AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
ABD-Irak Savaşı bu cephede de sürüyor

Savaşın başlangıcından bu yana bine yakın site "hack" edildi. Bu sitelerin arasında özgürlükçü yayınıyla dikkat çeken El Cezire'nin web sitesi de bulunuyordu.

Savaş sadece cephede değil, sanal alemde de bütün hızıyla devam ediyor. Enformasyon savaşında Irak'ı çaresiz bırakmak isteyen Amerika, geçtiğimiz hafta Katar'daki El Cezire televizyonunun web sitesini "siber asker"lerine kırdırdı. 25 Mart'ta devredışı kalan El Cezire'nin web sitesi, ancak bir kaç gün sonra yayına başlayabildi. Televizyonun İngilizce sitesi ise tamamen çökertildiği için hala yayına başlayamadı.

İngilizce sitenin bu ayın ortalarına doğru yayına başlayabileceği belirtiliyor. Katar'da bulunan sitenin sistem yöneticisi Eyman Er-Raşid, 24 Mart'ta yayına başlayan sitenin İngilizce versiyonunun 25 Mart'ta saldırıya uğramaya başladığını, saldırı nedeniyle siteye zaman zaman ulaşılamadığını belirtti. Er-Raşid, Fransa ve ABD'de servis sağlayıcısı bulunan sitenin ABD'deki servis sağlayıcısının tehdit altında olduğunu söyledi.

"Bizi Pentagon vurdu"

El Cezire televizyon kanalının editörü Faysal Bodi ise El Cezire'nin savaşın başından bu yana bombardımanın yarattığı dehşeti en açık ve çarpıcı biçimiyle ortaya koyduğunu ve Batı dahil her yerde çok izlendiğini belirterek, internet sitelerine yapılan saldırının arkasında ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bulunduğuna dair kuşkular bulunduğunu ifade etti. El Cezire'nin esir Amerikan askerlerini gösterdikten sonra New York Borsası'ndan yayın yapması da yasaklanmıştı.
http://www.aljazeera.net
http://english.aljazeera.net

Silahı klavye olan siber askerler

Amerika bir süredir siber askerler yetiştirmeyi programına almış bulunuyor. Siber savaş için askerler yetiştiren ABD bir yandan da bir çok siber saldırıya maruz kalıyor. Bunu Şubat 2002'de ABD Senatosu'nda bir alt komitede konuşan Bush'un sanal güvenlik danışmanı Richard Clarke şöyle dile getirmişti: "Şer ekseninde yer alan İran, Irak ve Kuzey Kore'nin yanı sıra Çin ve Rusya da ABD'ye karşı siber askerler yetiştirmektedir. Altyapımızı hedef alabilecek bu saldırılara bundan sonra aralarında askeri operasyonların da bulunduğu tüm olanaklarla karşılık vereceğimizi duyururuz."

Güvenliğe 4,2 milyon dolar

Gerçi şu ana kadar, hiçbir siber saldırıya karşı askeri bir operasyonla karşılık verilmiş değil. Ancak, siber saldırının geldiği noktaya doğru karşı saldırılar düzenlendiği ve bu hedeflerin yerlerinin tespit edilmesi için çalışmalar yapıldığını tahmin etmek zor değil. Hatta bazı sistemlerde otomatik olarak karşı reaksiyon gösteren ve saldırganın bilgisayarını çökerten yazılımlar bulunuyor. ABD hükümetinin, 2002 yılında sanal güvenlik harcamaları için ayırdığı kaynak 2,7 milyar dolar, 2003'te ise bu oran 4,2 milyar dolar olarak belirlendi.

Siber savaş bugün bir çok ülkenin gündeminde. Bu çerçevede Londra Dışişleri Araştırma Enstitüsü geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir raporda konuya dikkat çekmişti, Sözkonusu raporda, modern bir sanayi devletinin bilgisayar sistemlerine yönelik bir terörist eylemle felce uğratılabileceği uyarısında bulunuluyor: "Hacker"lar, birinci yöntemi uygulayan teröristlerin yaptıkları gibi bilgisayar merkezlerini bombalamak yerine, sistemin merkezine virüs göndererek ya da sistemi kırıp içine girme yolu ile bilgi çalarak saldırmayı tercih ediyorlar. Geleceğin Carlos'unun Çek yapımı bir VZ61 makineli tabanca yerine bir IBM PC ile silahlanmış olması pek şaşırtıcı olmaz."

'Elektronik teröristler'

Siber savaş bugün bir çok ülkenin gündeminde. Bu çerçevede Londra Dışişleri Araştırma Enstitüsü geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir raporda konuya dikkat çekmişti, Sözkonusu raporda, modern bir sanayi devletinin bilgisayar sistemlerine yönelik bir terörist eylemle felce uğratılabileceği uyarısında bulunuluyor: "Hacker"lar, birinci yöntemi uygulayan teröristlerin yaptıkları gibi bilgisayar merkezlerini bombalamak yerine, sistemin merkezine virüs göndererek ya da sistemi kırıp içine girme yolu ile bilgi çalarak saldırmayı tercih ediyorlar. Geleceğin Carlos'unun Çek yapımı bir VZ61 makineli tabanca yerine bir IBM PC ile silahlanmış olması pek şaşırtıcı olmaz."

Savaşta binin üzerinde site saldırıya uğradı

İnternet güvenlik kuruluşu F-Secure Irak savaşıyla ilgili binin üzerinde web sitesinin hack edildiğini açıkladı. Hack edilen sitelerin pek çoğunda savaş karşıtı sloganlar yer alırken bazı sitelerde ise doğrudan ABD'yi ya da Irak'ı suçlayan ifadelere yer verildi. Bugüne kadar, Irak savaşı nedeniyle bilgisayar korsanlarının hedefi olan siteler arasında ABD Deniz Kuvvetleri ve ABD Tarımsal Araştırma Merkezi'ne ait devlet siteleri de yer alıyor. F - Secure, savaş karşıtlarının yanısıra kendilerine ABD kökenli vatansever hackerlar adı veren bir grubun da saldırılar düzenlediğini açıkladı.

İslamcılar da ABD sitelerine saldırıyor

İslamcı bir hacker grubunun ABD'ye ait 400'e yakın web sitesini çökerttiği bildiriliyor. "Hacker"ların çökerttikleri sitelere "Amerika durmadan, biz de durmayacağız" şeklinde mesajlar bıraktıkları ifade ediliyor. Sözkonusu grubun çökerttiği sitelere Arapça ve İngilizce "Size söz verdiğimiz siber savaş devrini başlattık. Daha fazlası geliyor. Amerikalı teröristleri durdurduğunuz zaman biz de duracağız! Yaşasın Irak!" mesajı yayınladığı bildiriliyor. Grubun daha önce de birçok İsrail sitesini hackleyen Mısırlı, Faslı, Kuveytli ve Endonezyalı "hacker"lardan oluştuğu belirtiliiyor.

 
WEB GEZGİNİ
İşgalci mallarını boykot edin
ABD ve İngiliz mallarını boykota çağrı için açılan Boykot.Net, bu ülkelere ait marka ve ürünlerin hangileri olduğunu ve boykotun nedenlerini anlatıyor. Irak'taki hukuksuz savaşa karşı alacağımız en önemli tavırlardan biri sözkonusu ülkelerin mallarını boykot etmek. Boykot.Net'i ziyaret edip tüketmemiz halinde dolaylı olarak savaşa destek vermiş olacağımız markaların hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz.
boykot

Haydi tükeci işbaşına!
Irak Savaşı'nın başlamasıyla birlikte emperyalist ülkelerin mallarına boykot da hız kazandı. Tüketiciler Birliği de bu boykota öncülük eden kuruluşlardan biri. Birliğin web sitesinde, "Tüketmeme hakkımızı kullanalım. Amerika, İngiliz, İspanyol, Japon ve Avusturalya ürünlerini ve dolayısıyla bu savaşın sorumlusu olan Amerika, İngiliz, İspanyol, Japon ve Avusturalya ekonomileni boykot edelim" deniliyor.
tuketiciler


NET KİTAP
Yetişkinler için bilgisayar
Bilgisayar öğrenmeyi isteyen ama işe nereden başlayacağını bilemeyen yetişkinler için ise tam bir kâbus! Altmış yaşından sonra bilgisayar kullanmayı öğrenen Ercan Hakgüder tarafından kaleme alınan Yetişkinler İçin Bilgisayar, yalın ve açık bir dille yazılmış, renkli ve görsel olarak tasarlanmış temel bir kitap. Bilgisayarcılar için değil, bilgisayarı hiç bilmeyen yetişkinler için tasarlanmış, açıklamaların günlük konuşma diliyle adım adım, tamamen renkli ekran resimleriyle anlatıldığı Yetişkinler İçin Bilgisayar, bilgisayarla tanışmaya baştan başlamak isteyenlerin acemiliklerini atıp, günlük ihtiyaçları için yeterli bir seviyeye gelebilecekleri kaynak bir kitap.
pusula

İnternet erişimine zam Türk Telekom, "145, 0822, 200" dial-up internet erişim numaralarının kontör atış periyotlarını yeniden düzenleyerek zam yaptı. Yeni düzenlemeye göre, aramalar, normal saatlerde 216, 1. indirim uygulanan saatlerde 309, 2. indirim uygulanan saatlerde ise 360 saniyede bir kontör atışı ile ücretlendirilecek. Uygulama, bugün saat 00.01'de başlayacak. Eski uygulamada, normal saatlerde 252, 1. indirim uygulanan saatlerde 360, 2. indirim uygulanan saatlerde ise 420 saniyede bir kontör atışı ile ücretlendirme yapılıyordu.
1 Nisan 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED