracatta 40 milyar doların üzerine çıkılmasının beklendiğini, 60-62 milyar dolar da ithalat öngörüldüğünü, dış ticaretin 100 milyar doları aşmasıyla Türkiye'nin büyük bir rakamı yakalayacağını kaydetti.

    Oran: Kongre yön verecek

    IAF Başkanı Umut Oran da "Türkiye üretimde artık bir dünya markası. Türkiye bu kadarıyla da kalmıyor. Şu anda burada bulunan pek çok Türk şirketi en fazla önümüzdeki 5 yıl içinde kendi uluslararası markalarını yaratmış olacaklar" dedi.

    Orakçıoğlu: Modada Türk dönemi başlıyor

    İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise "Türk markaları birbiri ardına Avrupa'da, ABD'de popüler olmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

    Satıcı: İstanbul 'Golden Bridge' (Altın Köprü)

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da geçmişte "Altın Boynuz" (Golden Horn) diye anılan İstanbul'un bugün "Altın Köprü" (Golden Bridge) konumunda bulunduğunu vurgulayarak, "İstanbul'un doğu ile batıyı birleştiren bir merkezde, moda başkenti haline gelmesi sadece iktisadi bir proje değil, dünyanın geleceği açısından da siyasi ve kültürel bir projedir" dedi.

    400 işadamı biraraya geldi

  • Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) tarafından düzenlenen 19. IAF Dünya Hazır Giyim Kongresi dün Çırağan Kempinski Otel'de başladı.

  • Zirveye toplam 25 farklı ülkeden, 400'ün üzerinde tekstil ihracatçısı işadamı katıldı.

  • Açılış töreninde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, IAF Başkanı Umut Oran, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu katılarak konuşma yaptı

  • TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Bakanı Halit Narin, mazeret bildirerek toplantıya katılmadılar.

  • Hisarcıklıoğlu'nun mesajını katılımcılara aktaran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Halim Mete, herkes aya giderken, güneşe gitmeyi kafasına koyan Temel'in güneşin kavurucu sıcaklığına karşı akşam serinliğinde gideceği sözlerini içeren fıkrayı, "Bizimkiler güneşe gitmeye alıştılar" şeklinde bağlayarak hazır giyimcilerin dünyada elde ettiği başarıya dikkat çekti.

  • IAF'ın en genç başkanı Umut Oran, kongre sırasında taktığı IAF Başkanlığını simgeleyen madalyon ile dikkatleri topladı.

  • İki gün sürecek kongreye paralel bugün Beylikdüzü Tüyap'ta İstanbul Hazır Giyim Fuarı açılacak. Açılışa, dünyaca ünlü top model Naomi Campbell de katılacak.

    BAKAN TÜZMEN'DEN GAZETECİLERE:
    Üçkağıtçı bunlar

    Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçen hafta yaptığı "kriz" açıklamasının yanlış anlaşıldığı yönünde önceki gün yaptığı açıklamaların gazetelere nasıl yansıdığına bakarken, gazeteciler için "üçkağıtçılar bunlar" dedi.

    Tüzmen, gazetecilerin soruları üzerine "üçkağıtçılar" sözlerine açıklık getirerek, "Yani benim herkese söylediğim içten gelen samimi laf. Bunu söylüyorum. Hep istiyorsunuz ki, bir köpeği alıp ısıralım. Bizden istediğiniz bu. Biz onu yapmayınca tabii verdiğimiz demeçte o tip bir özelliği aramaya çalışıyorsunuz" karşılığını verdi. "Kriz var dediniz mi, demediniz mi?" yönündeki soruya da Tüzmen, "Yok demedim. Beni tanıyanlar bilirler, hep sözlerimin arkasında oldum" dedi.

  •  
    30 bin konuta 100 trilyon kredi
    Canlanmaya bir destek de TOKİ'den geldi. İnşaat seviyesi yüzde 65 ve üzerinde olan konut kooperatiflerine kredi açılıyor.
    Erdoğan'dan esnafa KREDİ MÜJDESİ
    Halk Bankası'nın kapatılmasının sözkonusu olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, esnafa kredi faiz oranını yüzde 30'a indiren teklifi kabineye sundu.
    Bankacılar: Krizlik durum kesinlikle yok Kriz söylentilerinden rahatsız olduklarını dile getiren bankacılar piyasaların kendini dengelediğini belirterek kriz beklemediklerini söylediler.
    Romanya ile ticaret artacak
    Romanya'ya yaptığı resmi ziyareti tamamlayarak dün Türkiye'ye dönen Unakıtan, Türk işadamlarının bu ülkede önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekti.
    Açlık sınırı 452 milyon
    Bakliyat fiyatları artabilir
    Geçen yıl ürün fazlalığı nedeniyle nohut ve fasulyeden zarar eden çiftçinin bu yıl bakliyat ürünü ekmediği, bu nedenle de bakliyat fiyatlarının artabileceği belirtiliyor.
    Adil olmayan patron çalışanı hasta ediyor
    Hazine, eğlence yerlerini satamadı
    Hazine tarafından Antalya'nın tarihi Kaleiçi bölgesinde üçüncü kez satışı çıkarılan restoran ve eğlence yerlerine ilgi gösterilmedi. Antalya Defterdarlığı tarafından, tarihi Kaleiçi bölgesindeki 303.6 metrekarelik Kral Sofrası Restaurant 500 milyar lira, 144.4 metrekarelik Cece Bar 400 milyar lira, 96.6 metrekarelik Denizcinin Köşesi Restaurant 350 milyar lira, Dalgıç Okulu 200 milyar lira, 68.9 metrekarelik D'Jack Dans Bar 100 milyar lira, 18.7 metrekarelik Family Gözleme işyeri ise 100 milyar lira muhammen bedelle satışı çıkarıldı. Satışta, sadece Denizcinin Köşesi Restaurant,Varlık Finans'ın sahibi Samet Tüysüz tarafından 350 milyar 50 milyon liraya satın alındı.
    ESK 10 Temmuz'da toplanacak
    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısının 10 Temmuz Perşembe günü yapılması ve AB'ye üyelik sürecinin, tek gündem maddesi olarak belirlendiği açıkladı. Başbakan Yardımcısı Şener'in başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Sekreteri Nevzat Cizre'nin katıldığı Ekonomik Sosyal Konsey Başkanlık Divanı'' toplantısı, yaklaşık 1 saat sürdü.
    25 Haziran 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED