AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Türkiye'de ABD'ye
mahkum olmayan işadamları da var

Türkiye'de "ABD parası"ndan başka seçenekler olduğunu bilen işadamları da var. Başbakan Yardımcısı Şener, özelleştirme listesini açıkladıktan 10 dakika sonra, 27 trilyonluk "peşin" teklif aldı.

Kimi "işadamları" Türkiye'nin geleceğini "ABD'den gelecek yardıma" bağlama kolaycılığını tercih ederken, Türkiye'nin geleceğini inşa etmeye talip çok sayıda işadamı da, savaşa ve krize rağmen yatırım hevesinden vazgeçmiyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geçen hafta Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alınarak Maliye Bakanlığı'na bağlandı. Değişikliğin olduğu gün Şener, basın toplantısı yaparak özelleştirme programının hedefledikleri şekilde ilerlediği söyledi. Şener, ihale süreci bitirilip Özelleştirme Yüksek Kurulu onayına sunulan bazı ihaleleri de açıkladı.

15.8 milyon dolarlık 'nakit' teklif

Şener'in açıklamalarını canlı yayında izleyen ve Trabzon Limanı'nın özelleştirme ihalesine katılan "Yıldırım" firması ilginç bir öneride bulundu. Firma, Başbakan Yardımcısı Şener'in toplantısı sırasında yönetim kurulunu olağanüstü topladı. Liman için 15 milyon 850 bin dolar teklif veren Yıldırım firması, basın toplantısı biter bitmez teklifi yetiştirdi, hatta bir adım daha ileri gitti: "Uygun görülürse teklif ettiğimiz parayı peşin vermeye hazırız."

Irak savaşı nedeniyle "kimi işadamlarının" ABD yanlısı açıklamalarını gördükten sonra, böyle firmaların yatırım kararı alması doğrusu bizi de sevindirdi.


Danışmanlar, 'tepki için' Meclis'e eşofmanla gelecek

TBMM Başkanlığı, personeline yıl içinde iki defa giyim yardımında bulunuyor. Kış ve yaz ayları başında nakit yardım yapan Meclis Başkanlığı, geçen ay personele 580 milyon giyim yardımı yaptı. Ancak 600'e yakın danışman giyim yardımı alamayınca şaşırdı. Kendileri ile aynı statüde olan geçici sekreterlerin de giyim yardımı aldığını belirten danışmanlar "eylem" hazırlığında. Danışmanlar birlikte hareket edebilirlerse, önümüzdeki hafta TBMM'ye eşofmanla gelecekler!


Şairlik karın doyurmuyor 'meslek'ten sayılmaz

Milletvekillerini tanıtmak amacıyla basılan TBMM Albümü, ilginç bir tartışmaya da neden oldu. TBMM Albümü'nde milletvekillerinin mesleklerine göre dağılımı veriliyor. TBMM Albümü'nde meslek hanesine "şair" yazan bir milletvekili de bulunuyor. Bu durum Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaettin Akbulut'un dikkatini çekince, Türkiye Yazarlar Birliği eski Başkanı da olan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili şair-yazar Mehmet Atilla Maraş'a, "Mesleği şair olan milletvekili sen misin?" diye sordu. Maraş ise "Hayır; benim özgeçmişimde böyle birşey yazmıyor" deyince Akbulut ile Maraş kafa kafaya vererek TBMM Albümü'nü incelemeye başladı ve mesleği hanesine "şair" yazanın AK Parti Adana Milletvekili Recep Garip olduğunu ortaya çıkardı. Maraş'ın yorumu ise farklıydı: "Aslında şairlik meslek değildir. Şairlik karın doyuran birşey değil ki!"


Bütçe Komisyonu 25 bin çay içmiş!

2003 yılı Bütçe Tasarısı'nın Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında, komisyon üyeleri, görevli bürokratlar ve danışmanlardan oluşan kalabalık tam 25 bin çay-kahve tüketmiş! Faturalar ise bütçesi görüşülen bakanlıklara pay edildi. Bazı bakanlıklar ve Başbakanlık faturalara itiraz etti. Bürokratlar, "Biz hiç kahve içmedik. Kahve paralarını ödemeyiz" dediyse de tartışmanın galibi Meclis'in çay ocağı oldu.


Ablamı en iyi eniştem tanır!

Meclis'teki bütçe görüşmelerinde espriler ve kahkahalar da duyuldu. CHP Antalya Milletvekili Osman Özcan, turizm sezonu başlamasına rağmen Alanya-Antalya yolunun 25 kilometrelik bölümünün bozuk olduğunu belirterek Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'den yolun onarılmasını istedi. Bürokratlarına danışan Ergezen ise "Alanya yolu düzgünmüş" dedi. Bürokratların bakanı yanılttığını farkeden Özcan, "Sayın Bakan. Ablamı en iyi eniştem bilir. Ben Alanyalıyım. Yolun ne durumda olduğunu en iyi ben bilirim. Ankara'da oturan bürokrat değil" deyince, herkes kahkahaya boğuldu.


Sezer'in 'görüşme bitti' mesajı nasıl?

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, insanlarla tokalaştıktan sonra sağa doğru iterek, muhatabına "elimi bırak" mesajı verirdi. Cumhurbaşkanı Sezer de, Köşk'teki ziyaretçilerine benzer bir taktikle, "Görüşme bitmiştir" mesajı veriyor: Sezer, koltuktan hafifçe doğrulunca ziyaretçi heyetler mesajı alıyor. Köşk'ten randevu bekleyenlere önemle duyurulur!..


AK Partili komünistim!

Milletvekili seçilmeden önce mesleği olan diş hekimliğinin yanısıra, merhum Turgut Özal'a danışmanlık ve gazetecilik de yapan AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, TBMM Dışişleri Komisyonu'nun aktif bir üyesi. Geçenlerde Türkiye'yi ziyaret eden Küba Dışişleri Bakanı ile görüşme sırasında Gündüz, "1930'lu yıllarda Atatürk'ün dünya milletlerine örnek olduğunu, 1960'lı yıllarda da Fidel Castro'nun sempati topladığını" söyledi. Bir milletvekilinin, "Süleyman eski komünisttir" demesi konuk Bakan'ın ilgisini çekince, Gündüz durumu açıkladı: "Eskiden de ibadetlerini ihmal etmeyen bir solcuydum."


Türk Pravdası hangisi?

Meclis Genel Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin görüşülmesi sırasında CHP İstanbul Milletvekili Nurettin Sözen, Milli Eğitim Bakanlığı'nda "kadrolaşma" olduğunu öne sürdü ve Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinden iki haber kupürünü gösterdi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu ise kürsüdan Sözen'e ilginç bir cevap verdi: "Yarı resmî Pravda gibi yayın yapan gazetelerin dışında gazeteler de var bu ülkede. Tirajının yüzde 90'ını kamu kurumlarına satan gazeteler dışında gazeteler de var bu ülkede; lütfen o gazeteleri de okuyun."


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


31 Nisan 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED