AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Öğrencilerin hayali yurtdışında eğitim

"A-Kare Uluslararası Eğitim Fuarı"nın ziyaretçi akınına uğraması, gençlerin eğitim için yurdışını tercih etme isteklerini bir kez daha ortaya koydu. Öğrenciler, yurtdışında eğitim görmeleri halinde daha kolay iş bulacaklarına inanıyorlar.

Bir hafta sürecek "A-Kare Uluslararası Eğitim Fuarı" İstanbul Hilton Otel'de başladı. Yüzlerce öğrenci daha ilk günden fuara akın etti. Üniversite mezunları ile halen Türkiye'deki herhangi bir üniversitede eğitim gören öğrenciler, fuara katılan 44 ayrı ülkeye ait üniversite ve dil okullarının standlarına müracaat ederek buradaki yetkililerle yüzyüze görüşüp, Türkiye'de eğitim gördükleri bölümlere uygun yabancı üniversiteleri araştırıp bilgi aldılar.

Öğrenciler, fuarda öğrenim görmek istedikleri yabancı üniversiteye ait her türlü bilginin yer aldığı doküman ve broşürleri karşılıksız temin etme imkanı buldular.

Her yıl 30 bin öğrenci yurtdışına çıkıyor

Etkinliğin İstanbul'da düzenlenmesinde büyük payı olan "A-Kare Uluslararası Eğitilm Fuarı" Genel Koordinatörü İpek Kigan'a göre, Türkiye'de üniversite çağına gelmiş gençler arasında yüksek tahsillerine yurtdışında devam etme isteği oldukça yaygın. Kigan, Türkiye'de her yıl 25-30 bin öğrencinin eğitim için yurtdışına çıkmasının, öğrenciler arasında yurtdışında eğitim görme isteğinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti.

Özel üniversiteler pahalı

Türkiye'de özel üniversitelerde eğitim görmenin maliyetinin birçok Avrupa ülkesinden daha yüksek olduğuna vurgu yapan İpek Kigan şunları söyledi:

"Türkiye'deki eğitim sistemi ve ÖSS'deki bazı aksaklıklardan dolayı birçok öğrenci eğitim imkanı bulamıyor. Açıkta kalan bu öğrencilerden bazılarının da bütçeleri özel üniversitelerde okumaya elvermediği için yurtdışı arayışlarına yöneliyorlar".

Uluslararası danışmanlık

1996 yılında kurulan ASBA, Türkiye'de eğitim alanında hizmet veren önemli danışmanlık şirketlerinin başında geliyor. Şirket, okul araştırma sürecinden başlayarak, mezun olana kadar öğrencilerle ilişkisini sürdürüyor. ASBA'nın uzmanlık alanları, özellikle Amerika başta olmak üzere master, üniversite, üniversite transfer, sertifika, lise tamamlama, yaz okulları, ve meslek dil programları. ABSA Uluslararası Eğitim Danışmanlık Hizmeti Şirketi ile diyalog kurmak isteyenler kurumun www.asba.com adresinden veya (0216) 363 11 60 No.'lu telefonundan bilgi alabiliyorlar.

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

İyi bir iş için

Işık Üniversitesi mezunuyum. Finans üzerine İngiltere'de yüksek lisans yapmak istiyorum. Türkiye'de günümüzde üniversite mezunlarının iş bulmalarının zorlaştığının farkındayım. Onun için yurtdışında yüksek lisansımı tamamlayıp, Türkiye'de iyi bir işte çalışmayı arzuluyorum.

Şans arıyorum

İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Türk Dili ve Edebiyatı Alan Öğretmenliği'nde yüksek lisansımı bitirdim. Almanya'dan gelmiş biri olarak başka bir şansımın olup olmadığını öğrenmek için fuarda Almanya'daki üniversiteleri araştırıyorum.



25 Haziran 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED