AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
30 bin konuta 100 trilyon kredi

Canlanmaya bir destek de TOKİ'den geldi. İnşaat seviyesi yüzde 65 ve üzerinde olan konut kooperatiflerine kredi açılıyor. 30 bin konuta 100 trilyon liralık kredi kullandırılacak.

Ekonomik canlanmanın kalıcı hale getirilmesine yönelik bir destek de TOKİ'den geldi. TRT2'de konu ile ilgili açıklama yapan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Başkanı Erdoğan Bayraktar yarım kalmış konut inşaatlarının tamamlanmasını sağlamak üzere toplu konut yapımcısı kooperatiflere, kooperatif birlikleri, sosyal yardımlaşma kurumları ve belediyelere yeni kredi açılaceğını söyledi.

Tebliğ kapsamında, 30 bin yarım kalmış konut inşaatı için, toplam 100 trilyon lira kredi kullandırımı öngörülüyor.

TOKİ, 4 yıl aradan sonra geçen yıl hiç kredi kullanmayan kooperatiflere yönelik yeni ve daha önce kredi kullanan kooperatiflere yönelik tamamlama kredisi uygulaması başlatmıştı. Bu kapsamda şimdiye kadar 50 trilyon liralık kredi tahsisi yapıldı.

Krediden yararlanacak kişilerin daha önce hiç toplu konut kredisi kullanmaması, ayrıca kendisine, eşine ve reşit olmayan çocuklarına ait konutu olmaması gerekiyor.

Konut inşaatlarında her bir puanlık ilerleme için kullandırılan kredi, geçen yıla göre yüzde 100 artırılarak 150 milyon liradan 300 milyon liraya yükseltildi.

Konutlar için ayrıca 1 milyar liraya kadar altyapı kredisi açılacak.

İnşaat seviyesi yüzde 90 olan konutlar için 3 milyar lira tamamlama, 1 milyar lira da altyapı kredisi olmak üzere toplam 4 milyar liralık kredi açılacak. Kredinin kullanımında, konut açığı olan illerdeki kooperatifler ile konut sayısı 500'den fazla, konut büyüklüğü 100 metrekareden küçük, inşaat seviyesi yüksek, altyapısı bulunan projelere öncelik verilecek.

Kredileri 3 banka verecek

Kredilere, Pamukbank ve Şekerbank, Denizbank aracılık edecek. Krediden yararlanmak isteyen toplu konut yapımcılarının, 1 ay içinde krediye aracılık edecek bankalara başvurması gerekiyor. Başvurular, belirlenen kriterlere göre değerlendirilecek.

Büyüklüğü 100 metrekarenin üzerindeki konutlar için 60 ay (5 yıl), 100 metrekarenin altındaki konutlar için 120 ay (10 yıl) vadeli kullandırılacak kredi, taksitleri, her 6 ayda bir yeniden değerlendirme oranına paralel artırılarak geri ödenecek.

Büyüklüğü 100 metrekarenin üzerindeki konutlarda, yeniden değerleme oranı yüzde 10 artırılarak uygulanacak.

Krediye aracılık edecek bankalara, kullanıcılar tarafından, yapılan hakediş ödemeleri üzerinden yüzde 2, geri ödemeler üzerinden de yüzde 1.5 olmak üzere, yüzde 3.5 oranında komisyon ödenecek.

Riskli bölgelerde 9 kata kredi yasak

Kredi kullandırılacak projeler için, toplu konut yapımcılarının, konut büyüklüğüne göre en az bir inşaat mühendisi ve tesisat teknisyeninden oluşan müşavirlik ve kontrol ünitesi oluşturması, bir mali müşavir veya yeminli mali müşavir ile de anlaşması gerekiyor. Yazlık, dinlenme ya da tatil amaçlı kullanılacak konut projeleri ile imar planında II. konut, pansiyon, turizm ve konaklama olarak onaylanmış projelere, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yer alan geleneksel yapım teknolojisiyle üretilen projelerden, bodrum katları dahil 8 katı geçen projelere kredi kullandırılmayacak. Hükümetin "konut atağı" programı kapsamında, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Ardahan, Bitlis, Bilecik, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kırıkkale, Mardin, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'dan oluşan 18 il, konut yapımında öncelikli iller olarak belirlenmişti. Bu illerde yüzde 65, Marmara depreminden etkilenen Bolu, Kocaeli ve Yalova illerinde ise yüzde 75 seviyesindeki konut inşaatları için kredi kullandırılacak. Tebliğ kapsamında, 30 bin yarım kalmış konut inşaatı için, toplam 100 trilyon lira kredi kullandırımı öngörülüyor. TOKİ, 4 yıl aradan sonra geçen yıl hiç kredi kullanmayan kooperatiflere yönelik yeni ve daha önce kredi kullanan kooperatiflere yönelik tamamlama kredisi uygulaması başlatmıştı. Bu kapsamda şimdiye kadar 50 trilyon liralık kredi tahsisi yapıldı.



25 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED