AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
ABD-Suriye çatışması

IRAK'taki Amerikan askeri gücünün geçen hafta, içinde Saddam Hüseyin'in ve oğlu Uday'ın bulunduğu iddia edilen bir konvoya yaptığı saldırının Irak değil, Suriye topraklarında meydana geldiği ortaya çıktı.

HAVA saldırısı sonrası ABD özel timleriyle Suriye askerleri arasında çatışmaların yaşandığı, 5 Suriye askerinin yaralandığı, bazı Suriyeli askerlerin ise esir alındığı belirtildi. ABD saldırısı Suriye'ye gözdağı olarak nitelendi.

Irak'taki Amerikan askeri gücünün, içinde Saddam Hüseyin'in ve oğlu Uday'ın bulunduğu bulunduğu iddia edilen bir konvoya yaptığı saldırının Irak değil Suriye topraklarında meydana geldiği ortaya çıktı. Konvoya yönelik hava saldırısından sonra Amerikan özel timlerinin başlattığı saldırıda Suriye askerleriyle ABD askerleri arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

5 Suriye askeri yaralandı

Kimliğini açıklamayan Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, Iraklı yöneticilerin bulunduğu tahmin edilen konvoya Suriye sınırı yakınlarında düzenlenen operasyon sırasında, Suriyeli sınır birlikleriyle çatışma çıktığını, 5 Suriye askerinin yaralandığını söylediler. Yetkililer, konvoydakilerin Iraklı üst düzey yöneticiler olup olmadığını ve aralarında ölen bulunup bulunmadığını ise bilmediklerini kaydettiler.

Öldürülenler arasında Saddam'ın olup olmadığı araştırılıyordu. Bu araştırma kapsamında enkaz üzerinde DNA testleriyapıldığı açıklanmıştı. Ancak Amerikalı yetkililer, son açıklamalarında, Saddam veya iki oğlunun konvoyda bulunduğuna ilişkin herhangi bir belirti olmadığını kabul ettiler. Bununla birlikte, saldırının Suriye topraklarında gerçekleşmiş olduğu da ortaya çıktı.

Pentagon sözcüsü, çatışmada, 5 Suriye askerinin yaralandığını, yaralı askerlerin tedavi altında olduğu söyledi. Bazı Suriyeli askerlerin ABD askerleri tarafından esir alındığıbelirtiliyor.

Suriye'ye gözdağı

Washington'daki gözlemciler, ABD güçlerinin, Irak konvoyunu bizzat Suriye içinde vurmaktan kaçınmamasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gözlemciler, böylece ABD'nin gerekli gördüğü anda Suriye içinde de askeri eyleme geçebileceğini Şam yönetimine hissettirdiğine işaret ettiler. Yine gözlemcilere göre bir başka ilginç nokta da, ABD'nin saldırısına rağmen çekinen Suriyeínin söz konusu saldırı konusunda hiçbir açıklama yapmaması oldu.

Sünni kalesi direniş üssü oldu

Irak'ta ise Amerikan askerlerine yönelik saldırılar devam ediyor. Saldırıların yoğunlaştığı Bağdat'ın batısındaki Felluce'de elektrik santrali civarında nöbet tutan askerlere, tanksavar RPG roketiyle saldırı düzenlendi. Can kaybına yol açmayan saldırı üzerine, Amerikan birlikleri çevrede operasyona başladı, bu sırada bir Iraklı tank ateşiyle öldü. Bağdat'ın 50 km kadar batısındaki Sünni kalesi Felluce, Amerikan kuvvetleriyle Iraklılar arasında sık sık şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Bağdat'ta binlerce Filistinli mülteci evlerinden çıkarıldı

Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra başkent Bağdat'ta, önceki yönetim döneminde sığınma hakkı verilen binlerce Filistinli'nin evlerinden çıkarıldıkları bildirildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcüsü Kris Janowski, Bağdat'ta Mayıs ayından bu yana yaklaşık 800 Filistinli ailenin (yaklaşık 4000 kişi) mülk sahipleri tarafından evlerinden tahliye edildiğini kaydetti. Janowski, 200 Filistinli aileye de çocuklarının bu ay sonunda yapılacak lise sınavlarına girmesinin ardından evlerinden çıkmaları için tahliye talebinde bulunulduğunu belirtti. Evlerinden çıkarılan Filistinliler'in, geçici bir çözüm olarak BM'nin sağladığı çadırlarda yaşamaya başladığını anlatan Janowski, hava sıcaklıklarının 50 dereceye yükseldiği bölgede çadırlarda barınmanın zorluğuna dikkat çekti. Saddam Hüseyin yönetimi, 90 bin Filistinli'ye, ev sahiplerine ayda 1 dolar gibi bir rakam ödeyerek apartman daireleri kiralamıştı.

ABD askerleri ev baskınları yapıyor

İşgal güçleri, Bağdat'ın Dura bölgesinde ev ev arama yapıyor, onlarca Iraklı'yı tutukluyor. Ev baskınlarında kadınlar ve çocuklara bile kelepçe takılıyor. Baskın sırasında helikopterler bölgeyi havadan denetliyor.

 
'Çok kan akabilir'
Silaha sarılabileceklerini söyleyen Güney Azerbaycanlı Uyanış Hareketi lideri Çöhreganlı, "Önümüzdeki aylarda çok büyük savaşlar olabilir. Kan akabilir. Belki de Balkanlar'a benzer bir durum ortaya çıkar" dedi.
El Halil'de Hamas operasyonu
İsrail 100'den fazla Hamas üyesini gözaltına aldı. İsrail İslami Hareketi'ne mensup 5 kişi Hamas'ı finanse ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.
Beyaz Saray'dan çevre yolsuzluğu
Beyaz Saray'ın baskısıyla çevre raporunda sahtekarlık yapan ABD Çevre Koruma Dairesi kamuoyundan büyük tepki topladı.
Hollanda camilere baskı yapacak
Nüfusunun yüzde 13'ü Müslüman olan Rotterdam'da belediye, toplumsal bütünleşmeye destek vermeyen camilere baskı yapma kararı aldı.
Kısa kısa..
Radyasyon kaynaklı hastalıklar tırmandı
Bağdat'ın güneyindeki Tuveyta nükleer tesisi civarında oturanlar arasında, radyasyon kaynaklı olduğuna inanılan hastalıkların arttığı belirtildi. BBC'nin internet sitesinde çıkan habere göre, Tuveyta'dan yağmalanan uranyum yüklü variller, su taşımacılığında ve çamaşır yıkamada kullanıldı. Tuveyta yakınlarındaki hastanenin doktorları, radyasyon kaynaklı rahatsızlığı olanların başvurusunun arttığını, kanlı ishal nedeniyle hastaneye çoğu çocuk günde ortalama 20 kişinin geldiğini söyledi. Nükleer tesis etrafında halen yaşayan köylüler bulunuyor. Doktorlar da bu rahatsızlıkların kaynağının radyoaktivite olduğuna inanıyor. Doktorlar, bölgede zehirlenmiş olabilecek on binlerce kişiden söz ediliyor.
Taliban direniş konseyi kurdu
ABD müdahalesi ile yıkılan Afganistan'daki Taliban yönetiminin lideri Molla Ömer, ülkedeki yabancı askerlere karşı direnişi örgütleyecek 10 kişilik yeni bir liderlik konseyi atadı. Pakistan'da yayınlanan The News gazetesi, Taliban sözcüsü Muhammed Muhtar Mücahid'e dayanarak verdiği haberde, Molla Ömer'in atamalar yaptığını, gönderdiği bir teyp kaseti ile bildirdiğini yazdı. Molla Ömer'in yeni atadığı konseyde, devrik Taliban yönetiminin Savunma Bakanı Molla Ubeydullah ile aralarında tek bacaklı Molla Dadullah ve Ahtar Muhammed Osmani'nin de bulunduğu komutanların olduğu belirtildi.
25 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED